Спадкоємність історичної пам’яті

У Палаці Республіки відбулася зустріч засновників Придністровської Молдавської Республіки з молоддю, що вступає у доросле життя. Своєрідний екскурс в історію здійснили перший Президент Iгор Смирнов і депутати Верховної Ради перших скликань Петро Заложков та Володимир Риляков.


Одним із найважливіших пріоритетів державної молодіжної політики є розвиток громадянського патріотичного виховання в сучасних умовах. На перший план виходить діалог поколінь, а також передача, спадкоємність знань та історичного досвіду. Першим кроком до цього стала зустріч випускників шкіл, активістів молодіжного центру Тирасполя, волонтерів Придністров’я з тими, хто стояв біля витоків республіки. Серед почесних гостей були міністр просвіти Світлана Іванишина та начальник управління молодіжної політики відомства.
Засновники молодої держави поділилися спогадами про життя в радянську епоху, обговорили події, що передували трагічним подіям 1992 року. Йшлося про становлення та розвиток республіки.

Член (на той час) Страйкового комітету Тирасполя Петро Заложков поділився особистими епізодами, пов’язаними зі створенням Об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК) у Придністров’ї. Це відбувалося в період перебудови та політичних змін, які прокотилися по всіх республіках Радянського Союзу. Організація ставила за мету представництво та захист інтересів народу, що свідчило про високу свідомість, освіченість та патріотизм місцевого населення.

«Сьогодні ви, молоді люди, вільно розмовляєте трьома мовами, живете дружно, створюєте багатонаціональні сім’ї. Все це завдяки тим зусиллям, які ми зробили в минулому. У Придністров’ї всі національності близькі одна до одної, тому що ми є організованим суспільством, яке намагається враховувати інтереси кожного. Тут людина має свободу і право чинити так, як їй диктує совість. Цінуйте це», – зазначив
Петро Олександрович.

Далі йшлося про висунутий Верховною Радою Молдавської РСР закон про мови 1989 року. Це викликало невдоволення громадян, які проживають на території сучасного Придністров’я, де російська мова була мовою загального спілкування. Це загострило національну та етнічну напругу в регіоні. Виниклий конфлікт у поєднанні з іншими політичними, соціальними та економічними причинами став одним із чинників подальших трагічних подій 1992 року.

«Побутує думка, що причиною протесту став закон про мови. Тоді уряд готував проекти, в яких не існувало жодних альтернатив молдавській мові, а переведення писемності орієнтували на латинську графіку. Народ був обурений. Однак, це не стало основною причиною. Закон про мову був іскрою, яка послужила подальшому великому спалаху. Ми влаштовували попереджувальний страйк, але нашу думку ігнорували, підступно обманювали. Тому ми оголосили політичний страйк. Найстрашніше, що ми тоді прогнозували, – це вихід Молдови зі складу СРСР, що потім і сталося», – розповів голова ОРТК Тирасполя Володимир Риляков.

Засновники республіки були першопрохідцями. Молоді люди могли їм поставити запитання, що їх цікавлять. Випускник гімназії Ілля Шмульський запитав першого Президента Ігоря Смирнова про те, які перспективи та плани минулого здійснилися на сьогодні в Придністров’ї.

«Ми започаткували життєво важливі галузі: промислове виробництво, медицину, налагодили діяльність АПК, зберегли освіту, культурні центри, інфраструктуру, безпеку. На цьому фундаменті стоїть наша республіка. Вона все ще розвивається та нарощує потенціал», – наголосив Ігор Миколайович.

Юнак був цілком задоволений відповіддю. За його словами, особливо приємно мати зворотний зв’язок від першоджерел, тим більше коли це стосується хвилюючих і важливих тем. Цього року Ілля вступив до історичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, де продовжить вивчати цей напрямок. Вільний час він присвячує самоосвіті та активній громадській діяльності, участі в акціях молодіжного руху «Звезда».

«Я маю намір бути повноправним громадянином своєї країни. Любити Батьківщину, захищати її історію, цінувати багатонаціональність, а також сприяти єдності республіки, щоб згодом передати цю спадщину дітям. Нинішній діалог допоміг мені дізнатися подробиці про деякі події з вуст засновників держави», – сказав юнак.

Зустріч, що відбулася, стала визначальною подією і допомогла налагодити взаєморозуміння і співпрацю між різними поколіннями.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Засновники республіки з молоддю.

Фото автора.