Сучасна архітектура і люди з обмеженими фізичними можливостями

У передостанній день березня двері кафедри архітектури Бендерської політехнічної філії ПДУ були відчинені для спеціалістів у галузі архітектури та будівництва. У стінах вишу відбувся майстер-клас, головною темою якого стало забезпечення в нашій державі комфортного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями.

У сучасних умовах міста архітектура орієнтована на людей практично здорових і не враховує обмежень, які мають люди, що не можуть піднятися сходами, відчинити двері у свою квартиру, побачити сигнал світлофора, потрапити в громадський транспорт тощо. Для людей з обмеженими можливостями це велика проблема, і тому не тільки представники громадськості, а й архітектори, соціологи, психологи теж повинні перейнятися нею. У Придністров’ї вона вже розглядається у глобальному масштабі, а суспільство й архітектори, схоже, покладуть початок цьому процесові.

У роботі семінару взяли участь головні архітектори всіх міст і райцентрів Придністров’я, керівники спеціалізованих інститутів містобудівництва і землеустрою, викладачі кафедри архітектури, відповідальні працівники республіканського ДАІ, а також були запрошені голови Союзу дизайнерів та Спілки художників ПМР Володимир Галанін та Сергій Панов.

Зі змістовним рефератом на тему «Архітектурне середовище рівних можливостей» перед студентською аудиторією та гостями інституту виступив головний архітектор ДУП «ПИ «Приднестровский» Василь Михайлович Родіонов. Слід зауважити, що, окреслюючи проблематику майстер-класу, він відзначив гостру необхідність створення комфортного і безбар’єрного середовища для маломобільних груп людей, більшість яких становлять інваліди. Їх у Придністров’ї понад 22 тисячі, і вони мають повне право відчувати себе в будь-якому місці комфортно. За словами доповідача, Бендери сьогодні передують у цих питаннях і багато чого вже досягли. Особливо це стосується встановлення пандусів. Доповідач окремо вказав на важливість внесення цієї гострої проблеми до норм містобудівного Кодексу ПМР, який перебуває на стадії розробки й обговорення. На думку Василя Михайловича, в першу чергу безбар’єрне середовище необхідно створювати в місцях концентрації людей, тобто на вокзалах, зупинках громадського транспорту, в місцях масового відвідування людей.

Не все гаразд і в столиці, де на сьогодні є державні установи, зовсім не обладнані пандусами або ж обладнані такими, що не відповідають нормативам, а тому не можуть використовуватися людьми з обмеженими фізичними можливостями. Більш конкретно доповідач зупинився на дотриманні нормативних вимог під час архітектурного проектування та будівництва. Як з’ясувалося, є цілий комплекс цих нормативів, і вони жорстко регламентують архітектурне проектування місцевості та будівель стосовно до людей з обмеженими фізичними можливостями. Під ці норми підпадають тротуари та їхнє покриття, перехрестя вулиць, сходинки будь-якої конструкції, вхідні площадки в будівлі, в тому числі в житлові будинки, поручні й тамбури, соціальні туалети тощо. Окремо було висвітлено проблему розробки нормативних вимог щодо середовища для інвалідів по зору.

Майстер-клас продовжив змістовний виступ керівника Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитра Кузука, який нагадав, що очолюваний ним громадський рух – родоначальник та ініціатор всієї роботи в республіці, пов’язаної зі створенням комфортного середовища. Організацією вже накопичений достатній досвід, щоб робити певні висновки й давати оцінки стану справ у цій роботі. Дмитро Кузук звернув увагу присутніх на те, що в навчанні студентів (майбутніх архітекторів) є недоліки щодо повноцінного розуміння поняття «середовище рівних можливостей». Викладачам є над чим працювати. Дмитро Іванович також висловив занепокоєння ситуацією щодо забезпечення інтересів інвалідів у райцентрах республіки та в Рибниці. Більш детально він розповів про практичну роботу організації, роз’яснив порядок узгодження архітектурних проектів у Бендерах, де обов’язково враховують зауваження та пропозиції громадського руху, відповів на запитання присутніх.

Свою точку зору на зазначену проблематику висловила завідувач кафедри архітектури Марія Барабаш. За свідченням науковця, розглянуту на майстер-класі проблему потрібно трактувати значно ширше. «Соціалізацію людини треба виховувати з раннього дитинства. Це сьогодні дуже актуально, – зазначила вона. – Проектувати по-новому, вчити й навчатися проектувати по-новому – головне завдання викладачів та студентів».

На майстер-класі були заслухані пропозиції про внесення змін до Кодексу про адміністративну відповідальність за невиконання Указу Президента ПМР № 694 «Про оголошення 2018 року в Придністровській Молдавській Республіці Роком рівних можливостей». Також була внесена пропозиція про обов’язкове включення до складу містобудівних рад членів громадських організацій інвалідів.

Отже, на основі почутого, можна зробити висновок, що, враховуючи багатий досвід фахівців у багатьох важливих галузях економіки, у тому числі й архітектурі, ми зможемо створити в нашій державі продумане, багатофункціональне архітектурне середовище з урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями.

Петро   ТЕСЛЕНКО.