Професія за дуальною системою

У Кам’янському політехнічному технікумі з 2020 року готують кадри за практико-орієнтованою (дуальною) системою навчання. Цей актуальний метод передбачає тісний взаємозв’язок теоретичної частини освітнього процесу з практичними заняттями в реальних виробничих умовах.


З огляду на гостру потребу району в сільськогосподарських трудівниках, перші договори про співпрацю були укладені між технікумом і землекористувачами. Для них підготували близько двох десятків трактористів категорії «С». Теорії їх навчали досвідчені наставники КПТ, практику проходили в передових сільгосппідприємствах району, матеріальна база яких укомплектована сучасною високопродуктивною технікою. Механізаторів, що отримали по закінченні навчання документ державного зразка, прийняли на роботу в такі успішні агрофірми, як «Кам’янський колос» і «Калина», колгосп «Путь Леніна» і виробничий кооператив «Подойма», у крупні селянсько-фермерські господарства.

Після довгої перерви в КПТ відновили підготовку фахівців для лісового господарства, яку здійснюють у співпраці з ДУП «Придністров’я-ліс». Спочатку навчання вели заочно, а торік набрали групу, яка освоює професію за дуальною системою. Півтора десятки першокурсників успішно здають літню сесію, а практикуватися вирушать у Кам’янське та Рашківське лісництва.
Ще одна популярна професія, якій у КПТ навчають за дуальною системою, – кухар. «Наш технікум давно готує фахівців для системи громадського харчування. Випускали технологів, які вміють організувати виробничий процес на будь-якому харчоблоці, кухарів і кондитерів, офіціантів і барменів, – розповіла Ольга Котерняк, яка завідує в КПТ практикою. – Коли тільки розпочали працювати за дуальною системою, отримали заявки від ряду підприємств і установ, яким потрібні фахівці. Тим і вигідний практико-орієнтований метод, що працедавець залучений до процесу підготовки. Наприклад, короткостроковий курс за професією «Кухар» розрахований на 480 навчальних годин. З них 212 годин становить навчальна практика і 108 – виробнича».

У квітні в технікумі була сформована група з 16 осіб: одні прийшли за направленням від районного Управління народної освіти та санаторію «Дністер», інші самі вирішили підвищити кваліфікацію, а треті захотіли освоїти нову професію. Адміністрація КПТ врахувала той факт, що більшість курсантів працюють, і розробила графік навчання без відриву від виробництва. Лекції проводили ввечері, частину – в онлайн-форматі. За тими, хто працює на харчоблоках, закріпили наставників, які допомагали освоїти практичну частину на рідному підприємстві. Інших направили на практику до соціальних партнерів, яких у КПТ з кожним роком стає все більше.

І от після трьох місяців плідного навчання настала пора випускних іспитів. Претенденти на поварську форму, а головне – на посвідчення про здобуття професії, продемонстрували, як уміють готувати різні страви: гарячі з риби або м’яса, холодні овочеві закуски, багатокомпонентні салати, складні десерти тощо. Екзаменатори оцінювали не тільки смакові якості, а й оформлення, способи подачі. Розпитували про технологію приготування та рецептуру, про те, як підбираються продукти, та про інгредієнти, що замінюють одне одного, про інструменти та посуд, які використовують на промислових харчоблоках і домашніх кухнях, про терміни зберігання готової продукції та багато інших аспектів.

Обстановка була хоч і екзаменаційна, проте довірлива, сприяла відвертій розмові про те, що спонукало кожного з курсантів знову сісти за парту. З’ясувалося, що рухаючись до однієї мети – затребуваної професії, мотивацію кожен має свою. Ауріка Мачука другий рік працює в санаторії «Дністер». До цього їздила на заробітки, прагнула забезпечити достаток у хаті. Так поступово усвідомила, що ніякі гроші не замінять щастя бути з родиною. Підшукала роботу в Кам’янці. Досвідчені кухарі санаторію поступово навчили її готувати всі ті страви, що не лише насичують людину, а й оздоровлюють організм. Єдине, що турбувало Ауріку, – відсутність документа про освіту.
Коли керівництво оздоровниці запропонувало підучитися на дуальних курсах у Кам’янському політехнічному, з радістю погодилася не тільки А. Мачука, а ще декілька її колег, які опинилися в аналогічній ситуації. Наприклад, помічниця по кухні Наталія Балан сподівається, отримавши свідоцтво про професійну освіту, посісти місце кухаря. Така мета й у Марії Руснак, яка працює на харчоблоці міського дитсадка № 5.

