Уряд про головне

На черговому засіданні члени вищого виконавчого органу влади опрацювали низку важливих питань.

Зокрема йшлося про порядок забезпечення продуктовими наборами чи грошовою компенсацією пільгової категорії громадян у період припинення роботи організації у звичайному режимі. Очільник Мінсоцзахисту Олена Куліченко уточнила, що документ діятиме зокрема під час реалізації освітніх програм із застосуванням дистанційного навчання.

Треба нагадати, що у 2020 році Уряд у період надзвичайного стану розробив нормативний акт, який регламентував видачу та певний перелік продовольчих наборів. Їх видавали сім’ям, діти яких мають право на безкоштовне харчування або харчування на пільгових умовах у дитсадках, школах, а також вишах, початкових та середніх професійних навчальних закладах. Цей же документ передбачав придбання та видачу продуктових пайків для дітей-інвалідів віком до 18 років, які відвідували медико-соціальні, профілактичні установи, реабілітаційні центри денного перебування дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності або здобували освіту за різними формами навчання.

У складі продовольчих наборів були крупи, макаронні вироби, різна консервація, олія, цукор, кондитерські вироби тощо. Деякі продукти цього списку можна було замінити. Загальна вартість набору становила близько 450 рублів. Крім того, батьки самі могли вибрати форму допомоги від держави: продуктовий набір або грошову виплату.

Олена Куліченко пояснила: «Пропонований проект постанови розроблений аналогічно до постанови Уряду, чинної в період надзвичайного стану та обмежувальних заходів, карантину щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Ми пропонуємо цей проект ухвалити, щоб документ мав силу, коли настане відповідна позаштатна надзвичайна ситуація».

Міністр наголосила, що ініціатива дасть можливість забезпечити безкоштовним харчуванням дітей та студентів у разі виникнення позаштатних ситуацій та допоможе подолати негативні наслідки, викликані тимчасовим закриттям освітніх закладів.

Урядовці внесли зміни до програми розвитку туризму. Свого часу проект Закону ПМР «Про затвердження державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019 –
2026 роки» розроблявся з огляду на аналіз поточного стану туристичної галузі в республіці та підсумки реалізації програми протягом минулих трьох років.

Програму розробили на 8 років з одночасним закріпленням коштів на черговий фінансовий рік. У 2022 році внесли зміни до переліку затверджених заходів міжнародного спрямування, а кошти перерозподілили на інші пріоритетні напрямки. Така ініціатива дозволила зменшити бюджетні асигнування та заощадити гроші з республіканського бюджету.

Керівник Мінекономрозвитку зазначив, що після проведеного аналізу бюджет скоротили за деякими напрямками. Наприклад, просування та рекламну кампанію придністровського туристичного продукту у глобальній мережі Інтернет та друкованих виданнях, включаючи іноземні, зменшили на 88,3 тис. рублів. До 38 тис. рублів скоротили витрати на заходи, пов’язані з участю в міжнародних туристичних виставках і просуванням туристичної дестинації (місць для відвідування туристами) на електронних туристичних виставках. Цей крок обґрунтований відсутністю майданчиків для реалізації зазначених заходів. Зміни торкнулися також низки інших напрямів.

У новій редакції програми пропонується виключити зі складу виконавців ті відомства, які були ліквідовані, реорганізовані чи не виконують функції в галузі туризму. Йдеться про Державну службу статистики, Міністерство охорони здоров’я, Агентство з інвестицій та розвитку.

Загалом у поточному році на розвиток індустрії туризму планують виділити майже 1 млн рублів. Їх направлять на реалізацію дев’яти заходів: просування туристичного продукту (комплексу послуг, робіт, товарів, необхідних для задоволення потреб мандрівника під час його подорожі); створення та просування інтернет-сайту «Пізнавай Придністров’я» з повною інформацією для туристів. У планах – обладнання туристичних об’єктів інформаційними стендами, створення аудіогідів, розробка рекламних відеофільмів та серії короткометражних рекламних роликів тощо.

Передбачається покращання умов для руху велосипедного транспорту вулично-дорожньою мережею республіки.

Уляна БОНДАРЧУК

Фото: stourismpmr.org