Свято для всіх і кожного

Фестиваль «Я – підприємець», «Ярмарок професій» та майстер-класи – учасників усіх цих заходів об’єднав Катерининський парк, який віднедавна став місцем зосередження найбільш помітних подій, що відбуваються в нашій столиці.


В останні вихідні травня тут відзначили День підприємця. На святкуванні зібралося безліч учасників і гостей, які з захопленням приєдналися до заходів. Придністровські виробники постаралися: вони представили товари легкої промисловості, народного споживання, продукти харчування, сільськогосподарську продукцію, вироби народних промислів та інших галузей і об’єдналися в єдину експозицію. Їхні досягнення оцінювали, зокрема, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, міністр просвіти Світлана Іванишина, президент ТПП Василь Кожан та інші почесні гості.

Відкриваючи фестиваль, Василь Миколайович зазначив, що професійне свято – День підприємця – відзначається в нашій республіці 26 травня, починаючи з 2017 року. Він наголосив, що цього дня вшановують енергійних та ініціативних людей з активною життєвою позицією, які досягли успіхів у бізнесі та зуміли розвинути свою справу.

Від імені Президента ПМР Вадима Красносельського Василь Кожан привітав учасників фестивалю, висловивши побажання миру, процвітання, нових перемог та удачі вітчизняним підприємцям, організаторам події та гостям.

Сергій Оболоник оголосив вітальний адрес від імені Голови Уряду. «Сучасна бізнес-спільнота нашої держави успішно освоює всі галузі економіки: сільське господарство, будівництво, торгівлю, перевезення, індустрію краси та багато інших. Результати цієї напруженої діяльності можна побачити на фестивалі. Ви сприяєте створенню нових робочих місць, насиченню внутрішнього ринку товарами та послугами, формуванню актуальної моделі конкуренції, підвищенню результативності окремих галузей, гармонійному розвитку країни загалом», – йшлося у зверненні Олександра Розенберга.

Деяких підприємців відзначили високими державними та відомчими нагородами. За багаторічну сумлінну працю, значний внесок у розвиток економіки та підприємницької діяльності в республіці, а також з нагоди Дня підприємця Грамоту Президента отримали Дмитро Гординський, Олександр Баталенко, Андрій Лопата, Володимир Орєшкін, Юрій Тинтюк та Руслан Яковлєв. Десятьом представникам придністровської бізнес-спільноти вручили Почесні Грамоти Міністерства економічного розвитку.

Загалом, цього дня присутні в парку люди стали свідками цікавої та насиченої програми. Багато гостей фестивалю взяли участь у розіграші призів від місцевих виробників. Творчі колективи столиці протягом дня демонстрували свої таланти городянам.

У рамках фестивалю «Я – підприємець!» розгорнувся і «Ярмарок професій». У павільйонах відвідувачі могли ознайомитися з різними професіями та спеціальностями, доступними для навчання за дуальною системою. Представники освітніх закладів, що реалізують цей напрямок, надали детальні відомості про переваги та умови такої освіти.

Кілька дорослих зі своїми дітьми-підлітками зупинилися біля павільйону Тираспольського технікуму комерції. Директор Яна Лаєвська розповіла зацікавленим, що навчальний заклад представляє основну професію «кухар».

Особливістю цієї спеціальності в нинішньому році є те, що навчаючись у технікумі, його учні проходитимуть практику в закладах харчування та будуть закріплені за ними в подальшому. З отриманням диплому вони стануть фахівцями 3-го розряду і зможуть працювати там же, де практикувалися, тобто, випускникам гарантоване місце роботи.

«Щоб стати кухарем після 9-го класу, нашим учням доведеться навчатися 2 роки за дуальною системою. Практикуватимуться вони на харчоблоках шкіл, дитячих садочків та інших підприємств. На сьогодні в школах велика нестача кухарів. На бюджет набирають 15 осіб, а на платне навчання – 5.

Сьогодні ми проводимо майстер-клас з приготування бургерів. Юнаки та дівчата підходять до столу, складають конструкцію з запропонованих продуктів, пригощають друзів або самі її з’їдають та йдуть. Можливо так вони задумаються над майбутньою професією з нашої подачі», – розповіла Яна Анатоліївна.

Віктор Лаєвський – директор столичного промислово-будівельного технікуму, пропонує освоїти у своєму навчальному закладі професії майстра з водопостачання та водовідведення; будівництва та експлуатації автомобільних доріг та аеродромів; мехатроніків за різними галузями (за практико-орієнтованим дуальним навчанням), а також сантехніків, майстрів оздоблювальних будівельних та декоративних робіт і багато інших цікавих професій.

«Наш заклад уклав договори практично з усіма підприємствами Придністров’я. Це і Тираспольський молочний комбінат, «Тиротекс», Водоканал і «Електромаш», «Шериф» і «Тираслифт», ММЗ і СУ-28 та багато інших. Ми плануємо набрати на бюджет після 9-го класу 180 студентів. Усі вони практичну частину навчання освоюватимуть на цих підприємствах. На сьогодні у нас в республіці не вистачає спеціалістів у різних галузях. Ми хочемо допомогти усунути цей недолік», – поділився планами Віктор Олексійович.

Міністр просвіти ПМР Світлана Іванишина розповіла нашому кореспондентові, що нинішнього року в Придністровському коледжі технологій та управління планується набір на нову спеціальність «Поштовий зв’язок». «Навчання вестиметься за дуальною системою освіти, тобто 30 % навчального процесу буде відведено теоретичним заняттям та 70 % – практиці у ДУП «Пошта Придністров’я». Абітурієнти зараховуватимуться після закінчення 9 класів за результатами конкурсу атестатів без додаткових вступних іспитів. Планується сформувати бюджетну групу з 20 студентів. Термін навчання – 2 роки 10 місяців», – повідомила Світлана Миколаївна.

Як пояснила начальник управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмила Тануркова, навчальна програма розроблена за участю спеціалістів ДУП «Пошта Придністров’я». Вони ж будуть і викладачами більшості дисциплін.

Перевага нової спеціальності – гарантоване працевлаштування випускників за місцем проживання. ДУП «Пошта Придністров’я» має відділення по всій республіці. До того ж, набуті під час навчання знання та навички актуальні не лише в галузі поштового зв’язку.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: gospmr.org