Катеринівка та її жителі

За указом Президента, поточний рік спрямований на розвиток таких стратегічних напрямів, як агропромисловий комплекс і сільські території в цілому. Особлива увага також приділяється сільському туризму, засобами якого маємо показати не тільки гостям нашої республіки, а, перш за все, самим придністровцям віковий устрій життя у злагоді з природою.

«Якщо хтось думає, що у нас залишаться міста – і все буде прекрасно, то він помиляється. Придністров’я зникне без сільського устрою», – пояснив Вадим Красносельський суть державної політики, скерованої на підтримку та розвиток сіл. Її пріоритетні напрями – утримання всієї інфраструктури в належному стані та її поліпшення і вдосконалення.

Акція Книгодар, фото автора

Як реалізуються ці завдання на практиці, наша газета розповість читачам у циклі статей, присвячених життєдіяльності придністровських сіл. Сьогодні познайомимося ближче з населеним пунктом Кам’янщини, що у світлий день Вознесіння Господнього відзначив храмове свято.

Катеринівка зустрічає будь-якого гостя району, що прибуває республіканською трасою з боку столиці ПМР. Замість візитної картки – велична стела, зведена ще в радянський період, яка вказує на те, чим славився місцевий колгосп. На його землях нині вирощують ті ж культури фермери, члени невеликих селянських господарств і трудівники солідного сільгосппідприємства «Сатурн-Агро».

Подорожньому, що квапиться далі, Катеринівка привітно помахає услід зеленим гіллям дерев і барвистим суцвіттям запашного бузку. Тільки й встигне проїжджий побачити за віконцем галявини різнокольорових ірисів, акуратно підстрижені газони та чисту територію уздовж траси.

Облаштування простору

Якщо ж вийти з авто і неквапливо пройтися тротуарами (вони вже декілька років відновлюються), побачиш, що в селі є вся необхідна для життя інфраструктура: відділення зв’язку й ощадкаса, школа і дитячий садок, будинок культури та фельдшерсько-акушерський пункт, магазини з товарами повсякденного попиту тощо. Десь уже створені хороші умови. У дитсадку поновили дах, у вікнах – склопакети. Близько 40 дошкільнят виховуються у двох різновікових групах, здобувають нові знання, розвивають таланти, які з успіхом демонструють на районних і республіканських конкурсах. Потрібен ще ремонт опалювальної та каналізаційної систем, і колектив вірить, що з часом і ця проблема вирішиться.

Підтверджує таку думку розташована по сусідству школа. Торік за програмою Фонду капітальних вкладень над усіма корпусами встановили сучасну крівлю, відремонтували спортзал. Нині з ФКВ знову виділені кошти: необхідно відновити фасад основного корпусу, реконструювати харчоблок і санвузол, привести в порядок стелі на другому поверсі, що постраждали від вогкості в ту пору, коли протікав дах, упорядкувати шкільний двір.

Під опікою сільської влади перебуває 225 га земель, забудованих хатами, пов’язаними між собою розгалуженою дорожньо-вуличною мережею. Головне завдання керівництва – це утримання інфраструктури та благоустрій території.

«Багато що потрібно і хочеться зробити, але катастрофічно не вистачає грошей, – нарікає глава Катеринівської адміністрації Денис Петров. – Певною мірою допомагають різні програми та фонди, вкладають кошти в розвиток інфраструктури спонсори, беруть участь в облаштуванні життєвого простору землекористувачі й активні мешканці. Проте основну роботу виконує невеликий – усього 7 осіб – колектив сільської адміністрації. Порядок у парку, озеленення, скошування бур’янів, утримання громадських колодязів, вивіз сміття на полігон, оформлення села до свят, допомога співробітникам установ у проведенні поточного ремонту та багато інших справ у нашій компетенції».

Здійснюється все це паралельно з основною роботою, що забезпечує життєдіяльність населеного пункту і вирішення повсякденних проблем його мешканців, яких у Катеринівці понад 1 300. Наприклад, поступово ремонтуються дороги. Всі вони (за винятком республіканської траси) гравійно-щебеневі, а значить вимагають постійної уваги. Торік близько 275 тисяч рублів направили на упорядковування трьох вулиць. У нинішньому сума на утримання мережі удвічі більша. Крім ремонту проїжджої частини, передбачене замощення центру села і будівництво тротуарів. Упаковки з плиткою вже стоять біля будівлі адміністрації.

