Уряд – про головне

Роздрібна торгівля, онлайн-каси, дозвільні документи – ці та інші питання розглядалися на засіданні минулого тижня.


До правил роздрібної торгівлі урядовці внесли низку змін. Зокрема, вони привели у відповідність до чинного законодавства Постанову «Про затвердження комплексу правил, що регулюють роздрібну торгівлю на території ПМР». У ній йдеться про спеціальні податкові режими, патентну систему оподаткування та спрощену систему оподаткування. У нормативному акті нині закріплене поняття «…дозвільний документ, що підтверджує право на застосування спеціального податкового режиму».

Також актуалізоване поняття «продавець». Наприклад, крім юридичних осіб та індивідуальних підприємців, реалізовувати товари на ринку мають право і фізичні особи, які продають власноруч вирощену сільгосппродукцію. Крім того, фізичні особи можуть реалізовувати на ринку товари, які раніше купували для особистого користування.

Під час здійснення товарно-грошових операцій індивідуальні підприємці зобов’язані застосувати онлайн-каси. Водночас з юридичними особами розрахунки мають проводитися виключно у безготівковій формі.

Члени Уряду розглянули питання щодо надання в першочерговому порядку місця та спеціальних площ для торгівлі з автомашин. Тому фермеру необхідно буде надати документ, який підтверджує, що він реалізує продукцію власного виробництва.

Мінфін представив на засіданні Уряду ініціативу, яка передбачає вжиття контрольних заходів у бюджетних організаціях, перевірку суб’єктів гральної діяльності та організаторів лотерей. Необхідність таких дій викликана результатами аналізу заходів і пов’язана головним чином зі специфікою ведення обліку в різних організаціях бюджетної галузі.

Як повідомила міністр фінансів Олена Рускевич, перевірка дотримання вимог законодавства до діяльності з організації та проведення азартних ігор і парі, а також результати позачергових контрольних заходів щодо скарг громадян, зумовили необхідність уточнення переліку документів, які надаються органам нагляду. Це дозволить посилити контроль за формуванням статутного та (страхового) резервного фонду, які є основою фінансової стійкості грального закладу та його здатності виплачувати виграш переможцям.

З 2022 року на практиці реалізується закон «Про лотереї». З метою встановлення комплексного переліку документів, які мають затребувати інспектори в організаторів лотерей, внесено зміни до Постанови Уряду «Про затвердження переліку документів, вимога яких можлива під час проведення органами державного контролю планового контрольного заходу з контролю (нагляду)».

Розглядалася також ініціатива Мінекономрозвитку щодо внесення змін до Закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Законопроект розроблений однією з організацій-банкрутів на підставі звернення конкурсного управителя.
Голова Уряду зазначив, що ухвалення цієї ініціативи має бути виключно тимчасовим заходом. «Для ефективної роботи та оперативного маневрування в будь-яких ситуаціях, пов’язаних із процесом банкрутства, необхідно внести зміни до базового закону», – вважає Олександр Розенберг.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: tourismpmr.org