Краса – велика сила

У Рибницькому районі відбувся незвичайний конкурс краси. На базі молочно-товарної ферми ТОВ «Терра Ностра» компетентне журі обирало… кращу корову симентальської породи.


Поміж сонму почесних гостей можна було побачити Голову Уряду Олександра Розенберга, міністра сільського господарства та природних ресурсів Олега Ділігула та главу районної держадміністрації Віктора Тягая.

Олександр Розенберг, звертаючись до учасників події, що вже втретє проводиться в республіці, сказав: «Для Придністров’я подібні заходи є знаковими. Сьогодні ми розуміємо, що держава приділяє величезну увагу всьому сільському господарству. Ми всі є очевидцями того, що за останній десяток років у галузі відбувся досить відчутний прогрес загалом. Якщо ж говорити про тваринництво, то маємо приріст за надоями з 2016 року на 10 тисяч літрів. За 2022 рік надої становили понад 17 тисяч літрів молока».

Голова Уряду нагадав про заходи державної підтримки сільгоспорганізаціям, які зайняті виробництвом коров’ячого молока: з 2017-го по 2022 роки їм надано допомогу на суму 48 млн рублів.

На закупівлю племінних нетелів з-за кордону цього року закладено 4,5 млн рублів. Вирішено субсидувати закупівлю племінних порід худоби й на внутрішньому ринку. Це сприятиме розвитку селекції, оновленню племінного ядра стада великої рогатої худоби молочного напряму. Крім цього, такий крок є ще одним заходом підтримки внутрішнього виробника.

Після урочистих промов гості здійснили екскурсію господарством, оглянули претенденток на чемпіонський титул.

Кожна з них досить мило виглядала: «модна» зачіска з квіткою та стрічками на голові. Всі красуні чистенькі, ретельно вимиті спеціальними шампунями, доглянуті й дещо схвильовані в очікуванні свого першого проходу перед публікою. Спеціально для них лунала заспокійлива тиха музика.

Головний ветеринар Рибниці та Рибницького району Іван Шишков на запитання кореспондентів, чи вмикають музику для корів під час доїння, відповів, що на сьогодні такої практики не ввели, але, вірогідно, з часом скористаються подібним досвідом інших країн. Можливо це й дасть позитивний результат. Музичний супровід цього дня підготували спеціально для конкурсу.

Насправді ж ця важлива для господарства подія має назву «виводка корів», інакше – демонстрація. Член журі, завідувач лабораторії селекції великої рогатої худоби Республіканського центру ветеринарного та фітосанітарного благополуччя Галина Харламова пояснила: «Виводка – своєрідний конкурс оцінки племінних тварин. Оцінюються остання закінчена лактація, генотип, екстер’єр, конституція, виразність породи». До речі, окрім конкурсанток, гості господарства могли побачити молоде покоління вихованців ферми, що відпочивало в окремій загорожі. За словами завідувача Тетяни Фролової, на світ уже з’явилося понад десять теляток.

Усі дорослі учасниці виводки з’явилися на світ у період 2015-2016 років у швейцарській Баварії. Тепер стадо сільгоспферми поступово поповнюватиметься вже всередині республіки.

Транспортували тварин з-за кордону до Придністров’я у спеціальних двоповерхових напівпричепах, де для них були створені всі умови для нормального самопочуття, щоб вони не відчували дискомфорту і не хвилювалися. Для кожної корови було відведене окреме відділення для прийому кормів та пиття.

«Умови для перевезення дуже комфортні, – зауважила лікар-епізоотолог (ветеринарний фахівець) Рибницького району Наталія Варзар. – Двічі на рік ми відвідуємо це господарство. Навесні у тварин беремо кров на аналіз, робимо щеплення від туберкульозу та сибірки. Восени у нас планова туберкулінізація, або інакше запорука профілактики туберкульозу. Коли сюди завозиться худоба, з нею проводяться необхідні карантинні заходи».

Розпочалася основна частина конкурсу з виходу корів на невеликий манеж за номерами. Кожну виводили двоє людей – доярка, яка нею опікується, та працівник ферми. Видно було, що хвилювалися всі учасники події – і люди, й тварини. Споглядати за статними, великими та міцними красунями-сименталками – справжнє задоволення. Гордовита статура, важка, але елегантна хода, дещо скошений вбік, на публіку, насторожений погляд великих очей. Ці корови знають собі ціну, а ціна, треба сказати, чимала.

Процедуру оцінювання здійснювали спеціалісти у галузі тваринництва, ветеринарії, селекції. Ведуча називала ім’я кожної учасниці конкурсу, розповідала й про фахівців, які її доглядають. За якийсь час всі учасниці показали себе в усій своїй красі. Та на призові місця могли розраховувати лише три корови, які набули звання абсолютної чемпіонки, віце-чемпіонки та призерки конкурсу.

Головним критерієм оцінки вважається, звичайно, висока молочна продуктивність тварини. Журі чесно та об’єктивно виконало свою місію і в результаті визнало абсолютною чемпіонкою корову на ім’я Рижка (за номером 45533). За останній рік ця красуня дала понад 10 тис. літрів молока з високим відсотком жирності. Найвищий добовий удій – 40,5 кг молока.

Віце-чемпіонкою визнали гонористу красуню Фроську (номер 0286), та призером – корову під номером 6730 на прізвисько Пончик.

Призерок прикрасили кольоровими стрічками, а абсолютній чемпіонці дістався солом’яний капелюх, оздоблений яскравими штучними квітами. Працівників ферми нагородили грамотами.
На цьому незвичайному заході побували студенти Придністровського держуніверситету імені Т.Г. Шевченка і Тираспольського аграрно-технічного коледжу імені М. В. Фрунзе.

«Найголовніше, що сюди приїхали студенти. Тут є ветеринарні лікарі, які можуть поділитися з ними досвідом», – сказав глава Рибницької держадміністрації Віктор Тягай.

Директор сільгоспфірми Анатолій Грицкул, звертаючись до майбутніх молодих спеціалістів, повідомив, що нині на фермі, де працюють 18 осіб, усі процеси автоматизовані, але господарство потребує поповнення кадрами. «Ми готові надати житло охочим працювати у нас. Зарплати також досить пристойні», – зауважив директор.

Для довідки: ТОВ «Терра Ностра» – порівняно молоде підприємство. Засноване у 2018 року, коли за кордоном було закуплено перші 28 племінних тварин. Відтоді, як зазначив Анатолій Грицкул, загальна череда зросла до 350 голів, включаючи 150 дійних корів. Симентали – м’ясо-молочна порода. За словами керівника господарства, за цей час державі було здано понад 3 тис. т молока і 1,5 тис. т м’яса.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото Віктора Громова (Працівники ферми з чемпіонкою).