Казка від «Чудо-граду»

У всіх містах Придністров’я цього року заходи в рамках Міжнародного дня захисту дітей відбувалися ще й у вихідні: скрізь було гамірно, шумно та весело, захопливо та цікаво.


У столиці, наприклад, відбувся яскравий насичений фестиваль «Планета дитинства». Цією планетою по праву став Катерининський парк, де можна було переглянути виставки декоративно-ужиткової творчості та образотворчого мистецтва, а дітям і самим залучитися до участі в конкурсі «Малюнок на асфальті». Вони, за бажанням, могли розфарбувати глиняного звірка чи чашку, нанести бойове індіанське забарвлення на обличчя братика чи друга. Можна було навіть, стоячи за справжнім мольбертом, «оживити» справжнім пензлем і справжніми фарбами контури заздалегідь підготовленого організаторами малюнка.

Наш кореспондент познайомився з групою дівчат, які жваво обговорювали свої художні таланти. Плити на центральній алеї, де вони творили, прямо на очах розцвітали яскравими барвами: жовте сонце засвітило нерівними променями, килим із різнокольорових квітів розстелився під ногами. Вони малювали метеликів, річку, пам’ятник Суворову та, звичайно ж, ляльок. Дуже старалися, акуратно розфарбовували свої малюнки. «А маму свою хтось намалював?» – запитав у них кореспондент. «Я тата свого намалювала», – зраділо озвалася рудоволоса дівчинка років десяти, яку звали Настя. «А чому саме тата?» «Бо він добрий, водить мене на річку, у диво-град. І сюди привів. А ще тато сильний, бо він військовий, нас захищає».

Окрім «художніх» розваг, діти та дорослі з інтересом залучилися до квесту «Амонг Ас у реальному житті», переглянули різноманітні концертні програми, брали участь у фітнес-тренуваннях від спортивної організації «Фітнес-мафія». Вони могли стати героєм ігрової розважальної програми святкової агенції «Мульти свято», побувати в різноманітних творчих майстернях і майстер-класах, а також взяти участь у багатьох інших святкових заходах.

Відвідувачів того дня у всіх куточках парку, або як нині модно говорити – локаціях – було, як то кажуть, – не проштовхнутися. Пізніше заступник начальника міського Управління культури Марина Комкова оголосила журналістам цифри: 3 червня Катерининський парк відвідало близько восьми тисяч людей, зокрема 3,5 тисячі дітей. «Під час канікул досить актуально приводити своїх дітей до центрального парку. Зробити ж це в міжнародне дитяче свято – сам Бог велів. Причому хочу наголосити, на наш погляд, наступного дня відвідувачів тут було ще більше. Тому впевнена, що Катерининський парк та його диво-град матимуть у тираспольчан та гостей міста величезну популярність і попит. Більше того, кількість відвідувачів тільки зростатиме», – наголосила Марина Комкова.

Найбільші черги шикувалися до каруселів диво-граду та особливо до атракціону бамперних машинок. Сотні дітей прагнули покататися на цих веселих атракціонах, що захоплюють дух. Наш кореспондент поцікавився у дітлахів, які терпляче чекали своєї черги, чому вони так люблять каруселі. «Бо весь світ крутиться перед очима. Тому що летиш, як льотчик у літаку. Тому що в животі все завмирає», – були такі різні відповіді. Чотирнадцятирічна Катя відповіла й за дорослих: «Дорослі теж із задоволенням покаталися б, але вони соромляться цього. Нещодавно ми з мамою і татом пізно поверталися з гостей. У дворі вже нікого не було. Тож мама, поки ніхто не бачив, нишком покаталася на всіх каруселях, що були на подвір’ї. Щастя було, як у маленької дитини».

На селекторній нараді Президента з керівниками органів державної влади та управління 5 червня мер Тирасполя Олег Довгопол доповів Вадиму Красносельському, що під час головного дитячого свята диво-град, образно кажучи, «підняв» (заробив) на каруселях понад сто тисяч рублів . Це дійсно запаморочливий успіх. А сам Катерининський парк став найбільш популярним місцем відпочинку в республіці. Приємно здивував той факт, що приблизно третина відвідувачів прибула сюди з сусідньої Молдови. Так само, як на атракціонах, на придністровських митницях спостерігалося велике скупчення легкових автомобілів.

Підсумовуючи сказане, можна з упевненістю сказати, що столичні служби культури, освіти, спорту і туризму задоволені проведеними заходами: їхньою організацією та рівнем. Вони провели його на радість дітлахам і з вигодою для рідного міста.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото IА «Новости Приднестровья».