Медичний огляд є обов’язковим

Пропонуємо для ознайомлення коментар інформаційно-роз’яснювальних матеріалів з питань дотримання роботодавцями трудового законодавства і нормативних вимог охорони праці, зокрема обов’язкових медичних оглядів.

Прийняття працівника на роботу, безпосередньо пов’язану з рухом транспортних засобів, а також з керуванням маломірними суднами, здійснюється після обов’язкового попереднього медичного огляду. Роботодавець видає працівнику направлення до лікувально-профілактичного закладу, з яким укладено договір.

З метою визначення придатності для виконання дорученої роботи, профілактики професійних захворювань та запобігання спортивному травматизму спортсмени теж підлягають попереднім (під час вступу на роботу) і періодичним медичним оглядам.

Громадяни мають право на гарантовану безплатну медичну допомогу в державній і місцевій системах охорони здоров’я відповідно до чинного законодавства ПМР та правових актів органів місцевого самоврядування. Обов’язковий обсяг безплатної медичної допомоги надається громадянам відповідно до Програми державних гарантій ПМР.

Зокрема безплатно проводяться профілактичні огляди осіб, які працюють в організаціях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і соціального обслуговування населення, які перебувають на фінансуванні місцевих та республіканського бюджетів і підлягають первинним під час вступу на роботу і періодичним медичним оглядам.

Разом із цим роботодавець зобов’язаний не допускати до роботи працівника, який не пройшов встановленим порядком обов’язковий медичний огляд, а також обов’язковий психіатричний огляд, передбачений законами та іншими нормативними правовими актами ПМР. У випадках відсторонення від роботи працівника, який не пройшов навчання, перевірку знань і навичок у галузі охорони праці або обов’язковий попередній чи періодичний медичний огляд з вини роботодавця, зарплата йому нараховується за весь час відсторонення від роботи, як за простій.

До відома: на час проходження медичного обстеження за працівниками зберігається середній заробіток за місцем роботи.

Контроль за проходженням обов’язкових медичних та психіатричних оглядів, а також позачергових медичних оглядів за направленням роботодавця належить до обов’язків працівника в галузі охорони праці (ОП).

Іноземні громадяни та особи без громадянства, які прибувають з території України, тимчасово перебувають на території ПМР і працюють в організаціях ПМР, теж підлягають обов’язковим медичним оглядам у державних лікувально-профілактичних установах коштом республіканського бюджету (з Резервного фонду Уряду ПМР).

Звертаємо увагу!

Порушення законодавства з питань ОП карається накладенням на громадян і на посадових осіб адміністративного штрафу в розмірі від 50 до 100 РР МЗП, на юридичних осіб – від 100 до 200 РР МЗП.

Якщо з необережності була заподіяна або вчинена повторно, шкода здоров’ю людей середньої тяжкості, законодавством передбачається дискваліфікація посадових осіб на строк від одного до трьох років, а також накладення адміністративного штрафу на юридичних осіб у розмірі від 300 до 600 РР МЗП.

Анастасія КАСИМ

Фото: www.mamalyha.com.ua