Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади члени Уряду опрацювали близько двадцяти важливих питань.


Одне з-поміж них – законодавча ініціатива, розроблена з метою надання державної підтримки організаціям з іноземними інвестиціями та підвищення їхньої економічної активності. Як зазначив заступник Голови Уряду –
міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, цей механізм сприятиме більшому залученню зарубіжних вкладень в економіку республіки.
Урядовці пропонують внести зміни до Закону «Про митний тариф» щодо надання пільги організаціям під час ввезення обладнання для власних технологічних потреб. Їх звільнятимуть від сплати мита.
Необхідно зазначити, що відповідну пільгу на неоподаткування готової продукції, сировини, матеріалів,
напівфабрикатів, комплектуючих виробів, запасних частин, витрати на придбання яких включаються у собівартість продукції, було встановлено ще у 2021 році. Однак, у цьому переліку відсутня така категорія товарів, як обладнання.
За нормативно-правовими актами бухгалтерського обліку обладнання, призначене для використання у виробництві продукції та наданні послуг протягом більше одного року, визнається об’єктом основних засобів. Його ціна погашається шляхом систематичного розподілу вартості об’єктів, що амортизуються, протягом усього терміну корисної служби.
Такі нарахування складають частину витрат, необхідних для виготовлення товарів чи виконання робіт, і входять у собівартість. Таким чином, технічне оснащення, яке ввозиться для виробничих потреб організаціями з іноземними інвестиціями, також відповідає економічній суті пільги, встановленій у Законі «Про митний тариф».
Розглядалися ініціативи щодо внесення змін та доповнень до Республіканського бюджету 2023 року та бюджету Єдиного фонду соціального страхування поточного року. Уряд також сформував пропозиції щодо збільшення обсягів Дорожнього фонду. Усі ці проекти належить обговорювати з законодавцями.
Щодо соціальної політики: Уряд затвердив порядок надання грошової виплати на кошти за доглядом, які згідно з Законом «Про соціальний захист інвалідів» повинні надаватися громадянам з особливими потребами життєдіяльності. Така підтримка спрямована на покращення умов їхнього життя та вдосконалення соціального захисту вразливої категорії придністровців.
Представляючи проект, міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко зазначила, що кошти переказуватимуть інвалідам І групи загального захворювання, професійного захворювання, трудового каліцтва, крім випадків відшкодування шкоди від роботодавця, а також інвалідам, які дістали захворювання під час прохо-
дження військової служби. Діти-інваліди І групи віком до 18 років, які потребують спеціальних засобів догляду, також мають право на виплати.
Щодо розміру та порядку щомісячної виплати, вони залежатимуть від стану здоров’я та відповідної потреби в засобах догляду. Наприклад, для дітей-інвалідів віком до 18 років на придбання підгузків надаватиметься сума в 533 руб-
лі. Для інвалідів І групи інших категорій ця сума становитиме 727 рублів. На придбання одноразових пелюшок передбачено 116 рублів.
Отримати кошти можна після надання низки документів, серед яких – довідка лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичної установи, в якій обов’язково вказується потреба у спеціальних засобах догляду з уточненням виду та тривалості терміну використання. Важливо зазначити, що збір більшої частини документів проводитиметься на основі внутрішньовідомчої та міжвідомчої взаємодії. Це допоможе заявникам уникнути зайвого відвідування держустанов.
Фінансуватиметься стаття коштом республіканського бюджету, оскільки ліміти на цей напрямок закладені в бюджеті-2023. Документ набуде чинності з моменту офіційного опублікування та поширить свою дію на правовідносини, що виникли з 1 червня 2023 року.
Обговорювалися на засіданні й багато інших тем.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: tourismpmr.org