Уряд про головне

Члени вищого виконавчого органу влади на черговому засіданні обговорили оптимізацію системи охорони здоров’я, сплату єдиного соціального податку та низку інших нагальних питань.


З інформацією про затвердження проекту постанови щодо оптимізації штатної чисельності міністерства виступила керівник профільної установи Христина Албул. До цього призвела реформа в системі охорони здоров’я. Нагадаємо, що відповідне доручення про зміни в цій галузі було надане Президентом ПМР.

У рамках проведеної оптимізації в апараті МОЗ було скорочено 33 штатні одиниці, загалом за системою охорони здоров’я – 460. Варто зазначити, що в підвідомчих лікувальних закладах діючі співробітники не потрапили під оптимізацію. Зі штатного розкладу виведено одиниці, що виключно не використовуються.

Оптимальна кількість штатних одиниць в апараті МОЗ та в системі охорони здоров’я в цілому дозволить раціонально використовувати наявні ресурси в бюджеті, сприятиме вдосконаленню адміністративних процесів та ефективному управлінню охороною здоров’я.

Завдячуючи процесу, що має на меті спрямувати ситуацію в медичній галузі до кращого стану, можна говорити про розширення ліжкової потужності денних стаціонарів. (Ліжкова потужність – це сума ліжко-днів, проведених в установі всіма хворими).

Місткість стаціонарних лікувальних закладів, поліклінік та сільських лікарських амбулаторій збільшена на 173 місця, тепер доступні 832 ліжко-місця. Також у ході заходів з оптимізації було проведено реорганізацію деяких установ.

Оптимізація та реорганізація системи охорони здоров’я, проведена Урядом спільно з Міністерством охорони здоров’я у 2022 році, мають велике значення для забезпечення населення якісними медичними послугами. Результатом цих зусиль стало впровадження трирівневої системи надання медичної допомоги. Таким чином, ефективність галузі та доступність послуг охорони здоров’я значно покращилися.

Про механізм розрахунку та сплати єдиного соціального податку.

Поточні розрахунки та сплата організаціями єдиного соціального податку в ЄДФСС здійснюється за ставками з урахуванням розподілу суми платежу на цілі. До них належить: пенсійне забезпечення, соцстрахування працюючих громадян, страхування від безробіття та покращення оснащеності закладів охорони здоров’я. Цей порядок створює незручності для платників податків і потребує великих трудових витрат. Крім того, ускладнює адміністрування та контроль за своєчасністю і повнотою сплати сум з боку податкових органів.

Уряд пропонує перейти до сплати єдиного соціального податку без розподілу суми збору на відповідні цілі, що, у свою чергу, дозволить звільнити трудові, тимчасові та фінансові ресурси як платників податків, так і контрольних органів.

Зміни стосуватимуться законів «Про основи обов’язкового соціального страхування», «Про поховання та похоронну справу», «Про зайнятість населення», «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» та «Про державне пенсійне забезпечення громадян у Придністровській Молдавській Республіці» тощо.

Голова Уряду Олександр Розенберг пропозиції підтримав: «Пакет документів якраз спрямований на те, щоб у нас не було розщеплень щодо єдиного соціального податку, був єдиний платіж, а профільні фонди далі займалися розподілом цих грошей. Так ми скоротимо час, а також навантаження на підприємства реального сектору економіки. Я вважаю, що це прогресивний крок. Дані пропозиції спрямовані на те, щоб підтримати реальний сектор у питаннях зниження адміністрування податкової системи».


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»