Віват! Або Хай живе культура!

День працівника культури в Придністровській Молдавській Республіці відзначається четвертої неділі травня. Цьогорічна церемонія нагородження кращих представників галузі відбулася в Катерининському парку столиці – найбільш затишному місці для відпочинку і творчості.

Люди творчих професій – педагоги шкіл мистецтв, бібліотекарі, співробітники музеїв і діячі мистецтва, фахівці будинків культури – виконують надзвичайно важливу місію щодо збереження народних традицій рідного краю і культурно-дозвільної діяльності.

Працівників культури з професійним святом привітав керівник держави. Президент Вадим Красносельський назвав їх людьми креативними й творчими, які всім серцем дбають про збереження та примноження культурно-історичної спадщини й віддають всі сили, всю енергію своєї душі улюбленій справі: «…організовують численні просвітницькі заходи й виставки, ставлять театральні постановки, знімають документальні та художні фільми, розвивають самодіяльність творчих колективів, організовують роботу художніх і музичних шкіл та музеїв, підтримують і допомагають розкрити потенціал молодих талантів».

З урочистою промовою зі сцени виступив глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол:

«Місія культури та мистецтва висока і благородна – це формування світогляду людини, його моральних принципів. Від вашої праці та впливу на суспільство залежить поліпшення якості людських взаємин. Привносячи в наш світ красу і гармонію, ви об’єднуєте сили земляків для добрих справ в ім’я рідного краю. Бажаю вам творчого натхнення, нових цікавих проектів і задумів».

Грамотами та листами подяки вшанували більш ніж 90 талановитих людей. Це свято стало найбільш масштабним за кількістю лауреатів за всі роки. Гучними оплесками їх підтримували близькі, родичі та всі, хто з пошаною ставиться до культурної діяльності.

Керівник дитячого танцювального колективу «Фиеста» Будинку народних традицій та ремесел нашої столиці Тетяна Толоченко вже понад 15 років у творчій професії. Вона з гордістю розповіла про свій шлях у мистецтві: «Почалося все з ансамблю народної музики й танцю «Ватра», в якому я була артисткою 10 років. Потім працювала режисером у центрах дозвілля та молоді «Ювілейний» та «Мир». Тепер уже 3 роки поєдную роботу сценариста в колл-центрі «C3Vision» з діяльністю хореографа-постановника в Будинку народних традицій та ремесел. Для мене бути працівником культури – значить займатися улюбленою і зрозумілою для себе справою, жити роботою, дихати творчістю, йти в ногу з активною і творчою молоддю, запалювати зірочки таланту в дітях».

Танцювальний гурт «Фиеста» неодноразово брав участь у багатьох республіканських конкурсах, і завдяки талановитому керівникові завойовував призові місця. На церемонії Тетяна Павлівна отримала високу нагороду – Лист подяки від Президента республіки.

Майже кожного року грамотами та дипломами нагороджується художній керівник Будинку народних традицій та ремесел Наталя Колісниченко, для якої робота – суцільне свято. Вона зазначила, що «…наше реальне життя наповнене нескінченними труднощами, проблемами й турботами. Людям хочеться чогось особливого – світлого і доброго, що і несе культура».

Розважальна програма запам’яталася присутнім запальними народними танцями ансамблю «Ватра», учасників якого відзначили нагородами. Диригент Сергій Захаров уже чверть століття працює з ансамблем, нині ж отримав нагрудний знак «Заслужений працівник культури». Завдяки йому, колектив є дипломантом і лауреатом республіканських фестивалів і конкурсів, а також фестивалів народної творчості, що проводяться за кордоном. «Ватру» завжди захоплено приймають глядачі всіх вікових категорій, колектив поважають за майстерність виконання, за молодий запал, відкриту любов до мистецтва і до свого глядача.

День працівника культури – прекрасний шанс висловити свою подяку всім тим, хто створює і дбайливо зберігає культуру нашої Батьківщини. Завдяки їм, тисячі людей мають можливість милуватися творами живопису, скульптури та кінематографії, слухати прекрасну музику, захоплюватися драматичним і танцювальним мистецтвом.

Володимир УС

Фото МУ «Тираспольський будинок народних традицій та ремесел»