Магічна сила народної творчості

Понад шістдесят років сприяє розвиткові та збереженню культур народів Придністров’я Будинок народних традицій та ремесел нашої столиці. Нещодавно у його стінах відбувся святковий концерт «65 років у найкращих традиціях», присвячений ювілею закладу.

Запрошені на це урочисте дійство безсумнівно збагатилися новими знаннями, друзями та емоціями, відкрили для себе нові імена. Майже всі місця в залі були зайняті: поміж гостей спостерігалося чимало молодих подружніх пар, які прийшли «вболівати» за своїх чад, задіяних у концертній програмі.

Програма ж виглядала багатою, насиченою й різноманітною, з огляду на те, скільки творчих колективів тут, у БНТР, працює. П’ять із них удостоєні звання «народний» – це клуб декоративно-ужиткової творчості та образотворчого мистецтва «Самоцветы», хор російської пісні «Родные напевы», ансамбль козацької пісні «Станица», вокально-інструментальний колектив «Yug-Ava» та вокальний гурт «FourТуна». До речі, акапельне виконання пісень цією групою талановитих молодих чоловіків і жінок викликали неймовірний шквал овацій. Слухаючи їх, переконуєшся, яка талановита наша земля придністровська.

Найкращих слів похвали заслуговують ансамбль народного танцю «Виктория» і гурток в’язання та ручних виробів «Волшебный клубок», які достойно несуть звання зразкових. У фойє БНТР присутні могли повною мірою помилуватися виробами майстрів народної творчості, виконаними не лише вміло і бездоганно, а й зі знанням справи та з великою любов’ю. Людині, далекій від такого виду мистецтва, залишається тільки захоплено роздивлятися та дякувати за талант, висловлювати слова захвату, дивуючись, як умільцям вистачає терпіння, щоб змайструвати подібні витвори.

Юнаки та дівчата танцювального ансамблю «Виктория» вправно володіють багатьма тонкощами сценічної та народної хореографії. Вони пластичні, рухливі, веселі. Видно, що їх навчають талановиті й досвідчені фахівці. Танці в їхньому виконанні примушують глядачів пританцьовувати в такт, сидячи на місці.

Під час концерту, який тривав майже півтори години, присутні аплодували співробітникам самого БНТР, які брали участь у багатьох концертних номерах.

Наприклад, в. о. директора установи Володимир Сиргі, випускник кафедри хореографічного мистецтва Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Рубінштейна, колишній артист балету ансамблю «Виорика», чудово володіє голосом, співає соло і у складі колективу, танцює, сам виступає в ролі ведучого. Молодий чоловік обдарований багатьма талантами, вміє захопити глядачів і залучити їх до участі у дійстві.

Начальник управління культури та мистецтва Держслужби з культури та історичної спадщини Наталія Аптер вручила колективу БНТР Лист подяки за багаторічний труд і зазначила, що всі співробітники установи виконують надзвичайно важливу державну місію – залучають придністровців до збереження народних традицій.

Начальник столичного Управління культури Оксана Кучеренко привітала ювілярів теплими проникливими словами: «Будинок народної творчості та ремесел – один із незвичайних закладів нашого міста. Тут кожен може займатися своєю улюбленою справою. Приємно, що під одним дахом живуть і працюють люди різного віку – від пенсіонерів зі стажем до малят. Усі талановиті, всі прагнуть проявити своє вміння та майстерність, не засиджуються вдома, а живуть повноцінним життям. І це нас дуже надихає й радує. Участь у громадському житті великої кількості молоді та дітей свідчить про розвиток вашої установи, про її майбутнє».

Оксана Володимирівна вручила почесні грамоти колишнім директорам установи – Ларисі Чернієнко та Світлані Червоненко.

Нагадаємо, що Тираспольський Будинок народних традицій та ремесел відчинив свої двері для городян та гостей міста 14 травня 1958 року. Старожили пам’ятають його як Будинок культури «Строитель», а з початку 2002-го він функціонує та розвивається під нинішньою назвою. Головне його завдання – організація дозвілля громадян різного віку, а також популяризація народної творчості, збереження та розвиток звичаїв і традицій народів, що населяють наш чудовий багатонаціональний край, виховання молодого покоління.

Спеціалісти установи щороку долучають придністровських громадян до народної культури, організовують творчі проекти, беруть участь у традиційних святах, таких як «Мерцишор», «Івана Купала», «Пшеничне перевесло», Різдвяні заходи, Великдень, Масляні гуляння тощо. Всі без винятку колективи установи беруть активну участь у культурному житті міста і республіки.

Христина ЖУРАВЕЛЬ

Фото автора