Нарада з керівниками органів держвлади

Прес-служба Президента повідомляє, що під час селекторної наради глави держадміністрацій міст і районів поінформували керівництво республіки про поточний стан справ на місцях, а також повідомили про виконання чинної програми капітальних вкладень.


Вадим Красносельський нагадав про нараду, присвячену проекту ФКВ-2024. Він зазначив, що представлений попередній варіант документа потребує доопрацювання. Під час формування переліку об’єктів, передбачуваних до включення в держпрограму оновлення соціальної інфраструктури, врахували заявки, загальна сума фінансування яких склала б близько 900 млн рублів. Вадим Красносельський нагадав, що плановані до виділення з держбюджету кошти не повинні перевищувати 2 % ВВП на рік, тобто йдеться про третину цієї суми. Отже, урядова версія проекту є скоріше планом на середньострокову (трирічну) перспективу. Глава держави вважає, що такий документ теж необхідний. Тепер же належить виділити з загального списку першочергових об’єктів ті, роботи на яких виконуватимуться у 2024 році. Відстоювати участь конкретних об’єктів у програмі капвкладень будуть глави держадміністрацій і керівники міністерств і відомств.

Торкнулися на нараді й дорожньо-будівельної тематики. Обговорили конкретні ділянки: ремонтовані й ті, що вимагають термінової уваги. У поточних дорученнях був акцентований науковий підхід до проведення робіт у дорожній галузі. Президент звернув увагу на той факт, що в професійній освіті, а також у науково-дослідному секторі цей напрямок практично не представлений.

Ректор ПДУ Владислав Соколов підтвердив, що жодна з 21 НДЛ вишу не пов’язана безпосередньо з дорожньо-будівельною галуззю. Глава держави пояснив, що, враховуючи дорожнечу імпортованих нафтопродуктів, необхідних для виробництва асфальту, і доступність використовуваних у дорожній галузі інертних матеріалів, що видобуваються на території Придністров’я, потрібно розвивати другий напрямок. Йдеться не про повну відмову від асфальтування, а про обґрунтоване поєднання.

Уряду та ПДУ належить виробити для дорожньої галузі республіки науково обґрунтовані методики виробництва, які враховуватимуть сучасні тенденції й місцеві ресурсні можливості. До співпраці планують залучити фахівців Московського автомобільно-дорожнього державного технічного університету, з яким у придністровського вишу налагоджені робочі контакти.


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Президента.