Єднання, мир і любов – у творчості

У Тираспольському Будинку народних традицій і ремесел завершилася експозиція виставки дитячих малюнків та виробів на тему «Світле Христове Воскресіння». На церемонії нагородження і закриття експозиції представників кращих робіт нагородили дипломами та вручили їм пам’ятні призи.


Великдень – головна подія в культурному житті православних християн. Вона супроводжується цілою низкою заходів по всій республіці: службами у храмах, особливими концертами й навіть творчими виставками. Всі вони сповнені глибокого духовного сенсу і мають на меті збереження традицій, шанування і повагу до православної віри.

У ТБНТіР традиційно організовують конкурс, присвячений цій тематиці. Його засновниками є: державна адміністрація м. Тирасполя та м. Дністровська, МУ «Управління культури м. Тирасполя», Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, Єдина руська громада «Руський дім». Активну підтримку його проведенню надають Росспівробітництво і партія «Оновлення».

На цьому своєрідному фестивалі свій талант і фантазію проявили учні художніх і загальноосвітніх шкіл у віці від 7 до 17 років. Вони представили на суд журі витвори образо-творчої та декоративно-прикладної творчості православної й фольклорної тематики.

Часу для підготовки вони мали достатньо. Роботи приймали аж до 1 квітня. На відкритті вернісажу 3 квітня в холі установи було представлено близько 250 робіт. Протягом трьох тижнів тираспольчани та гості столиці насолоджувалися красою й різнобарвністю дитячих малюнків, оригінальністю і винахідливістю виготовлених виробів.

Логічним завершенням конкурсу став концерт за участю колективів Будинку народних традицій і ремесел. Саме в цей день визначили переможців у номінаціях: «Розпис яєчної шкаралупи», «Розпис по дереву», «Різьблення по каменю», «Рукоділля», вироби «Кращий дитячий малюнок у композиції та натюрморті», «Новаторська технологія оформлення художніх творів», «Декоративно-прикладне мистецтво» (що включає батик, гобелен, вітраж, колаж, рельєф).

Усе це розмаїття оцінювало професійне журі. Завідувач художнього відділення Дитячої школи мистецтв ім. Рахманінова Тетяна Шапошникова – одна з тих, хто працював у складі цієї експертної колегії. Вона зазначила: «У конкурсі брали участь придністровці кількох вікових категорій. Малюнки та вироби були настільки різнохарактерними, що оцінювати їх було легко і в задоволення. Особливий плюс до своїх балів дістали ті, хто наважився зобразити на своєму малюнку людей, образи святих і вибудував сюжетну композицію».

Деякі роботи були виконані колективно, а хтось навіть встиг представити кілька своїх малюнків і посісти призові місця у двох номінаціях.

Представник Росспівробітництва Артем Науменков подякував зі сцени юним учасникам та їхнім батькам за працю і небайдуже ставлення до православної культури, а організаторам – за те, що вже 18 років цей конкурс залучає так багато талановитих людей, збирає їх разом.

Після концерту ми поспілкувалися з призерами конкурсу-виставки та зробили такі висновки: для дітей свято Великодня асоціюється з родиною і теплою атмосферою рідного дому. Багато з них цього дня згадували, як ходили з мамою чи бабусею на службу до церкви або як усі члени сім’ї вранці збиралися за святковим столом. Одним словом, це свято давно стало частиною загальної культури та вчить, у першу чергу, єднання, миру і любові.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.