Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 11 травня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.

Міністр просвіти ПМР Світлана Іванишина представила на розгляд депутатів звіт про реалізацію державної цільової програми (ДЦП) «Підручник» на 2022 – 2026 роки».

За її словами, минулого року придбано та видано 1 920 екземплярів для спеціальних корекційних організацій освіти – технікумів і коледжів. «Це 17 найменувань навчальної літератури. Термін дії попередньої програми завершився у 2021 році, а її результати показали, що ДЦП залишається єдиним державним джерелом фінансування для придбання і видання навчальної та навчально-методичної літератури для освітніх установ Придністров’я», – зазначила міністр.

У 2022 році виготовлено і підготовлено до друку сім оригінал-макетів навчальних видань, зокрема таких, що містять республіканський компонент, для організацій освіти з російською, молдавською та українською мовами навчання.

У нинішньому та наступних роках за програмою «Підручник» держава продовжить забезпечувати придністровські школи підручниками молдавською та українською мовами, навчально-методичну літературу одержуватимуть дитячі заклади освіти ПМР.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул звітувала перед депутатами про реалізацію державної цільової програми з імунізації населення.

Вона відзначила, що в Придністров’ї з 2007 року не зареєстровано випадків захворювання на краснуху та кір, а випадків дифтерії не було вже близько 10 років. У республіці нині проводиться вакцинація проти 11 інфекційних захворювань: туберкульозу, вірусного гепатиту, поліомієліту, кашлюку, дифтерії, правцю, гемофільної та пневмококової інфекцій, кору, краснухи, епідемічного паротиту. Як результат, за 2022 рік не було відзначено випадків захворювання дітей на тяжку форму туберкульозу. Завдяки вакцинації, ПМР також зберігає статус вільного від поліомієліту регіону, а захворюваність на вакцинокеровані інфекції залишається на низьких рівнях.

Згідно зі звітом, держпрограма з імунізації населення у 2022 році була профінансована на 99,2 % від запланованої суми. Основна частина коштів реалізована на придбання необхідних вакцин та обладнання, забезпечення транспортування та належного зберігання ліків, а також на лабораторну діагностику.

Також міністр повідомила народним обранцям про реалізацію державної програми з профілактики туберкульозу за минулий рік. Навіть попри зниження кількості хворих, минулого року вперше було взято на облік 253 особи.

У 2022 році на реалізацію держпрограми з профілактики туберкульозу з республіканського бюджету виділено 59 % від запланованої суми. Гроші витрачені на діагностику та забезпечення пацієнтів лікарськими препаратами.

Відповідно до звіту, підготовленого Міністерством охорони здоров’я, минулого року фахівці ДУ «Центр з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями» в рамках держпрограми проводили семінари, тренінги та масові тематичні акції, спрямовані на підвищення рівня знань населення про ВІЛ/СНІД-інфекцію. Проводилися також експрес-тестування на ВІЛ і гепатити В та С для всіх охочих. Усього протестовано 908 осіб. Подібні заходи відбудуться і цього року. З 13 по 31 травня в республіці триватиме акція «Тестуйся на ВІЛ». Безкоштовне експрес-тестування можна пройти в усіх містах і районах республіки.
Звіти міністрів депутати затвердили постановою Верховної Ради.

Микола ЮРКЕВИЧ

Фото: www.pridnestrovie-tourism.com