Прогресивний підхід до лікування онкології

У Тирасполі відбулася міжнародна науково-практична конференція «Еволюція діагностики та лікування онкологічних захворювань за останні 10 років». Упродовж восьми годин висококваліфіковані фахівці з Росії та Молдови ділилися своїм досвідом і досягненнями в медицині з придністровськими лікарями.

Онкологія – це одна з галузей медицини, які найбільш швидко розвиваються. Стрімко прогресує утворення злоякісних пухлин. Вони здатні вражати будь-які органи та системи організму. Саме тому безперервно змінюються і заходи з модернізації лікування раку.

Організаторами події виступило Міністерство охорони здоров’я ПМР за участю Республіканської громадської організації «Онкологи Придністров’я», Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка, а також декількох клінік, що спеціалізуються на лікуванні онкологічної патології в Росії та Республіці Молдова.

Майданчик з обміну думками та розбору й аналізу складних клінічних випадків закордонними колегами об’єднав фахівців різної спеціалізації: онкологів, хірургів, рентгенологів, мамологів, патологоанатомів, викладачів медичного факультету, ординаторів і студентів на шляху до поліпшення засобів лікування і більш ефективного виявлення таких захворювань.

Лікар-рентгенолог, радіолог, президент міжрегіональної громадської організації (МГО) «Товариство ядерної медицини» Максим Смолярчук за допомогою онлайн-підключення представив публіці цікаву і велику доповідь на тему «Основні джерела помилкових результатів в оцінці ефективності лікування онкологічних захворювань».

Спираючись на свій багаторічний досвід, Максим Ярославович вивів кілька рекомендацій, які в разі застосування можуть урятувати чимало людських життів. За його словами, всі обстеження варто проходити в одному і тому ж місці, оскільки протоколи запису результатів і показників досі не мають єдиної системи опису. Цю позицію підтримали й лікарі з клінік Молдови. Разом з тим, оцінюючи стан організму, необхідно звертати увагу на всі життєво важливі складові, а не тільки на проблемні та хворобливі ділянки.

Його виступ прокоментував завідувач консультативно-діагностичного відділення Республіканського госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни, головний позаштатний рентгенолог ПМР Юрій Дарій.

Він погодився з російським лікарем і додав, що в нашій республіці основними методами виявлення онкологічних захворювань є комп’ютерна томографія, ультразвукове дослідження, флюорографія, рентгенографія, томографія з застосуванням контрастування.

На жаль, у державних лікувальних установах Придністров’я все ще немає можливості робити магнітно-резонансну томографію. Придбання такого апарату дало б змогу онкологам виконувати свою роботу ефективніше, ніж це можливо на сьогодні. Багато лікарів висловили надію, що незабаром такий вид обстеження стане доступним і в нас.

Крім цього, на пленумі порушили питання «Мультимедійного підходу в променевій діагностиці раннього раку молочної залози в молодому віці». Його висвітлила лікар мультимодальної діагностики в мамології Марія Трофимова.

Вона закликала своїх колег відмовитися від шаблонного діагнозу «мастопатія» і більше звертати увагу на генетичні підтипи молочних залоз із різною структурою, яка може свідчити про високий чи низький ризик виникнення раку.

Нагадаємо, що в Придністров’ї мамографію рекомендовано проходити всім жінкам віком 50+ один раз на два роки. Дотримуючись цих рекомендацій, можна вчасно виявити хворобу та розпочати своєчасне лікування.

Лікар-радіолог Іон Кераруш і хірург, ендокринолог-онколог Євген Кондрацкі приїхали на конференцію з Міжнародної лікарні Medpark, що в Кишиневі. Вони взяли активну участь у дискусіях і висловили готовність допомагати придністровським фахівцям у питаннях виявлення і лікування злоякісних пухлин.

Усього до уваги учасників було представлено 16 доповідей, які містили унікальний досвід з різних галузей і спеціальностей онкології, передові методи лікування і досягнення в цій галузі за останні 10 років.

Після прослухання всіх виступів лікарі йшли з новими думками, ідеями та оптимістичним настроєм продовжувати боротьбу з раком.

Марія ГОРДIЄНКО

Фото автора