Чимало років співробітничає колектив КПТ з місцевим Центром соціального страхування і соціального захисту, навчаючи або переучуючи безробітних жителів району. За направленням ЦССіСЗ потрапила на курси й Христина Шуригіна. Професію вона має, і непогану. Христина –
дипломований менеджер у галузі сервісу. Робота за спеціальністю на Кам’янщині теж є, однак молодій матусі, що лише почала привчати синочка до дитсадка, не всякий графік підійде. Та і мешкає сім’я у Рашкові, а на роботу добиратися доводилося б у райцентр. Дізнавшись про можливість освоїти нову професію коштом Єдиного державного фонду соціального страхування, Х. Шуригіна зважилася знов стати студенткою Кам’янського політехнічного.

Третьокурсник Андрій Літновський освоює спеціальність «Технічне обслуговування та ремонт автомобільного транспорту». «Дізнався, що в другій половині дня в технікумі можна навчатися на короткострокових курсах і за декілька місяців освоїти робітничу професію. Це дуже зручно: під час студентства можна освоїти декілька ремесел, спробувати себе в них, зрозуміти, чи не помилився з вибором, – розсудливо пояснив юнак. – До переліку взаємозв’язаних професійних навичок, які включають слюсарну справу та керування автомобілем, вирішив додати кулінарне мистецтво. Аналогічний курс закінчила кілька років тому матуся – нині працює кухарем. Вона і порадила навчитися готувати, адже це вміння зайвим у житті точно не буде».

За три місяці Андрій освоїв приготування складних страв, навчився правильно підбирати гарнір і соуси, красиво сервірувати стіл, що і продемонстрував екзаменаторам, подавши спочатку запечене м’ясо з вареною молодою картоплею та маринованими овочами, а на солодке – млинці з вишнею і фарширований горіхами чорнослив під сметанним кремом.

Про все більш зростаючу популярність професійної освіти свідчить той факт, що практично в кожній групі є студенти, які навчаються на платній основі. Рашківчанка Наталія Сметана на дуальні курси записалася заради теоретичних знань. Практичних умінь кухареві соціального центру, що діє при костелі св. Каетана, вистачає.

«Щодня у нас проводяться розвивальні заняття і цікаві заходи для школярів з Рашкова та сусідньої Катеринівки. Діти приходять після уроків, тому в центрі організоване харчування: повноцінний обід із трьох страв і вітамінний полудень, – розповіла Наталія. – Щоб краще розуміти особливості дитячого меню, я вирішила поступити в технікум. Вартість навчання прийнятна навіть з урахуванням того, що потрібно було їздити в райцентр на заняття».

Студенти, які навчалися на платній основі, впевнені, що здобуті знання варті витрачених коштів, часу і сил. Головним є те, вважають вони, що нові вміння відкривають нові перспективи. Наприклад, Ганна Шеремет має досвід роботи в громадському харчуванні як посудомийка й офіціантка, а документ про здобуття професії дозволить їй реалізувати мрію про роботу кухарем.

Тамара Мельниченко, що працює на Тираспольському молочному комбінаті, свої обов’язки міняти не збирається, а кулінарію вивчала, щоб смачно годувати членів сім’ї.

«Науку про те, як смачно готувати й естетично оздоблювати страви, засвоїли всі наші студенти. Кожному присвоєний третій розряд», – зазначила після іспитів директор Кам’янського політехнічного технікуму Наталія Михайловська.

Успішним визнаний і досвід самого КПТ щодо дуальної підготовки кухарів. Практико-орієнтоване навчання за цією професією планується продовжувати. У перспективі планується розширити спектр спеціальностей з урахуванням потреб ринку праці.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.