Продовжуються роботи з налагодження системи освітлення села. У центрі вже повний порядок. Електрифіковані парк, територія храму та кладовище. У планах – освітлення ще трьох вулиць. Для цього депутат Верховної Ради Порфирій Шкільнюк, з яким місцева влада плідно співробітничає під час розв’язання всіх актуальних для Катеринівки питань, придбав 35 ліхтарів.

Поміж заходів, спрямованих на розвиток сільських територій, керівництво Придністров’я особливо виділяє створення комфортного середовища для відпочинку населення. У Катеринівці парк облаштований з любов’ю, доглянутий. Під квітучим каштаном ховається затишна альтанка, поруч розмістилися зручні столи та лавки, мангали. Є дитячий куточок із гойдалками. Особливість паркової зони – озеро. У тіні під розлогими вербами влаштовують пікніки не тільки жителі села, а й утомлені шумом городяни з Кам’янки та Рибниці. Дістатися сюди з будь-якого райцентру порівняно недалеко – досить подолати приблизно 25 км.

На варті здоров’я

Державна політика щодо розвитку сільських територій передбачає всебічне поліпшення якості життя населення. У цю комплексну характеристику входить надання послуг освіти й охорони здоров’я. Держава націлена на те, щоб у кожному населеному пункті були школа, дитсадок, медична установа, щоб у них працювали компетентні фахівці, щоб були створені всі необхідні умови.

У Катеринівці фельдшерсько-акушерський пункт розташований у добротній двоповерховій споруді, побудованій у 1985 році. Відтоді тут працює фельдшер Людмила Павленко. У рідне село вона повернулася, здобувши освіту в Тираспольському медучилищі. 1 березня 1983-го була призначена завідувачем ФАП, який розташовувався тоді в пристосованій будівлі.

Щоденна копітка робота Людмили Тимофіївни – турбота про збереження здоров’я односельців. Вона веде прийом різних категорій громадян, що занедужали, а деколи й дістали травми. Адже ФАП – первинна та найближча до населення ланка в системі лікувально-профілактичних установ. Тому кожен житель села хоч раз на рік навідується сюди. Не лише для діагностики чи лікування. За графіком у село приїжджають фахівці Кам’янської центральної районної лікарні, щоб провести медогляд. Щоп’ятниці – прийом у терапевта і педіатра. Раз на рік біля фельдшерсько-акушерського пункту зупиняється флюороавтобус, у якому селяни проходять обстеження, не виїжджаючи в райцентр.

Другий рік у тандемі з фельдшером працює патронажна медсестра Оксана Васильєва. Її турбота – здоров’я понад 170 катеринівських дітей. Надійна помічниця медпрацівників – санітарка Єлизавета Кушнір. Так вони і сфотографувалися для газети утрьох.

Сільські медики не тільки приймають відвідувачів у фельдшерсько-акушерському пункті, а і виконують призначені лікарями процедури, відвідують хворих на дому, організовують санпросвітроботу, щоб земляки дотримувалися гігієнічних вимог, берегли здоров’я, могли розпізнати перші ознаки нездужання і не займалися самолікуванням, а зверталися до фахівців. Умови для невеликого колективу та селян, що звертаються за медичною допомогою, створені хороші. У цьому заслуга керівництва Катеринівки та завідувача, які двічі складали проекти для залучення інвестицій. Завдяки грантам, будівля газифікована, підключена до системи водопостачання, на першому поверсі зробили капітальний ремонт.

Селяни цінують працю своїх медиків. Саме вони ініціювали нагородження Людмили Павленко орденом «Трудова слава». Написали Президентові листа, в якому розповіли про 40-річну трудову вахту скромного фельдшера: про гарні теоретичні та практичні знання, великий професійний досвід, ініціативність у роботі, чуйність, ввічливість і тактовність.

На культосвітній ниві

Що закріплює людину на землі? В одному з інтерв’ю Вадим Красносельський так відповів на це запитання: «Створення комфорту дітям, сім’ям. Це школа, спортивні об’єкти, бібліотека, музей… І як би не було складно, ми знаходимо кошти, щоб підтримати село у питаннях розвитку культури».

От і капремонт катеринівського Будинку культури відбувався під особистим наглядом Президента. Наша газета не раз розповідала читачам про хід робіт і досягнуті результати, про повсякденне життя БК і свята, які відбуваються тут. Чергове свідчення того, що колектив працює плідно, надійшло днями: Надія Свинобой – активна учасниця сільської художньої самодіяльності – посіла перше місце на республіканському конкурсі виконавців естрадної пісні «Голоси Придністров’я – 2023».

