Візит Президента на Кам’янщину

Робоча поїздка Глави держави в Кам’янський район, яка відбулася 25 травня, складалася з двох частин: зустрічі з місцевим активом та інспекції робіт на об’єктах Фонду капвкладень (ФКВ).


З керівництвом району, сільськими главами, депутатами всіх рівнів, представниками відомств, служб, провідних підприємств і громадських організацій Вадим Красносельський обговорив насущні питання: від зовнішньополітичної обстановки до проблем конкретних колективів. Конструктивний діалог тривав близько двох годин і, як відзначила прес-служба Президента, охопив такі важливі теми, як оподаткування та підприємництво, діяльність агропромислового комплексу і реалізація сільгосппродукції, пасажирські перевезення й культосвітня робота. Порушувалися питання догляду за самотніми літніми громадянами й організації молодіжного дозвілля.

Актуальні проблеми. Водопостачання останнім часом стало однією з найгостріших проблем Кам’янщини. Колодязі та джерела пересихають. Якщо раніше селяни запасалися питною водою, то нині в районі є населені пункти, в яких відсутня і технічна. Вадим Красносельський зазначив, що села Рашків, Янтарне, Окниця та Грушка увійшли до інвестпрограми з водопостачання. Проте проблема не локальна, а значить вимагає системного розв’язання на республіканському рівні. «Потрібно з Фонду капвкладень виділяти на ці цілі 10 – 15 % щорічно, поки централізовано забезпечимо якісною водою всю сільську місцевість», – наголосив Президент.

Не менш значна проблема – стан шляхів сполучення, особливо в селах. Про це говорили глави Кузьмина, Грушки, Валя-Адинки: горбистий рельєф впливає на те, що навіть асфальтове покриття швидко руйнується, а гравійно-щебеневе вимагає оновлення після кожних значних опадів. «Утримання шляхів сполучення здійснюється коштом Дорожнього фонду. На сесії Верховної Ради ухвалили рішення про його додаткове фінансування. На ремонт дорожньо-вуличної мережі направлено ще 42 млн рублів. Частина коштів буде виділена Кам’янському району», – обнадіяв Глава держави.

Вадим Красносельський додав, що треба розуміти: вирішити всі питання відразу – просто неможливо. Керівництво республіки складає плани на перспективу – найближчу та довгострокову, формує джерела фінансування. Для оптимального розподілу наявних ресурсів необхідно володіти всім об’ємом інформації, бачити картину цілком. Саме для того, щоб не випустити з поля зору жоден об’єкт, і проводяться зустрічі на місцях.

Останніми роками одним із пріоритетів для придністровців стає здоровий спосіб життя. Його принципи не тільки пропагуються на державному рівні, розвивається і відповідна інфраструктура. Про те, що процес залучення до фізичної активності не нав’язаний зверху, а затребуваний суспільством, свідчили численні запитання мешканців Кам’янщини. Йшлося про те, що районний стадіон потребує ремонту бігових доріжок і глядацьких трибун, і про те, що в місті немає басейну, а в селі Грушка – навіть спортзалу.

Глава держави подякував учасникам бесіди за активну громадянську позицію та відзначив, що під час вирішення навіть невідкладних проблем існують пріоритети. За шість років із ФКВ на розвиток соціальної інфраструктури Кам’янського району виділено майже 55 млн рублів. 19,5 млн – цьогорічне фінансування. Передбачений ремонт шкіл, центральної районної лікарні, реконструкція меморіалів тощо. Які об’єкти включити до програми ФКВ-2024, повинні вирішувати місцеві органи влади, спираючись на пропозиції населення.

ФКВ у дії. Після зустрічі з активом Вадим Красносельський відвідав деякі об’єкти, на яких тривають роботи в рамках програми ФКВ. Завдяки фонду, парк Петра Вітгенштейна поступово повертає славу красивішого в регіоні. Наша газета вже неодноразово зверталася до цієї теми, тож постійні читачі в курсі того, як відбувається реконструкція двохсотлітнього куточка відпочинку.

Цього разу в центрі уваги Президента був майбутній спортивний сектор. Проект передбачає поле для міні-футболу, баскетбольний і волейбольний майданчики, обладнану локацію для занять воркаутом. Учасники виїзної наради обговорили варіанти розміщення глядацьких трибун. Говорили про строки реалізації проекту і джерела фінансування, відзначаючи, що ці аспекти взаємопов’язані.

Побував Глава держави у двох школах, де вже розпочато ремонтні роботи. У міській СШ № 3 раніше були замінені вікна та двері, оновлене освітлення, приведена в порядок огорожа. Нинішнього року 1,8 млн рублів виділені на ремонт крівлі. Президент обговорив із керівництвом навчального закладу плани на перспективу. Необхідно відремонтувати та вдосконалити харчоблок, освіжити класи та інші приміщення, обладнати шкільний стадіон.

У селі Красний Октябр розташована одна з найменших початкових шкіл республіки. У навчальному році, що завершився, її відвідували четверо учнів. У структурі освітнього комплексу є й дошкільна ланка. Дев’ятеро з чотирнадцяти вихованців дитячого садка підуть 1 вересня у перший клас, і селяни сподіваються, що навчальний заклад буде збережений.

«Школи, якщо вони життєздатні, ми закривати не повинні – така принципова позиція керівництва країни. Особливо це стосується сільських навчальних закладів, оскільки вони сприяють збереженню устрою життя, на що і націлена держава», – переконано наголосив Вадим Красносельський.

Наочним підтвердженням такої політики є те, що за останні роки в Краснооктябрському освітньому комплексі відремонтований спортзал, приведена в порядок крівля й упорядкована територія.

Державне фінансування поточного року досягло рівня 1,5 млн рублів. Ці кошти призначені для заміни віконних і дверних блоків, ремонту водопровідної, опалювальної та каналізаційної систем, санвузлів і фасаду будівлі.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.