Усе менше живих ветеранів, усе міцніша пам’ять про них

День Перемоги відзначили в усіх куточках Придністров’я. На меморіалах та біля пам’ятників захисникам Вітчизни відбулися урочисті церемонії покладання квітів.

Ніхто не залишився байдужим до свята «зі сльозами на очах».

ТИРАСПОЛЬ. На честь 78-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні на Меморіалі Слави вшанували пам’ять загиблих героїв. Від імені всього придністровського народу Президент Вадим Красносельський поклав вінок до Вічного вогню. Сюди прийшли й численні жителі столиці, представники громадських організацій, гості міста, багато з яких тримали в руках портрети своїх предків, що брали участь у тій війні.

Після церемонії покладання квітів на площі ім. О. В. Суворова під гімн Радянського Союзу підняли Прапор Перемоги – копію штурмового прапора 150-ї Ідрицької стрілецької дивізії, піднятого 30 квітня 1945 року бійцями Червоної Армії на купол Рейхстагу в Берліні. У складі штурмової групи розвідників, що прорвалися на дах Рейхстагу, був і рядовий Іван Пальчиков зі Слободзеї. У Слободзейському музеї зберігається фотокартка тієї події. На ній Іван Пальчиков зображений разом із Михайлом Єгоровим і Мелітоном Кантарія. На задньому плані майорить Прапор Перемоги.

Заходи в столиці продовжилися традиційною «Землянкою», виставками та концертними програмами й завершилися святковим салютом на центральній площі міста.

У БЕНДЕРАХ святкування розпочалися з самого ранку на площі Героїв. В одному строю діти, онуки та правнуки учасників ВВВ покладали квіти до меморіалів. Звертаючись до учасників мітингу, глава державної адміністрації міста Бендери Роман Іванченко сказав: «Наше завдання – пам’ятати та передавати пам’ять із покоління в покоління. Наш священний обов’язок – зробити все, щоб кривава історія не повторилася знову».

Багато містян прийшли з портретами своїх героїв, концертні бригади виїжджали в гості до ветеранів, а на вулицях міста лунала музика. Дню Перемоги присвятили й велопробіг протяжністю 15 км, у якому взяли участь близько 400 прихильників ЗСЖ. Він завершився в парку св. Олександра Невського оглядом тематичної виставки радянських агітаційних плакатів періоду Великої Вітчизняної війни.

Згадали події минулих років і в селі Протягайлівка. До меморіального знаку двом радянським розвідникам, розстріляним тут у 1941 році, 9 Травня традиційно прийшли вдячні місцеві жителі.

СЛОБОДЗЕЯ. Перед початком мітингів настоятелі місцевих храмів здійснили заупокійну літію за всіма загиблими в роки Великої Вітчизняної війни. Урочистості розпочалися з мітингу в російській частині міста. У молдавській – жителі зібралися на площі перед районним Будинком культури. Потім святкова колона з сотень городян попрямувала до Меморіалу Слави.

Глава державної адміністрації Василь Тищенко наголосив, що день 9 травня був і залишається особливим святом для кожної родини: «Наша Перемога була завойована дорогою ціною і стала головною нагородою за пережите в роки війни».

У центрі міста працювала польова кухня, де всіх охочих пригощали солдатською кашею та гарячим чаєм. У «Землянці» зустрілися ветерани праці, діти війни та представники громадських організацій. Хор клубу «Ветеран» організував дозвілля для гостей.

У ГРИГОРІОПОЛІ мітинг і церемонія покладання квітів відбулися біля Меморіального комплексу «Скорботна мати». У зеленому театрі центрального Парку культури та відпочинку показали театралізовану виставу «Переможний травень». На алеях розгорнулися різноманітні виставки, «польова кухня» пригощала всіх охочих.

У ДУБОССАРАХ урочистості розпочалися на площі Перемоги. Почесними глядачами були й фронтовики Володимир Костенко та Володимир Зайчук. Керівництво міста і району урочисто вручило юним дубоссарцям їхні перші паспорти. З площі стартували автопробіг та велопробіг пам’ятними місцями. Агітбригади виїжджали до ветеранів додому, щоб привітати їх із Днем Перемоги. На вулиці Совєтській відбулися народні гуляння, виставки просто неба, працювала і польова кухня. Концертний марафон на центральній площі міста завершив святкові заходи.

У РИБНИЦІ церемонія покладання квітів розпочалася біля пам’ятного знаку генерал-майору К. М. Цвєткову. Потім урочистий мітинг відбувся біля Обеліску Слави, в якому взяв участь ветеран Великої Вітчизняної війни Пилип Софронович Оловягін. У парку Кірова розгорнулися «Землянка» та банерна виставка-фотозона.

Завершився пам’ятний день великим святковим концертом.

Михайло ТРЕМБIТА

Фото: president.gospmr.org