Юний художник Приднiстров’я

Один із найулюбленіших конкурсів фестивалю талантів «Юний художник Придністров’я» цієї весни святкує свій ювілей – 10 років з початку проведення першого конкурсу молодих художників. Безліч дітей мали можливість показати свою майстерність та дістати справедливу оцінку своєї праці від видатних професіоналів, а також відкрити свій талант для всього Придністров’я.

«У нашій республіці дуже багато талановитих дітей і в селах, і в містах. Це цвіт нашої культури, наше продовження. Ми покладаємо на них свої надії, простежуємо розвиток та зростання талантів. Наше Придністров’я – маленька країна, саме тому кожну талановиту дитину ми маємо розглядати, як наше національне надбання», – підкреслила головний спеціаліст Управління культури, мистецтва, освіти та додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості Державної служби з питань культури та історичної спадщини ПМР Галина Бєлоглазова.

З кожним роком «Юний художник Придністров’я» залучає все більше учасників. У ювілейний для конкурсу рік у змаганні взяли участь понад 240 дітей, які були розподілені за трьома віковими категоріями. Учасники в рамках конкурсу мали виконати та представити на оцінку журі роботи в номінаціях: «Декоративно-прикладна композиція», «Станкова композиція», «Живопис», «Малюнок». Також окремою номінацією стала олімпіада з історії мистецтв.

«Завдання олімпіади охоплювали період творчості художників другої половини ХІХ – початку ХХ століття, а саме живопис Франції: імпресіоністи Клод Моне, Едґа́р Деґа́ та інші, – розповіла Галина Бєлоглазова. – Дітям 1-2 класів художніх шкіл читали уривки з народних казок. Після прослуховування фрагмента, вони створювали малюнок за своїми враженнями від почутого».

Навчити юного художника висловлювати власну думку, гідно тримати себе на публіці, допомогти дитині опанувати основи сценічної мови й виховати таким чином культурно збагачене покоління молоді – саме такої мети намагаються досягти  співробітники закладів додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості. «Діти, які навчаються в школах мистецтв і беруть участь у таких конкурсах, дуже відрізняються від звичайних дітей. Ті, хто навчаються музики, танцям, малюванню дещо інші, їх одразу видно, вони більш статечні. Ми вчимо їх не тільки музиці, малюванню, танцям, а й культурі спілкування, розмовляємо з ними «про життя», щоб сформувати активне, ініціативне, високорозвинене і духовно багате молоде покоління», – зазначила Галина Бєлоглазова.