НОВИНИ КОРОТКО

Омбудсмени від Придністров’я та Молдови провели онлайн-зустріч, під час якої обговорили питання, пов’язані з дотриманням прав людини, зокрема громадян із психічними та інтелектуальними порушеннями.
Мета – розробка представниками інститутів омбудсмена основ і вимог до інформації, щоб проаналізувати, як дотримуються права цих людей. Крім того, йшлося про те, що необхідно приділяти увагу правам людей з обмеженими можливостями та біженцям.
Ініціатором зустрічі став Офіс ООН із прав людини, зокрема радник Офісу в Молдові Беа Ференці. Раніше вона висловила свою готовність сприяти проведенню такого роду заходів для омбудсменів як від Придністров’я, так і від Молдови.
Минула зустріч стала продовженням співпраці інституту омбудсмена в ПМР із представниками ООН у цій царині.


Уряд запропонував розширити перелік місць, де заборонене куріння тютюну (крім спеціально відведених для цього місць). До нього можуть включити зупинки міського та приміського громадського транспорту, сквери та парки.
Під час обговорення урядової ініціативи депутати звернули увагу на те, що нині не всі парки обладнані спеціально відведеними для куріння місцями. Обговорили законодавці й те, як діятиме заборона куріння тютюну на територіях, межі яких неможливо чітко визначити.
«Питання складне. Бо у нас, наприклад, є заборона куріння на дитячих майданчиках, а межі дитячих майданчиків не окреслені. Уже були звернення стосовно до правозастосування норм цього закону. Наприклад, пропонується заборонити куріння на території скверів та парків. А де кордон Катерининського парку? Не визначено. То ж , буде порушення чи не буде? Аналогічна ситуація й щодо зупинок. У деяких державах куріння заборонено тільки під дахом зупинок. Будемо доопрацьовувати», – пояснив голова Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Сергій Чебан.
Зміни та доповнення до Закону «Про охорону здоров’я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму, наслідків споживання тютюну та інших нікотиновмісних сумішей без утримання тютюну» депутати підтримали в першому читанні одностайно. Робота над проектом закону триватиме.


Напередодні в Кам’янському парку П. Х. Вітгенштейна відбувся відкритий міський легкоатлетичний турнір. У змаганнях брали участь понад 100 спортсменів із Кам’янки, Тирасполя, Рибниці, Кишинева та Бельц.
Під час турніру розіграли 12 комплектів медалей. Юнаки та дівчата змагалися в бігу на дистанції 200, 500 та 800 метрів.
За підсумками змагань найбільше медалей вибороли спортсмени з Бельц. Вони мають 11 призових місць. У спортсменів із Кишинева 9 нагород, тираспольчани здобули 8, кам’янчани – 7, рибничани – одну.


У рамках інформаційно-профілактичної акції «Армія проти наркотиків!» відбувся чемпіонат Збройних сил ПМР з міні-футболу.
На міні-футбольних полях стадіону в Тирасполі відбулися півфінальні ігри, матч за третє місце та фінал. На день раніше завершилися матчі групового етапу, за підсумками якого визначилися чотири команди, що вийшли в раунд плей-офф.
У матчі за третє місце команда військової частини 00111 обіграла своїх опонентів із військової частини 30652 та виборола «бронзу».
У фіналі чемпіонату зустрілися команди військових частин 11065 та 10673. В обох таймах команда військової частини 11065 продемонструвала злагоджену командну гру, обіграла свого опонента і другий рік поспіль виборола Кубок.
«Емоції незабутні. Усі команди дуже хороші, гідні конкуренти, але цього року ми були сильнішими. Сподіваюся, що й у наступній першості ми захистимо звання чемпіонів», – зазначив представник команди-переможниці.
Чемпіонам вручили Кубок, призерів нагородили дипломами.


З 1 травня в Придністров’ї зареєстровано близько 145 виїздів на гасіння сухої трави, стерні та сміття.
Найчастіше такі пожежі можуть призвести до серйозних наслідків: займання господарських будівель, житлових будинків, сільськогосподарських угідь, лісових масивів. Це відбувається через недотримання правил пожежної безпеки.
Головне управління з надзвичайних ситуацій МВС нагадує:
– не спалюйте траву та стерню на полях;
– не кидайте запалені сірники та недопалки;
– не спалюйте безконтрольно сміття та не розводьте багать;
– не дозволяйте дітям бавитися з сірниками, не дозволяйте їм спалювати траву;
– не залишайте на освітленому сонцем місці пляшки або уламки скла.
Щоб уникнути переходу вогню з однієї будівлі на іншу, очистіть від сміття та сухої трави господарські двори, гаражні кооперативи.
Під час виявлення спалаху необхідно негайно дзвонити на єдиний номер порятунку 101.


Добірку новин підготувала Антоніна ПАЛАМАРЧУК.