ДИКТАНТ ПЕРЕМОГИ: знати, щоб пам’ятати

У Придністров’ї напередодні Дня Великої Перемоги вже традиційно, разом з Російською Федерацією і всім світом, провели масову патріотичну акцію
«Диктант Перемоги».

Цей захід вп’яте організувало Представництво Росспівробітництва в Молдові за підтримки Союзу російських громад Придністров’я, Міністерства просвіти й Держслужби з культури та історичної спадщини ПМР. По всій республіці цього дня було організовано понад 50 майданчиків на базі середніх і вищих освітніх установ, бібліотек, музеїв, будинків культури, а також офісу Республіканської політичної партії «Оновлення».

Диктантом, звичайно ж, подію назвали умовно. По-перше, вона була справою абсолютно добровільною. Перевірити рівень своїх знань про Велику Вітчизняну війну та свято Перемоги міг тільки кожен охочий. По-друге, учасники диктанту впродовж 45 хвилин у форматі тестування повинні були відповісти на 25 запитань про війну, що охоплювали теми Сталінградської та Курської битв, прориву блокади Ленінграда, 80-річчя визволення Донбасу від німецько-фашистської окупації, Нюрнберзького процесу і багатьох інших ключових історичних подій.

Один із найбільших майданчиків проведення диктанту розташувався в Інституті державного управління, права і соціально-гуманітарних наук Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка.

Усього на цьому майданчику зареєструвалися і писали диктант 138 осіб, переважна більшість яких, звичайно ж, була студентами Інституту. «Мета цього історичного проекту – зберігати й підтримувати нашу пам’ять про події героїчного минулого нашої країни, – підкреслив у вступному слові головний спеціаліст – експерт Росспівробітництва в Молдові Артем Науменков. – Ми повинні знати про долі та подвиги наших героїв, які врятували нашу Батьківщину і народ під час Великої Вітчизняної війни. Вам ніхто не виставлятиме сьогодні оцінок. Це просто шанс доторкнутися до історії Великої Вітчизняної війни, ваших предків, а також до їхніх героїчних подвигів. Війна – це історія великого горя, річок крові, переживань, великої гордості, щастя перемоги, відбудови та зведення з попелу держави, зруйнованої практично дощенту. Це наша з вами історія».

Запитання для «добровільного» іспиту склали експерти Російського військово-історичного товариства і фахівці Російського державного гуманітарного університету. Прямо скажемо, що запитання були не дуже легкі. З цим погодилася і директор Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук Олена Бобкова. «Така подія – це не просто перевірка ваших знань, того, що у вас залишилося зі школи та загального кругозору. Дуже важливо, щоб наша придністровська молодь розуміла й уявляла, за що боролися наші діди та прадіди», – наставляла вона своїх студентів.

На запитання, чому вона вирішила взяти участь у Диктанті Перемоги, студентка третього курсу Анастасія відповіла: «Мій дідусь воював, брав участь у Яссько-Кишинівській операції, звільняв Молдавію від фашизму. Моя участь у цій події – це дуже особисте бажання та рішення. Це мій своєрідний обов’язок, данина пам’яті й поваги тим людям, які не повернулися з полів битв».

Уже літній учасник акції Микола Цошка додав: «Проведення Диктанту Перемоги дуже важливе на тлі безперервних спроб фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни. Зверніть увагу на викладання в школах Молдови «Історії румунів», де заплямовані сторінки подвигу радянського народу, зокрема й уродженців Молдавії. Цей диктант просто необхідно проводити ще упродовж довгого часу».

Всі учасники заходу по його завершенні одностайно зійшлися на думці, що така акція ще раз нагадує всім про подвиг радянського народу і виховує дбайливе ставлення до спадщини Великої Перемоги. Про особливості акції висловився на сторінках сайту Росспівробітництва в Молдові куратор освітніх проектів російського Центру науки та культури в Кишиневі Віктор Костецький: «Нам не хотілося за процедурою наближати цей захід до Тотального диктанту. Все-таки він має інший характер і апелює до нашої пам’яті. Акція спрямована, в першу чергу, на те, щоб ми не переставали цікавитися подіями Великої Вітчизняної війни й тими особистостями, які творили й наближали Велику Перемогу. Тоді можна буде сказати: «Диктант своєї мети досяг»».

Результати відповідей учасників акції, як і обіцяли її організатори, не розголошуються. Кожен із них може дізнатися набрані ним бали в особистому кабінеті на сайті https://диктантпобеды.рф/.

Усього 2023 року в акції «Диктант Перемоги» взяли участь 22 000 осіб у 46 країнах, зокрема понад тисячу придністровців. Усі, хто за підсумками диктанту набрав максимальну кількість балів, отримають дипломи.

Олександр ПЕТРЕНКО

Фото автора