ЕКО-ЛIТО, або Захопливі пригоди з турботою про природу

Активісти Придністров’я підтримали громадський рух «Чисті ігри». У форматі командних змагань екологічної спрямованості вже відбулося два заходи, один з яких розгорнувся в Покровському парку. Акція «Полий мене» об’єднала близько 70 небайдужих людей у боротьбі з посухою.


Цей формат у нашій республіці впровадила начальник Управління з молодіжної політики Міністерства просвіти Галина Ратушняк. Не так давно вона була учасницею Міжнародного екологічного конгресу, що відбувся під гаслом «Екологія: право, а не привілей».

Галина Володимирівна залучилася до природоохоронного змагання на березі Фінської затоки в рамках Євразійського Кубка чистоти, яке відбулося 27 травня з нагоди дня народження Санкт-Петербурга. Після повернення, сповнена позитивних вражень, вона наважилася випробувати цей формат у нас.

Перші «Чисті ігри» відбулися в червні у Дністровську за сприяння активістів придністровського волонтерського руху «Greenhouse» і «Волонтери Придністров’я». Юнаки та дівчата в складі кількох команд на швидкість збирали та сортували сміття, що накопичилося на території одного з віддалених гаражних кооперативів міста. За годину вони зібрали близько 300 кг відходів.

Такими позитивними результатами поділився засновник і керівник «Чистих ігор» Дмитро Іоффе. Він побував з гостьовим візитом у Придністров’ї й дізнався про добровольчу діяльність і молодіжну політику в нашій республіці від Галини Ратушняк і лауреата премії «Доброволець року» Влада Кучерявого.

З метою розвитку подібних заходів до руху приєднався Борис Ефрос з «ЕкоПМР». Він вирішив перетворити та змінити багаторічний формат акції «Полий мене» і додав у неї змагальний етап. У Покровському парку Тирасполя 19 липня зібралося багато дітей з батьками. Практично всі вони прийшли зі своїми пляшками, відерцями, лійками. Воду набирали в найближчій колонці.

«Усі учасники розділені на невеликі команди. Результати підраховуємо так: за кожен набраний літр виставляємо бал. Завдання: полити якомога більше рослин, у яких є біла картка «Полий мене» або стрічка. По закінченні роботи всі одержать морозиво, а переможці – подвійну порцію», – поділився Борис Ефрос.

Дев’ятирічна Маргарита Яснюк уже вдруге взяла участь в акції. Вона захоплено бігала по парку з водою й намагалася не пропустити жодного саджанця. Слідом за нею ходила її мама, яка не змогла залишитися осторонь, і теж носила воду.

«Я побачила анонс у месенджерах і розповіла про це доньці. Вона дуже зраділа і сказала: «Хто, якщо не ми, прийде і допоможе рослинам. Нині ж спекотно, тож їм потрібна вода». Я стараюся привчати її до турботи про природу і тварин. Таке ставлення до акції – це результат виховання», – розповіла Ірина Яснюк.

Тираспольчанин Олександр прийшов зі своєю семирічною донькою Міленою. Вони разом ходили стежками Покровського парку і поливали найвіддаленіші від доріжок рослини.

«Моя дружина прочитала про цей захід у новинах, а наша донька загорілася бажанням зробити добру справу. У нас підростає чуйна дитина: допомагати тваринам, поливати рослини – це її. Ми ж, зі свого боку, намагаємося підтримувати в ній такі поривання та залишатися для неї прикладом. Головне – це те, щоб діти не сиділи цілісінький день за комп’ютером, а проводили літо активно і розвивалися», – зазначив Олександр.

Упродовж години всі саджанці були успішно врятовані від посухи, а діти отримали смачне морозиво. Наступна акція з сортування сміття запланована на 12 серпня, до святкування Дня молоді. Про проведення заходу «Полий мене» можна буде дізнатися у вайбері «ЕкоПМР».


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора (учасниця акції «Полий мене»).