АРХІВИ – для людей і про людей

Куди ми звертаємося, щоб роздобути старі документи та інформацію столітньої давності? Звичайно, до архівів. Ми віримо, що саме там нам дадуть вичерпну відповідь на те чи інше питання. Збережені там матеріали дозволяють з найбільшою вірогідністю робити висновки про реальний стан справ.


Архівісти нашої республіки не просто зберігають безцінні свідчення з історії краю, документи про створення та розвиток молодої придністровської держави. Співробітники Державної служби управління документацією та архівами (ДСУДА) ПМР роблять вагомий внесок у вивчення пройденого історичного шляху, впливають на формування культури громадян та їхньої патріотичної позиції.

Начальник установи Зінаїда Тодорашко зазначає, що працівники архівних органів перебувають на варті історичної правди, накопичують та аналізують дані громадського та особистого характеру.

Архівні матеріали водночас це ще й «аргументи», «докази» в будь-якій дискусії на історичну чи політичну тему. Це, по-іншому, фактура, образ наших сучасників, організацій, підприємств.

Завдяки архівам та музеям, ми, нащадки, можемо долучитися до спогадів ветеранів Великої Вітчизняної війни, написаних їхньою рукою, а також доторкнутися до нагород, документів, особистих речей. Історичний шлях, пройдений придністровцями, постає в офіційних паперах, підшивках газет, особистих документах, кіно- та фотоплівках. Загалом на сьогодні накопичено до 1,5 млн одиниць зберігання. Щорічно фонд поповнюється на тисячі одиниць.

Архівісти освоюють сучасні технології та використовують їх у своїй діяльності. На сайті Держслужби (gsuda.gospmr.org) представлено низку унікальних проектів, поміж них рубрика «Архівний документ місяця». Тут публікують спогади ветеранів війни, які викликають у дослідників жвавий інтерес.

Віртуальні виставки захоплюють правдивістю запропонованих до огляду документів. Нам, хто живе нині, належить подбати про те, якою побачать наші нащадки історію, що творилася на наших очах, як з допомогою технологій, так і на виставках.

У приміщенні ДСУДА нещодавно відбулася зустріч за круглим столом за участю керівників громадських організацій і творчих спілок республіки, а також професійних архівістів на тему: «Взаємодія архівної галузі ПМР з творчими спілками та національно-культурними громадами щодо збереження історико-культурної спадщини Придністров’я».

Йшлося про те, що багато громадських організацій і творчих спілок Придністров’я функціонують уже понад 30 років, однак в архівних фондах відсутні будь-які документи про їхню діяльність.

Заступник начальника ДСУДА Микола Димченко зазначив: «Сьогодні ми обговорюємо питання про те, що багато творчих організацій не мають свого фонду, і стоїть завдання, щоб цей фонд був. Нам треба подбати про створення архівного фонду Спілки письменників, художників, архітекторів, щоб свої фонди в архіві мали й Союз молдаван, і Спілка українців, і Союз російських громад. Основне завдання – зберегти в архіві спадщину цих організацій».

«Хотілося б, щоб ваші напрацювання, те, що у вас зберігається в столах, у шафах, у колишніх керівників організацій, членів правлінь, зокрема й фотоматеріали, стало надбанням нашої республіки, – зазначив Микола Димченко, звертаючись до присутніх. – Мине час, писатимуться нові підручники, створюватимуться монографії, студенти писатимуть доповіді та дипломи, аспіранти – дисертаційні дослідження, й у них буде можливість ознайомитися з об’єктивною історією ваших організацій».

Присутні з порозумінням поставилися до пропозиції керівництва Державної служби управління документацією та архівами.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.