На фото автора Секретар сільради Олена Бавельська

Під час нинішньої поїздки в село вирішили познайомитися з діяльністю бібліотеки. Оскільки вона розташована в БК, то і труднощі їм доводилося долати разом. Ольга Сливка, яка завідує бібліотекою з 2002 року, розповіла, що головною бідою була відсутність опалювання. Після ремонту в приміщеннях стало тепло і затишно, з’явилися нові меблі. Тепер і книги в безпеці, і читачам зручно, і заходи проводити – велике задоволення.

Роботу свою Ольга Петрівна щиро любить. Вибрала її усвідомлено, здобула спеціальність «Бібліотекознавство і бібліографія». Починала працювати ще в 1990-му – в Кишинівському держуніверситеті. Потім разом із батьками повернулася до їхнього рідного села. Упродовж всієї своєї трудової біографії О. Сливка прагне прищепити любов до читання дітям, підтримувати інтерес до книг серед дорослих. Знайомство з кожним новим відвідувачем починає з того, що намагається зрозуміти його уподобання і потреби. А вже потім порадить книгу, одним – корисну, іншим – цікаву.

Вибирати є з чого. У сільській бібліотеці понад 14 тисяч видань. Є класика, новинки, книги, надруковані в ПМР. Бібліотека передплачує газети: «Приднестровье» і «Гомін», місцевий тижневик «Днестр». Підібрана періодика так, щоб селяни були в курсі подій, що відбуваються в республіці та районі.

Поповнюється бібліотечний фонд і завдяки акції «Книгодар». Якраз під час бесіди з Ольгою Петрівною сотні книг привезли члени сім’ї Лустових. Поки їх розвантажували, дарувальниця Надія Дмитрівна розповіла, що збирала домашню бібліотеку все життя. Для дітей купувала книги за шкільною програмою та пригодницьку літературу, для себе – російську та радянську класику, зарубіжні романи. Читала запоєм, ночами – після напруженого трудового дня і вечора, присвяченого родинним справам.

«Думала, коли будуть онуки, то привчатиму їх до казок. Щоб із часом полюбили книги, як і я. Але діти їздили на заробітки та й осіли за кордоном. Навряд чи повернуться в Катеринівку. От і вирішила передати книги в сільську бібліотеку. У мене вони лежать і пилюкою припадають, давно прочитані, та й не по разу. А тут люди відкриватимуть для себе нові твори, дістануть таке ж задоволення, як я, коли стежила за долями героїв, дізнавалася щось цікаве про далекі країни чи минулі епохи», – розповіла Н. Лустова.

Майбутнє села

Увесь комплекс робіт із розвитку інфраструктури, що здійснюється в Катеринівці та інших куточках республіки, націлений на майбутнє. На те, щоб зробити села Придністров’я привабливішими для молоді. До речі, юнацтво не залишається в стороні від процесу облаштування життєвого простору. Під час бесіди з главою Катеринівки з’ясувалося, що при сільській адміністрації діє молодіжний клуб. Його члени беруть активну участь у житті села. Легкі на підйом, вони охоче відгукнулися на прохання розповісти про свої акції.

Ініціативна група «Фенікс» добровольчою діяльністю займається третій рік. У поле зору старшокласників сільської школи потрапляють проблеми, до яких небайдуже підростаюче покоління, але на їх вирішення в дефіцитному місцевому бюджеті не вистачає коштів.

Активісти систематизували всі побажання і склали проекти щодо їх втілення в життя. Подали заявки на малі гранти, що надаються сільським громадам для благоустрою. Одержали фінансування на упорядковування сільського стадіону. Придбали устаткування для волейбольного та баскетбольного майданчиків, матеріали для ремонту спортінвентаря. Працювали на суботниках разом із дорослими. Ті, оцінивши ентузіазм молоді, допомогли змайструвати бруси, турніки. У нинішньому році планується встановити лавки й завезти пісок до ями для стрибків.

Другий проект передбачав реконструкцію приміщення під молодіжний клуб. Його актив «Фенікса» успішно втілив за підтримки глави села. Тепер є місце для проведення заходів, які волонтери організовують часто. Є розважальні програми, пізнавальні, культурні, спортивні тощо. Лідери групи Анастасія Берзан і Олександра Просяна розповіли, що для вихованців дитсадка інсценували казкову виставу, для школярів провели екскурсію по пам’ятках села. Молодь збиралася на вечори біля багаття, де були пісні під гітару та веселі конкурси, задушевні розмови про мрії та плани, які неодмінно здійсняться, треба тільки попрацювати як слід.

Ніна ПАНАЇДА

На фото автора зліва направо патронажна медсестра Оксана Васильєва, фельдшер Людмила Павленко, санітарка Єлизавета Кушнір.