Здорова молодь – щасливе майбуття

Під таким гаслом у Слободзейському районі відкрили літній спортивний сезон. Це було справжнє свято, яке зібрало на міському стадіоні команди 26 загальноосвітніх шкіл району, а також політехнічного технікуму та Глинойської школи-інтернату.

Захід розпочався з урочистого підняття державного прапора і гімну Придністровської Молдавської Республіки.

Глава держадміністрації Василь Тищенко привітав усіх із початком спортивного сезону та Днем піонерії. Він подякував організаторам і учасникам за підготовку свята.

«Ми пишаємося нашими спортсменами й робимо все для того, щоб у них була можливість займатися спортом, розвивати фізичну культуру в нашому районі, – сказав Василь Васильович. – Для цього є всі можливості: працюють 4 спортивні школи, де культивується понад 15 видів спорту, і в кожному з них є прекрасні досягнення».

Він також зазначив, що останнім часом у районі побудували Республіканську СДЮШОР і муніципальну ДЮСШ футболу, споруджують і ремонтують стадіони, спортивні майданчики в населених пунктах району. І ця робота продовжуватиметься».

Привітала спортсменів та вболівальників заступник начальника Держслужби зі спорту Неллі Телятинська і подякувала за збереження кращих спортивних традицій: «Воістину, Слободзейський район – це джерело спортивних результатів. Тут живуть люди, які особистим прикладом пропагують здоровий спосіб життя, роблять вагомий внесок у розвиток спорту, фізичної культури, масових заходів, що проводяться в республіці під егідою Держслужби зі спорту і Президента ПМР».

Важливою частиною заходу стала церемонія вшанування переможців і призерів міжнародних змагань зі спортивної акробатики, художньої гімнастики, боротьби самбо, шашок, гандболу й карате, а також їхніх тренерів-викладачів. Почесних грамот держадміністрації та райміськради удостоїлися: Мар’яна Гарчева, Євгенія Караман, Єлизавета Трофимова, Михайло Куницький, Василь Василатій, Владислав Шумейко, Євангеліна Ферфецька, Анастасія Морар, Савелій Кукул, Данило Монзалевський та їхні тренери-викладачі Ірина Генцерова, Ольга Маламен, Валерій Нагай, Геннадій Панченко, Андріан Кричмар, Олександр Кукул. Вони – «золотий» фонд Слободзейського району та республіки.

Музичне оформлення заходу підтримував легкий передзвін медалей на грудях у кращих спортсменів. Ось вихованці МОЗ ДО «Чобруцька ДЮСШ № 1», кандидати в майстри спорту, абсолютні чемпіони ПМР і РМ із шашок, призери чемпіонатів Європи та світу Міша Куницький і Ліза Трофимова показують свої нагороди. Вони не вихваляються регаліями, однак тренер-викладач Валерій Нагай пам’ятає все. На запитання, в чому секрет такого успіху, він відповів: «У здібних і працьовитих дітях».

Майстер спорту ПМР зі спортивної акробатики, бронзовий призер міжнародного турніру в Італії Мар’яна Гарчева, крім власних досягнень і десятків завойованих за 12 років навчання в Суклейській ДЮСШ медалей, уже тренує молоде покоління. Спорт вважає невіддільною частиною свого життя, оскільки виховав у ній відповідальність, пунктуальність і впевненість у собі. В інтерв’ю журналістам директор цієї спортивної школи Світлана Курильова з почуттям гордості за своїх вихованців зазначила: «Ми живемо досягненнями наших дітей. У нас одна велика дружна сім’я однодумців. Сьогодні в кожній із колон є наші учні – переможці та призери змагань з баскетболу, спортивної акробатики, художньої гімнастики, легкої атлетики». За її словами, спорт виховує командний дух, цілеспрямованість, дає дітям здоров’я, розвиток, знання, подорожі.

Святковий настрій учасникам спортивного заходу створювали місцеві артисти: зразковий танцювальний ансамбль «Ритмик-данс» та солісти районного Будинку культури.

Делегації організацій освіти утворили колону, яка пройшла урочистим ходом. Під час їхнього руху коментували заслуги школярів та їхніх педагогів у районних, республіканських та міжнародних змаганнях. Оформлення колони, єдина форма, спортивні атрибути й гасла-вітання, стрункість рядів оцінювало журі.

Кожну колону очолювали керівники освітніх закладів, зокрема, Тернівської школи – директор Валентина Карамануца та одинадцятикласник Сергій Салкуцан. Валентина Миколаївна розповіла, що школу представляє знатна команда, учні 8–11 класів, і додала: «З огляду на таку інтенсивність травневих заходів, часу для підготовки було досить мало. Однак наші діти згуртовані: в колоні є учасники військово-спортивної гри «Юний патріот Придністров’я», зльоту юних інспекторів руху, отже вони вже були підготовлені, щоб виступити й виграти».

Керівник цієї установи з ностальгією згадала про свої шкільні роки та відкриття літнього спортивного сезону. Вона зазначила, що, з появою в Тернівській школі оновленого стадіону, заняття спортом і ставлення до фізичної культури виходять на новий рівень.

Потім спортсмени змагалися в командних стрибках у довжину з місця, в перетягуванні канату і в зустрічній естафеті на 60 метрів. У кожній з дисциплін були визначені переможці та призери.

В огляді спортивних колон кращими стали Коротнянська МСЗОШ, Парканська ЗОШ № 3, Первомайська ЗОШ № 1, Слободзейські ЗОШ № 1, ЗОШ № 2, теоретичний ліцей-комплекс та політехнічний технікум, Тернівська РМСЗОШ, Фрунзенська ЗОШ та Глинойська С(К)ЗОШ-І.

У змаганнях зі стрибків у довжину з місця поміж середніх загальноосвітніх шкіл перемогли учні з Ближньохуторської ЗОШ, серед основних загальноосвітніх шкіл – Парканська ОЗОШ № 2. У зустрічній естафеті серед ЗОШ першою стала команда Глинойської школи-інтернату, а в категорії середніх загальноосвітніх закладів – Слободзейський політехнічний технікум.

У змаганнях з перетягування канату золота медаль дісталася учням Слободзейської ЗОШ № 2. Перемігши всі установи освіти, юні «богатирі» російської частини Слободзеї не приховували своєї радості. Заступник директора школи з виховної роботи Анжела Стерпу підкреслила, що учні готувалися до відкриття літнього спортивного сезону так само як і всі, у стислі терміни та з великою інтенсивністю, але результат, особливо в конкурсі з перетягування канату, приємно здивував. Звичайно, досягненню успіху сприяли талановиті педагоги з фізичної культури, які пояснили школярам техніку змагань, та фізично розвинені діти.

Переможців і призерів нагородили дипломами, медалями, кубками й невеликими презентами спортивної спрямованості.

Районне свято відкриття літнього спортивного сезону через пандемійні обмеження не проводилося в останні три роки, тому нині до багаторічної традиції повернулися з особливою радістю.

Олег ГАВРИЛЕНКО

Фото автора