Уряд – про головне

Учасники оперативної наради, що відбулася на майданчику вищого виконавчого органу влади, працювали над формуванням програми Фонду капітальних вкладень (ФКВ) на 2024 рік.


Як і в попередні роки, головна увага приділятиметься соціально значущим об’єктам. Керівники міністерств, відомств, державних адміністрацій міст і районів надали Олександру Розенбергу поточну інформацію щодо передбачуваних обсягів фінансування та потреби.

Нині Верховна Рада працює над законом, що регламентуватиме формування ФКВ. Очікується, що після його ухвалення програма розвитку затверджуватиметься на три роки, а включатимуть до неї лише ті об’єкти, на які буде підготовлена проектно-кошторисна документація.

Голова Уряду запропонував, щоб економія коштів за фінансовим планом поточного року, у разі ухвалення законопроекту, була спрямована на оформлення проектно-кошторисної документації. Це дозволить оперативно розпочати будівельно-ремонтні роботи у 2024 році.

Заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник додав, що нині будівельна галузь перебуває в очікуванні значних змін у зв’язку з переходом на ресурсний метод формування кошторисної вартості, що також може вплинути на виконання програми ФКВ з наступного року. Тому Уряд, з огляду на усі фактори, розпочав верстку проекту Фонду капвкладень раніше, ніж звичайно.

Граничний обсяг лімітів для Фонду капвкладень встановлений у розмірі 2 % ВВП. Фахівці оперуватимуть показниками 2022 року, оскільки він уже відомий. ВВП за поточний період підрахують приблизно в березні 2024 року.

Сергій Оболоник повідомив:

«Бюджет Фонду капвкладень можу оголосити вже зараз. Це 364,9 млн рублів. Згідно з інформацією, сума заявленого обсягу фінансування від головних розпорядників бюджетних коштів, без урахування міста Бендери, становить 886,6 млн рублів».

Це викликано тим, що в Бендерах іще триває обстеження об’єктів інфраструктури, тому всі дані звідти надійдуть до 15 серпня. Міністр профільного відомства наголосив, що реалізація ФКВ у наступному періоді відбуватиметься з урахуванням фактичного фінансування поточного року.
Крім того, підготовлено програму забезпечення сіл і селищ водою. Модернізацію харчових блоків, яку свого часу було припинено, у 2024 році планують відновити. На придбання шкільних автобусів за представленим проектом також передбачені відповідні ресурси. Всі ці програми ще збільшують передбачувану потребу.

Олександр Розенберг зазначив, що сума (майже 900 млн руб.), яку оприлюднив заступник Голови Уряду, буде покладена в основу довготривалої трирічної програми.

Обговорили учасники наради й тему охорони здоров’я та створення в республіці центру паліативної медицини. За дорученням Голови Уряду цей напрямок має набути розвитку. Довідково: паліативна медична допомога покликана підвищувати якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які стикаються з проблемами, що супроводжують небезпечні для життя захворювання, чи то фізичні, психосоціальні чи духовні. Поліпшується і рівень життя осіб, які здійснюють догляд.

За словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, фахівці МОЗ побували на різних об’єктах Слободзейського району та міста Бендери. Вони вивчали потенційні варіанти, оцінювали стан будівель, їх профіль, місце розташування, транспортну доступність, можливість створення комфортних умов для специфічних пацієнтів та їхніх рідних.

Міністр доповіла, що локацію вже визначено: неподалік будівлі розбили великий парк, поряд розташований лікувально-профілактичний заклад. Вибраний об’єкт належить до незавершеного будівництва. Спочатку в ньому планували розмістити лікарню. Роботи виконані на 70 %, зокрема готова й покрівля. Після уточнення деталей сформований проект представлять Президенту.

До програми ФКВ цей об’єкт увійде, коли буде оформлена належна документація. Наявність нової медичної установи сприятиме створенню нових робочих місць.


Уляна БОНДАРЧУК.