Від мрії до реальності

Світ образотворчого мистецтва нашої республіки збагатився новими талантами. Свіжим струменем, зі своїми ідеями й творчим натхненням, влилися в реальне життя 16 випускників – дизайнерів і художників Бендерського вищого художнього коледжу імені В. I. Постойкіна.


Кращі молоді люди з усієї республіки пройшли шлях від аматорів до впевнених у собі фахівців. Протягом чотирьох років вони були уособленням працьовитості та креативу і нині готові втілювати свої мрії та перетворювати реальність.

Над розвитком їхніх навичок та умінь увесь цей час дбайливо працювали викладачі Валентин Тюмін, Ніна Аксенгор, Олександр Орлов, Марина Жукова та багато інших людей. З допомогою провідних фахівців учні змогли розкрити свій потенціал на повну потужність. У процесі навчання вони перейняли не тільки технічні знання, а й засвоїли цінний урок про те, що мистецтво – це нескінченний шлях безперервного саморозвитку.

Підбиття підсумків цієї плідної роботи та презентація дипломних проектів відбулися в стінах Придністровського державного художнього музею. Серед них були актуальні сучасні дизайнерські рішення і картини, виконані у класичному стилі.

На урочистому відкритті та церемонії вручення посвідчень про закінчення середньої професійної освіти були присутні: начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, заступник глави державної адміністрації міста Бендери, ректор художнього коледжу Сергій Горбаченко, голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко.

«Я дуже сподіваюся і вірю, що ви, шановні випускники, зробите свій безцінний внесок у подальший розвиток нашої республіки. Перед вами відкриті всі дороги, але не забувайте, що для досягнення будь-якої мети насамперед потрібно працювати», – звернувся до юних талантів Сергій Вікторович.

Виставкова зала була переповнена охочими підтримати молодих людей на такому відповідальному етапі життя. Члени сім’ї, друзі, педагоги коледжу адресували випускникам багато приємних і теплих слів.

«За час навчання ми з вами зблизилися, зріднилися. Я впевнена, що так само і наші «Рідні стіни» (за назвою однієї з робіт виставки) будуть притягувати вас, а ми завжди чекатимемо на вас вдома, як на проникливій картині «Те аштепт акасэ»», – зазначила завідувач кафедри «Образотворче мистецтво і реставрація», викладач Ніна Миколаївна.

Після офіційної частини Юлія Стасьєва відкрила присутнім історію задуму свого дипломного витвору мистецтва на полотні «Чекаю на тебе вдома». Як з’ясувалося, дівчина народилася, виросла та закінчила художню школу в Григоріопольському районі.

Під час багаторічного навчання в Бендерах Юлія дуже сумувала за рідними місцями, особливо за своєю бабусею Клавдією. Саме тому вона вирішила присвятити їй фінальну роботу.

Найбільш хвилюючим моментом для випускниці стало не вручення диплома, а те, що саме цього дня люба бабуся вперше побачила себе на картині. Вона була досить зворушена сюжетом і переповнена гордістю за свою талановиту внучку. Вони обійнялися та зробили кілька пам’ятних спільних фото.

«Стосовно до мого майбутнього, хочу сказати, що наступні два роки я працюватиму в Григоріопольській школі мистецтв імені Т. Гуртового. Я сама обрала це місце, бо точно знаю, що на мене там чекають», – розповіла Юлія Володимирівна.

Крім живопису, випускники представили на стендах багато цікавих дизайнерських робіт: наприклад, проект фірмового стилю художника-монументаліста, виконаного відмінницею навчання Євгенією Пеун; книга «Як нудно жити без пригод в Африці» Юлії Якоб та Катерини Добровольської, а також новий фірмовий стиль Бендерського вищого художнього коледжу від Олени Урсул.

Від імені всіх випускників до присутніх звернулася Валентина Громова: «Дорогі викладачі, ви для нас як Мікеланджело, а ми – той необтесаний шматок мармуру. У ваших талановитих руках ми перетворилися на щось гідне, вартісне. Ви показали нам, що мистецтво має силу змінювати світ. Ми глибоко вдячні вам за науку».


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.