Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 31 травня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Вищий законодавчий орган ухвалив у третьому читанні зміни до закону «Про додаткові гарантії щодо соціального захисту дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків».

Віднині, у випадку неможливості негайного надання житлової площі цим категоріям громадян республіки, уповноважений виконавчий орган державної влади протягом трьох тижнів забезпечує їх рівноцінним приміщенням у гуртожитку. Якщо надання кімнати в гуртожитку неможливе, то виплачується щомісячна грошова компенсація за комерційне наймання житлового приміщення коштом місцевого бюджету в порядку та розмірах, встановлених Урядом ПМР, аж до надання житлової площі за встановленими соціальними нормами.

У другому остаточному читанні депутати ухвалили зміни до закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР».

За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, за чинним законодавством у Придністров’ї період навчання зараховується у трудовий стаж під час нарахування і призначення пенсії. «Під «строком навчання» при цьому мається на увазі навчання за очною формою, що підтверджується дипломом про здобуття освіти. Однак траплялися випадки, коли заявники надавали академічні довідки або документи про проходження підготовчих курсів і просили включити цей період до трудового стажу. Як діяти в таких випадках – законом не передбачено», – пояснив депутат.

Завдяки нововведенням, відтепер під час призначення пенсії до стажу включатимуть лише період навчання за очною формою у вишах, технікумах і коледжах, а також на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації. До того ж, факт закінчення навчання необхідно підтвердити відповідним документом – дипломом про закінчення навчального закладу. Період навчання за заочною формою навчання до трудового стажу не включать. Уточнені норми набудуть чинності відразу після підписання Президентом та офіційного опублікування.

Ще один важливий документ, який ухвалили законодавці в першому читанні, стосується підтримки придністровців з обмеженими можливостями. Представники цієї категорії людей мають право на безплатне забезпечення протезами, до яких належать, у тому числі, протез для очей. Це прописано в законах ПМР «Про соціальний захист інвалідів», «Про соціальний захист ветеранів війни», «Про реабілітацію жертв політичних репресій». Оскільки на сьогодні укладання договорів з організаціями-виробниками очних протезів є неможливим, а необхідність у протезуванні очей у громадян існує, представники законодавчої гілки влади запропонували виплачувати інвалідам компенсації за очні протези, придбані за власний кошт.

Компенсацію планується встановити у розмірі вартості придбаних очних протезів, але не більше 360 РР МЗП (3 492 руб.) за 1 такий протез із періодичністю виплати 1 раз на 2 роки.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»