Бюст придністровському поету

20 січня поточного року в Центрі молдавської культури ПДУ ім. Т. Г. Шевченка було проведено науковий семінар, присвячений 100-річчю від дня народження придністровського поета Миколи Цуркану.

Він – наш земляк, народився в селі Незавертайлівка Слободзейського району. Вищу освіту здобув у Тираспольському педагогічному інституті. Після опублікування перших збірок віршів автора «Интиюл пехар» («Перший келих») і «Кинтерь де тінереце» («Пісні молодості»), Микола Цуркану став членом Спілки письменників Молдавії.

На початку Великої Вітчизняної війни поет був несправедливо репресований і засланий до Сибіру. Повернувшись після війни в Незавертайлівку, він працював учителем молдавської мови в школі № 2 і випустив ще три збірки поезій: «Род» («Урожай»), «Винжосул пеминт» («Стійка земля») і «Поезий» («Вірші»). Ще за життя, автор підготував книгу поетичних творів «Контрасти», але видати її не встиг. Цей творчий доробок – своєрідний підсумок творчих пошуків поета – все ж побачив світ у 2003 році. Творчість Миколи Цуркану ввійшла до державних навчальних програми загальної, середньої спеціальної та вищої освіти.

Поет пішов із життя 17 серпня 1985 року й похований у рідній Незавертайлівці. Але його вірші про Батьківщину, про поезію та контрасти нашого буття залишилися; вони живуть, їх читають, вивчають, добре знають і люблять у Придністров’ї та за його межами.

Організатор семінару Галина Гурськи, доцент кафедри молдавської філології ПДУ, член Спілки письменників Придністров’я, перший заступник голови Союзу молдаван Придністров’я (підсумовуючи роботу наукового заходу) запропонувала: увічнити пам’ять про Миколу Цуркану, встановити бюст поетові в його рідному селі Незавертайлівка.

На зустрічі керівників жіночих громадських організацій з Президентом ПМР Вадимом Красносельським, яка відбулася 6 березня 2018 року, Галина Гурськи знову  виступила з пропозицією щодо встановлення бюсту Миколі Цуркану.   Встановити пам’ятник було б цілком доречно на подвір’ї Незавертайлівської школи № 2, в якій поет довгий час учителював.

Учасники зібрання прийяли рішення: відкрити спеціальний рахунок і оголосити збір коштів на створення та установку пам’ятника. На цей час проект погруддя вже розроблений, необхідна лише фінансова підтримка всіх небайдужих громадян Придністров’я, перш за все тих, хто любить творчість цього поета. Тепер слово за спонсорами та меценатами.

Елизавета   ЮР’ЄВА.