Депутати закрили весняну сесію

Верховна Рада ПМР 12 липня провела 20-е засідання V сесії VII скликання, яке завершило весняно-літній етап роботи.


Порядок денний охопив 69 питань. Усі вони були досить важливі для республіки та її громадян. Назвемо найголовніші з тих, за якими депутати прийняли остаточні рішення.
Зокрема, в остаточному читанні ухвалили:
– прогноз соціально-економічного розвитку республіки на 2024 рік, представлений Урядом Придністров’я;
– пакет законопроектів, що ініціюють зміни до Державної програми пільгового кредитування учасників бойових дій із захисту ПМР та воїнів-афганців, які стали інвалідами I, II чи III групи;
– зміни до закону про бюджет 2023 року (тарифи на електроенергію не зміняться);
– зміни до Закону «Про затвердження Державної цільової програми (ДЦП) «Переоснащення службового автотранспорту пожежної охорони на 2021 – 2031 роки»;
– зміни до Кримінального кодексу про звільнення від кримінальної відповідальності посадової особи, яка вперше вчинила злочин, але впродовж двох місяців в повному обсязі відшкодувала невиконання фінансових зобов’язань перед працівниками, зокрема виплату зарплати.
– зміни до законодавства, які регулюють часовий термін роботи індивідуальних підприємців та юридичних осіб, що підлягає перевірці податковими органами (нині період роботи, який може бути перевірений податковими органами й визначений такими строками: для юридичних осіб – 6 років, для фізичних осіб – 3 роки);
– зміни до Закону «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок» у рамках заходів державної підтримки для промислових підприємств;
– зміни до закону, що стосується пенсії у зв’язку з втратою годувальника (тепер до списку осіб, які мають право на одержання такої пенсії, включені курсанти Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР і студенти Військового інституту МО ПМР);
– затверджені вимоги до розташування та функціонування республіканського притулку для бездоглядних тварин;
– затверджений звіт про виконання у 2022 році ДЦП «Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань у ПМР» на 2022 – 2026 роки.

Після опрацювання питань порядку денного Голова Верховної Ради Олександр Коршунов підбив короткий підсумок роботи депутатського корпусу. За півроку відбулося 20 пленарних, три надзвичайних та 35 робочих засідань Президії Верховної Ради. За цей час на розгляд надійшло 329 законодавчих ініціатив. Зокрема, Президент ПМР представив 48 законопроектів (14 з них у режимі законодавчої необхідності); 141 надійшов від Уряду ПМР, 14 законопроектів ініційовані Прокурором ПМР, 5 – Бендерською міськрадою, 3 – Верховним судом ПМР. Депутати Верховної Ради ПМР розробили 118 проектів законів.

Верховна Рада за період роботи V сесії VII скликання розглянула 617 питань, ухвалила 62 постанови, які не мають законодавчого характеру. Президент підписав 199 законів. Депутати комітетів ВР (комісій) підготували й направили 15 офіційних роз’яснень.

«Це лише неповний перелік, суха статистика. Насправді ж коло питань, які доводиться розв’язувати депутатам і депутатському корпусу, набагато об’ємніше і ширше», – зазначив Олександр Коршунов.

Голова Верховної Ради подякував депутатам за роботу у весняній сесії. Особливу подяку за конструктивну співпрацю він висловив членам Уряду, офіційним представникам Президента й Уряду, всіх органів влади та управління, які взяли участь у роботі над законодавчими ініціативами.

«Найбільш важливим у роботі Верховної Ради за I півріччя вважаю ухвалення Концепції бюджетної та податкової політики. Це дуже серйозний документ, який ми прийняли в остаточному читанні вперше за останні 6–8 років. Визначними також є початок роботи над новим законом «Про Фонд капітальних вкладень» та внесення змін до законів про соціальну політику і соціальний захист наших громадян.

Пропонується в майбутньому попрацювати над законом про оплату праці трудівників бюджетної галузі. Це стосується переходу на пілотний проект, де необхідно впроваджувати однакові правила гри, пропонувати однакові критерії до формування фонду оплати праці в різних структурах», – наголосив Олександр Коршунов.
Завершилася сесія виконанням гімну Придністровської Молдавської Республіки.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: tourismpmr.org