Уряд про головне

Одне з питань чергового засідання вищого виконавчого органу влади стосувалося стандартів соціального обслуговування людей, які потребують додаткового догляду.


Йдеться про вдосконалення роботи профільних установ, підвищення якості послуг з урахуванням індивідуальних особливостей громадян, а також надання ефективної підтримки сім’ям, член якої частково або повністю втратив здатність до самообслуговування. Для цього затвердили Держстандарт «Соціальне обслуговування. Система якості установ соціального обслуговування».

Для забезпечення максимально можливої побутової чи соціальної самостійності в повсякденному житті затверджено також ще один стандарт «Соціальне обслуговування. Надання соціальної послуги доглядальниці громадянам, які потребують стороннього догляду, службами соціальної допомоги міст та районів».

Профільне відомство пропонує оплачувати роботу тим особам, які допомагатимуть у догляді за нужденними. Причому граничний рівень тарифу буде сформований держадміністраціями. Його розмір залежатиме від робочого часу: вечірній, нічний, святковий та у вихідні дні.

Оскільки професію доглядальниці включено до переліку робітничих професій, пропонується проводити навчання надання послуг загального догляду за хворими. Освітній центр «Развитие» розробив програму професійної підготовки за відповідним курсом.

Вона розрахована на 160 академічних годин загальною тривалістю два місяці. Вартість групового навчання становитиме близько однієї тисячі рублів. Проводитимуть такі курси в очно-заочному форматі для незайнятих громадян, які перебували на обліку в центрах зайнятості.

До переліку послуг також відноситиметься: приготування їжі або її підігрів, миття посуду, вологе прибирання, прання білизни, допомога під час пересування, прогулянки на свіжому повітрі та багато іншого.

За словами керівника Мінсоцзахисту Олени Куліченко, ці зміни сприятимуть розвиткові позитивних правових та соціально-економічних наслідків, оскільки система соціального обслуговування громадян потребує розвитку, підвищення якості та ефективності.

Щодо забезпечення робітничими кадрами ринку праці. Члени Уряду підтримали зміни контрольних цифр стосовно до прийому абітурієнтів в організації профосвіти на 2023-2024 навчальний рік.

На сьогодні Молдавський металургійний завод потребує фахівців середньої професійної ланки, це попри те, що підприємство протягом багатьох років бере участь у підготовці кадрів за практико-орієнтованою дуальною системою.

Проаналізувавши контрольні цифри прийому Рибницького політехнічного технікуму на майбутній навчальний рік, профільне відомство розробило механізм перерозподілу бюджетних місць.

Заступник міністра просвіти Наталія Солдатова пояснила: «Пропонується перерозподілити по десять бюджетних місць на спеціальності: «Монтаж, технічне обслуговування та ремонт промислового обладнання (по галузях)», «Металургія чорних металів», «Обробка металів тиском».

У відповідь на звернення НВ ЗАТ «Електромаш» Уряд підготував ще один документ, мета якого – виділення додаткових місць на підготовку верстатників широкого профілю та електрогазозварників. За цими напрямками додадуть по 6 місць. Навчання фахівці проходитимуть за програмою практико-орієнтованої освіти у Промислово-будівельному технікумі та на підприємстві.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.