У липні на дворі пусто, а в полі густо

ПЛАН САДІВНИКА-ГОРОДНИКА

Ближче до середини липня вже можна зібрати урожай молодих кабачків, а на місце, що звільнилося, посадити пекінську капусту або кольрабі. Під кінець місяця настає час для збирання часнику та цибулі. Також можливо розпочинати викопування картоплі.


9 ЛИПНЯ рекомендуємо активні дії в саду та на городі: збирайте коренеплоди та лікарські рослини, в саду обріжте дерева та проведіть щеплення. На грядках можна проріджувати сходи, прополювати бур’яни, обрізати вуса в суниці та видаляти порослі. Не рекомендуємо прищипувати та пікірувати рослини, а також рясно поливати.

10 ЛИПНЯ не бажані активні дії на ділянці. Можна хіба що винищувати бур’яни, проріджувати сходи, а також провести органічне підкореневе підживлення та нищення шкідників. Щоб обмежити зростання молодих пагонів, радимо здійснити обрізку рослин та обмежити полив. Слушний час для приготування варення та консервації. Цього дня не прищипуйте та не пікіруйте рослини.

11 ЛИПНЯ можна працювати з надземною частиною рослин, а також збирати урожай картоплі, моркви, буряків, редиски та ріпи. Також рекомендується прополювати, проріджувати сходи, обприскувати рослини від шкідників. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням, однак не поливайте рослини рясно.

12 ЛИПНЯ. Продовжуємо працювати з надземною частиною рослин. Гарний час для посадки та посіву культур, а також для підживлення та внесення добрив. У саду можна обрізати, щеплювати та перещеплювати дерева, а також упорядковувати територію. Можна зрізати квіти, оскільки вони будуть краще зберігатися під час транспортування. У цей день не рекомендується пікіровка та прищіпка рослин.

13 ЛИПНЯ – день сприятливий для пасивних дій у саду та городі. У квітнику можна викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання, прополювати, орати та розпушувати землю. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену каллізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканцію. Рекомендується сушити плоди, трави та коріння лікарських рослин. Можна вносити органічні підживлення та обприскувати рослини від шкідників і хвороб. Приділіть увагу впорядкуванню саду. У цей день не рекомендується працювати з корінням, а також прищипувати та пікірувати. Утримайтеся від рясного поливу.

14 ЛИПНЯ – пасивний день. Присвятіть його придбанню садових інструментів та благоустрою саду. В саду рекомендуємо обрізання, щеплення та перещеплення кущів і дерев. Можна також викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Крім того, знищуйте шкідників, організуйте боротьбу з хворобами. Цього дня не радимо рясно поливати.

15 ЛИПНЯ – день сприятливий для робіт у саду та в городі. Рекомендуємо сіяти та саджати ті рослин, у яких їстівна підземна частина. На ділянці обрізайте, щеплюйте, перещеплюйте, а також прополюйте бур’яни та обприскуйте рослини від хвороб та шкідників. У квітнику можна зрізати квіти, призначені для довгих перевезень та зберігання, а також викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Не радимо в цей час прищеплювати та пікірувати коріння, а також працювати з садовим інвентарем.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com