Моніторинг цін у ПРИДНІСТРОВ’Ї

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 6 липня.
Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з червнем дещо змінилася ціна на картоплю врожаю поточного року. В ПМР вона коштує 7 рублів. У Молдові овоч подорожчав на 4 рублі й тепер його вартість на рівні 14 рублів. В Україні картопля коштує 13 рублів. Морква доступна придністровцям за ціною 18–20 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 20 та 34 рублі відповідно. В усіх державах подешевшала цибуля. В ПМР вона коштує 12 рублів. У Молдові ціна на овоч дорівнює 13 рублям. В Україні цього місяця цибуля коштує 20 рублів. Буряк у нашій республіці – 8 рублів, у Молдові та Україні – 10 та 18 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. В ПМР ціна одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 14 рублів. Вона не змінилась у порівнянні з червнем. У Молдові молоко подорожчало на 1 рубль і тепер коштує 15 рублів. В Україні ціна на продукт становить 16 рублів. Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.
У ПМР (у порівнянні з червнем) не змінилася ціна на цукор. 1 кг коштує 21 рубль. У Молдові його вартість становить також 21 рубль, як і в червні. В Україні солодкий продукт коштує 15 рублів. Гречка в ПМР у середньому коштує 22 рублі, у Молдові – 17, в Україні – 18. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в нашій республіці дорівнює 32 рублям, у Молдові – 28 рублям, в Україні – 29 рублям. 200 грамів вершкового масла в усіх державах коштує 32 рублі.

У нашій республіці не змінилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 18 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 54 та 16 рублів відповідно.
Стосовно до пального ціни в порівнянні з червнем дещо змінилися. Бензин АІ-95 коштує відповідно: 21,10; 22,45 та 20,15 руб. Дизпаливо – 17,60; 18,77 та 19,32 руб.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: zira.uz