Таланти дітей – труд і гордість дорослих

Фестиваль «Камертон» щоліта збирає в кам’янському парку П. Х. Вітгенштейна широку глядацьку аудиторію і традиційно починається з заходів, присвячених Міжнародному дню захисту дітей. Відмінною рисою свята в нинішньому році стала активна участь молодого покоління не тільки як глядачів, а і виконавців музичних і танцювальних номерів.


До початку концертної програми колектив Кам’янської дитячої художньої школи (ДХШ) провів майстер-клас «Малюємо разом». У тіні під каштанами та липами за столиками з папером і олівцями, пензлями та фарбами розташувалися малята. Кожен з них почував себе в ролі художника. Досвідчені педагоги навчали їх азам зображення квітів, тварин, мультиплікаційних героїв.

«Так ми одночасно і таланти примічаємо, запрошуємо записатися в художню школу, – з лагідною посмішкою пояснила директор цієї установи додаткової освіти Ірина Гнатишена. – Нині у нас 60 учнів. Вони навчаються малювати протягом чотирьох років. Ті, хто в цей період вирішили стати професійними художниками та планують поступати в спеціалізований навчальний заклад, залишаються в п’ятому – профорієнтаційному класі».

Педагоги, що допомагають дітям розвивати свою природну обдарованість, упевнені, що в системі додаткової освіти всі діти талановиті. Отже, їхня спільна робота приводить до успіху. Юні художники перемагають на конкурсах, які проводяться в Придністров’ї та за кордоном. Наприклад, вихованці Кам’янської ДХШ 10 років беруть участь у міжнародному конкурсі «Веселка талантів», де представляють свої малюнки діти з Росії, Білорусії, Казахстану і Молдови. Нині вісім наших земляків стали призерами, ще двоє відзначені заохочувальними дипломами.

Відрізняються талантами й вихованці Кам’янської дитячої школи мистецтв. Вони – постійні учасники концертів районного рівня, підготовлених до святкових дат. За рік цікавих номерів у різних жанрах і стилях набралося на власну програму, з якою юні артисти вийшли на літню естраду парку. Їх дебют на фестивалі «Камертон» складався з інструментальних і хореографічних композицій, народних і сучасних пісень. Російські, козацькі, молдавські, циганські, східні мотиви змінювалися класичною музикою та ритмами зарубіжної естради. Уч-
ні – від першокласників до випускників – демонстрували віртуозну гру на акордеонах і баянах, гітарах і фортепіано.

З творами в конкурсних програмах виступили призери республіканського конкурсу «Юний виконавець Придністров’я» Станіслав Стеля, Аделіна Ревенко й Олексій Дашко, підготовлені відмінними працівниками культури ПМР Світланою Лисою, Раїсою Баєвою та Григорієм Гонзою. Блюз і танго, вальс і навіть мотиви кубинського болеро лунали під зеленим шатром вікових дерев. Коли ж переможниця міжнародного конкурсу «Горизонт творчості» Варвара Костюк заграла на скрипці швидку джигу, багатьом захотілося пуститися в танок.

«Широке впровадження сучасних технологій дало нашим учням можливість демонструвати свої таланти не лише на республіканському рівні, а і на міжнародному. Раніше ми інколи виїжджали на ті конкурси, що проводилися в сусідніх державах. Проте це вимагало фінансових витрат, наявності відповідних документів. Тепер для нас доступні фестивалі в будь-якій точці земної кулі, адже багато з них проводиться в дистанційному форматі.

Ми записуємо виступи учнів і відправляємо відео на конкурс. Звичайно, відсутні неповторні емоції, що панують на виступі перед глядачами та компетентним журі, зате кожна дитина може продемонструвати свій талант і дістати професійну оцінку», – розповіла викладач Світлана Мензарар.

Вихованці відмінного працівника культури ПМР відзначилися цього року на республіканському і міжнародному рівнях, показали, що їм під силу вокальне виконання в різних жанрах. Сестри Аріна та Валерія Вальковські співають у народній манері, Софія Кафтанатій – у джазовій. А Богдана Шептикіна виступила на міжнародному фестивалі «Montee Super Star Paris» з оперною арією – й отримала Гран-прі!

Заступник глави держадміністрації Кам’янського району Галина Трублаєвич щиро подякувала юним артистам, їхнім наставникам і батькам, які всією душею прагнуть до розвитку дитячих талантів, за таке яскраве відкриття літнього фестивального марафону «Камертон». Вона повідомила, що городян і гостей, які відпочивають у санаторії «Дністер», влітку чекають ще 30 концертних програм, розрахованих на будь-який смак.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.