Підсумки діяльності Уряду за 2022 рік

Голова вищого виконавчого органу влади Олександр Розенберг виступив на пленарному засіданні перед депутатами Верховної Ради зі звітом про діяльність за рік, що минув.


Виступ складався з кількох розділів і охопив відомості про фінансово-економічні результати діяльності відомства, про вплив на них зовнішніх факторів та боротьбу з їх наслідками, а також про умови подальшого розвитку. Велику увагу Голова Уряду приділив вітчизняній промисловості та агропромисловому комплексу. Окремо було зібрано дані про соціальну галузь, житлові програми та цифровізацію.

Щоб пояснити ситуацію, в якій Уряд провадив діяльність у 2022 році, депутатам для порівняння представили результати діяльності року 2021-го, підсумки якого ілюстрували, як економіці республіки довелося пристосовуватися до функціонування під час карантину, а також під час зростання ділової активності. За цілою низкою показників удалося досягти максимальних значень за всю історію розвитку держави.

Маючи ці дані, Мінекономрозвитку підготувало прогноз соціально-економічного розвитку на 2022 рік. Очікувалося подальше зростання ВВП, збільшення темпів промислового виробництва та стабілізація рівня інфляції. Проте відновлення придністровської економіки після пандемії перервало різке погіршення зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної ситуації.

Головними проблемами для Придністров’я стали втрата ринків збуту та порушення логістичних ланцюжків, а також безпрецедентне зростання цін на енергоносії. Усе це зумовило різке скорочення обсягів зовнішньоекономічної діяльності. Великі експортоорієнтовані підприємства мусили припинити або гальмувати роботу. На споживчому ринку значно пришвидшилися інфляційні процеси. За підсумками року середній рівень цін у республіці зріс на 13,2 %, що є максимумом із 2011 року.

У четвертому кварталі було обмежене постачання природного газу на територію Придністров’я. З 21 жовтня 2022 року в республіці ввели режим надзвичайного стану (НС) в економіці.

Для безперебійного забезпечення населення природним газом та тепловою енергією, а також з метою недопущення зупинки виробництва соціально-значущої продукції, фахівці розробили комплекс заходів щодо економії енергоресурсів. Системоутворюючі підприємства зупинили, у тому числі й для вироблення електроенергії, частина підприємств перейшла на роботу в нічний час, обмежили вуличне освітлення, знизили температуру опалення, нормували споживання гарячої води, продовжили шкільні канікули. При цьому на 114 млн рублів скоротили джерела погашення дефіциту бюджету.

«Усі вищезазначені заходи забезпечили не лише своєчасне та в повному обсязі фінансування заробітних плат, пенсій та допомоги, придбання медикаментів, продуктів харчування та виконання інших соціальних зобов’язань, гарантованих державою у 2022 році, а також сформувати значні залишки на рахунках, зокрема й резерви цільових бюджетних фондів, що дозволило з 1 лютого 2023 року збільшити на 5 % пенсії та на 10 % допомоги», – розповів Олександр Розенберг.

Говорилося й про підтримку, яку Придністров’я надало біженцям. З лютого минулого року на нашу територію в’їхало 58 тисяч іноземних громадян. Близько двох тисяч скористалися центрами тимчасового розміщення біженців. Загальні витрати бюджету на реалізацію заходів підтримки для людей, які опинилися в такій складній життєвій ситуації, склали 8,4 млн рублів.

Макроекономічні підсумки 2022 року

У промисловому секторі обсяги виробництва впали на 16,3 % переважно через скорочення виробництва в чорній металургії, електроенергетиці, машинобудуванні. Експорт знизився на 21,3 %. Тут далися взнаки складнощі з вивезенням зерна, перебої з експортом електроенергії та неритмічність роботи ММЗ. Внаслідок цього цифри валового внутрішнього продукту скоротилися на 5 % у поточних цінах до рівня 2021 року.
Наочно звіт продемонстрував динаміку ключових макропоказників. У 2018 році ВВП перебував на рівні 14,3 млрд рублів, у 2022-му, всупереч кризовим явищам, – 18,2 млрд рублів. Обсяг промислового виробництва п’ять років тому становив 13,4 млрд рублів, минулого року – 14,8 млрд рублів.


Уляна БОНДАРЧУК.