Ваша доброзичливість потрібна мамам i татам особливих дiтей

Всесвітній день поширення інформації про аутизм 2 квітня в Тирасполі й Рибниці відбулася кампанія з підтримки дітей з таким діагнозом та їхніх сімей. Акція була організована некомерційним партнерством (НП) «ОСОРЦ» разом із волонтерами благодійного фонду «Добрі серця».

Це партнерство здійснюється в рамках Програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри» й фінансується ЄС.

Волонтери зібралися на театральній площі Тирасполя і роздавали людям інформаційні листівки та прапорці, розповідали зацікавленим про проблеми, з якими стикаються сім’ї, які виховують дитину з діагнозом «аутизм», говорили з перехожими, як краще допомогти, щоб не нашкодити ні батькам, ні дитині.

«Ми вперше проводимо цю акцію з тим, щоб підтримати сім’ї, які виховують дітей з аутизмом. Таким чином ми хочемо викрити та усунути забобони, пов’язані з цим захворюванням. Для таких сімей проста прогулянка чи відвідування магазину можуть перетворитися на справжнє випробування. Діти з аутизмом часто неадекватно реагують на гучні звуки й шум, яскраве освітлення, велике скупчення людей. Якщо ми бачимо на вулиці дитину, яка кричить, тупотить ногами, реагує на гучні звуки, то відразу вважаємо, що вона погано вихована, і в цьому вся проблема. Ніхто з перехожих навіть не замислюється, що це є прояви хвороби – дитина може страждати на аутизм», – пояснила директор «ОСОРЦ» Людмила Бородіна.

Центр реабілітації «ОСОРЦ» у співпраці з асоціацією з Кишинева впроваджує проект із надання допомоги сім’ям, які виховують таких дітей. Цього року для них будуть організовані семінари за участю фахівців міжнародного рівня.

За словами Людмили Бородіної, своєчасна діагностика цього порушення розвитку і раннє втручання є першим кроком до встановлення зв’язку між батьками й дитиною, а потім допомагає під час її інтеграції в суспільство.

«Перші ознаки аутизму можна помітити в самому ранньому віці. У 2-3 місяці дитина уникає зорового контакту, в шість місяців вона не посміхається у відповідь на усмішку батьків, у вісім місяців вона не реагує на вказівні жести тощо. Це елементарні, але маловідомі звичайним людям речі. Так, діагноз установлюється лікарем, але батькам корисно знати його симптоми. Для цього ми й підготували інформаційні матеріали про ранні ознаки аутизму», – зазначила керівник центру реабілітації.

Дитина з таким діагнозом зовні не відрізняється від звичайних дітей. Але буває так, що відвідування торгового центру, поїздка в автобусі або таксі можуть стати для неї та її батьків справжнім випробуванням. Страхи малюка, який опинився в нових для нього обставинах або якого везуть іншим маршрутом, іноді перетворюються в істерику. Такі ситуації можливі, але, за словами фахівців, є й вихід із них: якщо дитина кричить, але її крик нікому не заважає, то проявіть терпіння і не звертайте увагу. Ще одна ситуація: дитина вередує, валяється на підлозі й не хоче вставати. Щоб її заспокоїти, матері потрібен час. Можливо, у неї важкі сумки чи ще одна дитина на руках. Запропонуйте їй свою допомогу. Третя ситуація: дитина вимовляє незрозумілі звуки й робить дивні рухи руками. Така поведінка характерна для дітей з аутизмом, але вона не загрожує людям навколо. Не варто акцентувати свою увагу на цьому – нічого страшного не відбувається.

Запам’ятайте: ваша доброзичливість важлива і потрібна мамам і татам особливих дітей.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.