Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 28 червня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Вищий законодавчий орган розглянув і прийняв одразу у двох читаннях законодавчі ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського, які передбачають внесення змін до закону про республіканський бюджет на 2023 рік.

Метою одного із законопроектів є надання права залучати юридичних осіб для виконання дорожніх робіт за договорами субпідряду на суму, що не перевищує 50 % від загальної вартості дорожніх робіт, передбаченої в договорі генерального підряду. У чинній редакції закону встановлено межу 20 % від загальної суми будівельно-монтажних робіт, передбачених у договорі генерального підряду. На думку Глави держави, збільшення норми субпідряду до 50 % дозволить залучити не лише державні та муніципальні підприємства до виконання необхідних робіт.

Ще одна законодавча ініціатива Президента стосується обладнання місць розміщення працівників МВС, задіяних в охороні громадського порядку. Близько 500 тисяч рублів на облаштування постових приміщень планується виділити в рамках Фонду капітальних вкладень, зекономлених за іншими об’єктами кошторису витрат ФКП на 2023 рік.

Вищий законодавчий орган у двох читаннях ухвалив законодавчу ініціативу Уряду щодо звільнення підприємств промислового сектора від обов’язкових відрахувань до Єдиного державного фонду соціального страхування в розмірі 1.08 % доходів. Ці кошти підприємства мають спрямувати на підвищення заробітних плат своїх співробітників.

На думку авторів законопроекту, ухвалення документа дозволить стимулювати розвиток сектора промислового виробництва, збільшити кількість зайнятих у промисловому секторі, підвищити оплату праці співробітникам промислових підприємств, збільшити податкові надходження внаслідок підвищення обсягів промислового виробництва та виручки від реалізації виготовленої продукції, а також завдяки зростанню надходжень від так званих трудових податків: прибуткового податку, єдиного соціального податку та обов’язкового страхового внеску.

Про важливість цього документа в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з питань економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун: «Держава надає допомогу нашим промисловим підприємствам. У відповідь ми розраховуємо на те, що працівники цих підприємств отримають збільшення заробітних плат і що частина податкових відрахувань повернеться до бюджету».

У двох читаннях народні обранці підтримали ініціативу Уряду, якою пропонується не оподатковувати доходи організацій, що надають послуги на ринку внутрішнього туризму Придністров’я. А також виключити одержані туристами виплати, так званий кешбек, з оподаткування прибутковим та єдиним соціальним податками та обов’язковим страховим внеском.
Зміни внесені відразу до трьох законів: «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок», «Про податок на доходи організацій» та «Про прибутковий податок з фізичних осіб».


Микола ЮРКЕВИЧ.