«Фітнес-мафія» по-придністровськи

Підтримувати здоров’я шляхом фізичних занять, правильного харчування, дотриманням здорового способу життя і дбати про своє тіло нині стало модно.

Фітнес-індустрія протягом десятиліть досягала у світі неабияких масштабів і продовжує бурхливо розвиватися. Придністров’я в цьому сенсі пасло задніх, хоча у професійних видах спорту наші спортсмени завжди славилися своїми високими досягненнями на світових аренах.

З появою в Тирасполі найбільшої спортивної спільноти «Фітнес-мафія», містяни нарешті звернули увагу на доступність занять фізичними вправами, почали охоче долучатися до масових спортивно-оздоровчих заходів на відкритому повітрі. Зачинателем цього руху можна вважати Віталія Кожокару – спортсмена, бізнесмена та громадського діяча, засновника спортивної спільноти.

На сьогодні ця мережа з п’яти фітнес-клубів у Тирасполі влаштована так, щоб бути доступною для людей із різним рівнем матеріального достатку. В Октябрському мікрорайоні функціонують три клуби – «бюджетний», «середній» і «представницький». Різниця між ними є, проте якісні послуги надаються в кожному.

Особливе місце в діяльності цієї спортивної спільноти посідає громадський благодійний проект «Здорові ми – здорове майбутнє», якому в поточному році виповнюється шість років. Проект спрямований на популяризацію фізкультури, спорту та загалом здорового способу життя серед широких мас населення.

Починався він із проведення недільних ранкових розминок на столичному міському стадіоні та в парку «Побєда». Спочатку ці заходи були загальними, але невдовзі виникла потреба у диференціації. Тому й були розроблені окремі програми для молоді та для людей пенсійного віку. До речі, пенсіонери, особливо бабусі, виявилися найбільш вдячною аудиторією, багато хто з них готовий займатися цілий рік, у будь-яку погоду. «На сьогодні найстаршій активістці нашого проекту вже 89 років», – розповів Віталій Кожокару.

Відколи біля столичної СШ № 18 відкрили новий сучасний стадіон, більшість спортивно-оздоровчих заходів тренери «Фітнес-мафії» проводять саме там. Кожної неділі зранку, о 9.30, футбольне поле потрапляє «до рук» старших осіб, серед яких переважна більшість жінок. Весела запальна музика приваблює до команди любителів тренувань усе більше людей.

«Вік мені не заважає виконувати різні вправи, та я й забуваю про нього, коли прибігаю до нашого дружнього гурту», – розповіла усміхнена Валентина Іванівна, яка в березні цього року відзначила своє 75-річчя.

«Я надзвичайно вдячна цим молодим юнакам та дівчатам, які навчили мене боротися з лінощами. Якби мені сказали, що я колись вийду на стадіон, то я б засміялася тим людям в обличчя. Мені хочеться співати й танцювати після тренувань», – підхопила Лариса Дмитрівна.

«Навіть не очікувала, що на старості літ почну займатися спортом, вірніше, буду тренуватися. Поряд з молодими чоловіками я й сама відчуваю, що молодію. Тепер навіть макіяжем стала трошки користуватися, очі та губи підмальовую», – додала, посміхаючись, Олександра Олександрівна.

До речі, ця жінка має 83 роки від роду, перенесла операцію на серці, а тренування підтримують її фізичний стан у нормі.

Ближче до вечора, коли сонце вже не так міцно припікає, на майданчику збираються дітлахи. Їх тут не злічити: дошкільнята, учні віком до 15 років. Мами з татами, бабусі з дідусями спостерігають за заняттями через загорожу. Ми розмовляли з деякими з них. Дорослі розуміють, що їхнє перебування всередині футбольного поля, де тренуються їхні діти, заважатиме.

«Це щастя, що хлопці й дівчата з «Фітнес-мафії» привчають наших дітей до занять. Вони вже з нетерпінням чекають вихідного, щоб зустрітися з тренерами. Всі наставники добрі за характером, завжди посміхаються, дуже гарно самі виконують вправи та навчають дітей. Ми страшенно вдячні їм за таку ідею. Раніше нічого подібного тут не було, як і стадіону такого сучасного», – поділилася враженнями молода матуся Ірина.

Такі зібрання недільними ранками та вечорами під гучну веселу музику стали можливими завдяки тренерам – загартованим, спортивної статури юнакам і дівчатам, одягненим у фірмові футболки з написом «Фітнес-мафія».

Вони пропонують учасникам груп комплекс вправ, складених таким чином, щоб його змогли повторити люди різного віку та з різною фізичною підготовкою. Це головний принцип усіх вуличних тренувань, які проводить «Фітнес-мафія». Приєднатися до них можна з травня до вересня. На безкоштовні заняття в неділю запрошують усіх охочих.

Уляна БОНДАРЧУК

Фото фітнес-мафії