Юний виконавець Приднiстров’я

У рамках фестивалю «Юні таланти Придністров’я» виявляють і найкращих музикантів: виконавців вокальних та інструментальних композицій. Цього року для конкурсу була обрана номінація «хорові колективи». За право вибороти звання найкращого колективу між собою змагалися 26 команд з усіх музичних шкіл та шкіл мистецтв Придністров’я.

На базі Бендерської дитячої музичної школи № 1 зібралося понад 750 учасників. Молодша група виконавців демонструвала 3 музичні твори: акапельного жанру, композицію зарубіжного автора-класика XVII – XVIІI століття та ще один твір за вільним вибором. Обов’язковим було виконання пісні з використанням елементів двоголосся.

Ще однією номінацією в конкурсі «Юний виконавець Придністров’я» була олімпіада з музичної літератури. Тест на тему творчості композитора, нотні фрагменти, за якими необхідно виявити автора композиції, її назву та інші характеристики, а також музична вікторина – такі завдання стояли перед учасниками конкурсу. «У жовтні в музичні школи та школи мистецтв республіки був розісланий перелік тем для музичної вікторини. З 25 тем, запропонованих кожній групі, цього року було видано 10. До них увійшли ті композитори, творчість яких у попередні роки не була використана в завданнях. У молодшій групі це Едвард Гріг, Антоніо Вівальді, в середній зробили акцент на творчості композиторів-ювілярів. Ще одне із завдань для учасників – творчий портрет композиторів-ювілярів, тест за творчістю», – зазначила завідувач кафедри теорії музики Придністровського державного інституту мистецтв Ірина Глушко.

Всього в олімпіаді з музичної літератури взяли участь понад 30 учасників, які змагалися між собою у трьох вікових категоріях.

Щороку конкурс «Юний виконавець Придністров’я» відкриває для республіки велику кількість талановитих дітей. Саме цей проект стає першим кроком для тих, хто гордо відстоює честь нашої країни вже на всесвітніх змаганнях, демонструючи, що навіть маленька держава має великі таланти.