Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 21 червня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Вищий законодавчий орган у другому остаточному читанні ухвалив пакет законопроектів, які оптимізують процес банкрутства підприємств та організацій. Зміни внесені до законів «Про неспроможність (банкрутство), «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним», «Про основи податкової системи у ПМР» та до Кримінального кодексу ПМР.

Про сутність пропонованих ініціатив представникам засобів масової інформації розповів Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов: «Мета внесених змін – ефективна реалізація інституту банкрутства, щоб кредитори першої та другої черги (які дістали травму на виробництві та працівники підприємства/організації) могли одержати соціальні виплати відповідно до законодавства.

Два роки тому було створено робочу групу з залученням Прокуратури, Рахункової палати, Міністерства економічного розвитку. Упродовж року група працювала над питаннями оптимізації процесу банкрутства, над удосконаленням низки моментів. Раніше закон про банкрутство дозволяв продовжувати цей режим нескінченно, тому підприємства перебували у стадії банкрутства по 15 – 20 років. Нині ми вважаємо, що цей термін треба скорочувати суттєво».

Олександр Вікторович пояснив, що тепер, згідно з прийнятими змінами до законів, процес банкрутства може тривати не більше 1 року, продовжити його максимум ще на 1 рік зможе Арбітражний суд ПМР. Це дасть можливість швидше реалізувати активи, те, чим володіло підприємство до переходу у стадію банкрутства, та погасити заборгованість із заробітних плат і соціальних виплат перед працівниками підприємств та організацій. Активи підприємств, що банкрутують, – це будівлі, споруди, склади, готова продукція, сировина, обладнання тощо.

Ще один важливий документ, який опрацювали народні обранці, стосується соціальної підтримки громадян. Зокрема з цього року держава компенсуватиме інвалідам по зору витрати на придбання очних протезів. Верховна Рада прийняла у другому остаточному читанні відповідні законопроекти, ініційовані депутатами Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я. Розмір виплати залежатиме від суми, яку витратив інвалід на придбання очного протезу. Максимальний розмір компенсації становитиме 360 РР МЗП (3 492 рублі) за 1 протез. Такі цифри запропоновано, виходячи з середнього розміру вартості очного протеза. Компенсацію виплачуватимуть 1 раз на 2 роки.

Раніше, щоб забезпечити інвалідів очними протезами, Придністров’я укладало договори з закордонними організаціями-виробниками, проте на сьогодні це неможливо. Тому депутати розробили зміни до законодавства.

На виплату компенсацій передбачено 216 тисяч рублів. Крім закону про республіканський бюджет, скориговані закони «Про соціальний захист інвалідів», «Про соціальний захист ветеранів війни» та «Про реабілітацію жертв політичних репресій».
Ухвалені закони наберуть чинності через 30 днів після підписання Президентом. Механізм виплат визначить Уряд.

У другому остаточному читанні ухвалені зміни та доповнення до Закону ПМР «Про добровольчу діяльність». Нові норми, запропоновані Урядом, мають створити правову основу для функціонування цілісної системи добровольчої діяльності в Придністров’ї.

Відтепер на законодавчому рівні закріплять механізм видачі особистої книжки добровольця. Такий документ видається добровольцям у Росії. В особисту книжку вносять записи про конкретні заходи, в яких брав участь доброволець, а також про заохочення та додаткову підготовку.

Особиста книжка добровольця та витяги з неї можуть враховуватися під час влаштування на роботу та вступу в організації освіти.

Депутати також зафіксували уточнені поняття «доброволець» та «добровольча організація». У законодавчому полі з’явилися нові терміни. Наприклад, «організатор добровольчої діяльності». Це некомерційні організації та фізичні особи, які на постійній основі залучають добровольців до здійснення добровільної діяльності, а також керують нею. Ще одне нововведення – єдина інформаційна система у галузі розвитку добровільності. У ній будуть зібрані всі відомості про добровольців, організаторів добровольчої діяльності та про добровольчі організації. Розробника єдиної інформаційної системи затвердить Уряд.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: tourismpmr.org