Позитивні тенденції в лікуванні ССЗ у 2022 році

Верховна Рада на пленарному засіданні заслухала звіт Міністерства охорони здоров’я про реалізацію Державної цільової програми (ДЦП) «Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань у ПМР» на 2022 – 2026 роки».


Серцево-судинні захворювання є однією з основних причин смерті у всьому світі. Від інсультів та інфарктів, порушення ритмів серця щороку помирає близько 18 млн осіб. Причини: генетика, спосіб життя, фактори ризику (цукровий діабет, ожиріння, куріння тощо).

Прес-служба Уряду повідомляє, що розроблена програма якраз і спрямована на зниження рівня передчасної смертності від серцево-судинних захворювань. Фахівці працюють над корекцією поведінкових факторів ризику, зниженням артеріальної гіпертензії, профілактикою цукрового діабету, ожиріння тощо. Одночасне використання основного медикаментозного лікування, консультування та застосування сучасних технологій сприяють виконанню зазначених завдань.
Для нашої держави це новий проект, який стартував минулого року в складних економічних умовах. Попри всі негативні тенденції, у 2022 році вдалося покращити якість і доступність кардіологічної допомоги населенню, впровадити найбільш перспективні технології лікування профільних пацієнтів. За результатами виконання Програми й надалі планується поетапне створення умов, які сприятимуть зниженню рівня захворюваності та смертності від ССЗ, зокрема поміж працездатного населення.

У своєму звіті головне медичне відомство республіки зазначило, що у 2022 році програма заходів профінансована на 77 %. Понад 1,7 млн рублів використано на закупівлю сучасних спеціалізованих препаратів для палат інтенсивної терапії в кардіологічних і неврологічних відділеннях, лабораторні дослідження, реабілітацію громадян, які перенесли гострий інфаркт міокарда тощо.

На ургентну (екстрену) допомогу хворим ССЗ направлено понад 1 млн рублів. Закуплений медичний препарат для проведення тромболітичної терапії. Він сприяє уникненню летальних випадків при гострому інфаркті міокарда (ГІМ), сприятливо впливає на перебіг захворювання і прогноз при гострій тромбоемболії легеневої артерії та ішемічному інсульті. Минулого року хворих з діагнозом ГІМ зареєстровано 424 особи. Загалом хворих із захворюванням системи кровообігу зареєстровано понад 35 тис. осіб, з них нових випадків – 5 тис.

Одним із показників ефективності реалізації ДЦП є зниження смертності населення. Якщо у 2021 році серцево-судинні захворювання забрали життя 4 038 осіб, то у 2022-му цю кількість вдалося зменшити – до 3 416 осіб.

Крім того, з метою виявлення та моніторингу факторів ризику розвитку ССЗ визначалися показники ліпідограми на амбулаторному і стаціонарному етапах надання медичної допомоги всім особам старше 40 років і пацієнтам з серцевими патологіями. За рік проведено майже
16,8 тис. лабораторних досліджень, на які витратили 547 тис. рублів.

Планове лікування хворих, які перенесли ГІМ, теж не залишилося поза увагою фахівців і ДЦП, якою передбачено забезпечення їх лікарськими препаратами упродовж року. Цей напрямок профінансований лише на 40 % через проблеми з імпортом медико-фармацевтичної продукції в Придністров’я.

До того ж розроблений і працює механізм надання лікування таким хворим за межами республіки. Йдеться про сердечників, яким неможливо допомогти в придністровських медичних установах, наприклад, встановити кардіостимулятори.

Голова Комітету Верховної Ради з соціальної політики та охорони здоров’я Сергій Чебан зазначив, що попри всі труднощі, маємо свідчення про зниження в республіці смертності від ССЗ, а також спостерігаємо позитивні тенденції й динаміку в лікуванні хворих.


Олена ДВОРСЬКА.