Одного разу – і на все життя

У Слободзеї відбулося торжество, присвячене Дню сім’ї, любові та вірності, а також концерт «Кохання – хранитель сімейного вогнища».


Святкова подія розпочалася з молебня в храмі Архангела Михаїла. Від нього під звуки церковного передзвону розпочався парад колясок. Очолювали колону понад 50 учасників у різноманітних костюмах, за ними крокувала численна різновікова група танцюристів ансамблю «Ритмик-данс». На легкому вітерці тріпотіли різнокольорові стрічки віночків на головах дівчаток, повітряні кульки, штучні ромашки та серця в їхніх руках.

У процесії разом із жителями та гостями міста брали участь глава держадміністрації району та м. Слободзеї Василь Тищенко, міністр внутрішніх справ республіки Віталій Нягу, голова райміськради Тетяна Залевська, заступник глави держадміністрації Сергій Самойлов, депутат Верховної Ради Павло Шинкарюк, протоієрей Андрій Данилеску. Численні глядачі чекали на учасників параду «Дитинство – казкова країна» на Аркадній площі. Шелестом струменів води їх зустрічали фонтани закоханих та пішохідний.

Святковий потяг вітали вигуками «Ви – найкращі!». На площу прибули дитячі коляски у вигляді корабля з червоними вітрилами, за штурвалом якого був двомісячний Іван Урсу; на повітряній кулі була прекрасна принцеса, майже півторарічна Олександра Свищова; казковими автомобілями керували десятимісячний Федір Чеботар, майже дворічний Сергій Затика та дворічний Сергій Переман; головним персонажем композиції «Мауглі» був Микита Броніков, у ролі «Квіткової феї» виступила Олечка Гурдуз, Ваня Табак уподобав товариство «Маша та Ведмідь», «Швидка допомога» прибула з медсестрою Мірою та доктором Микитою Стукаловими. Дениса Романова з композицією «Фіксики» підтримували наочністю родичі. «Фіксики біля керма не здаються ніколи» – проголошував один з їхніх плакатів. Свої групи підтримки мали й інші маленькі учасники параду. Костюмована казкова група «Бджоляр і бджілка Майя», Богдан та Ангеліна Субцирел, – гості з Суклеї. Вони вже «ветерани» подібних парадів, оскільки разом із мамою Олександрою побували в Бендерах «у вигляді торта» та в Дубоссарах – «у вигляді кораблика».

Учасників свята привітав Василь Тищенко: «Ми намагаємося робити все можливе, щоб у Придністров’ї було якнайбільше забезпечених щасливих сімей, щоб дитинство всіх дітей було безтурботним та радісним. У Слободзейському районі оновлюються дитячі садки та школи, будуються фізкультурно-оздоровчі комплекси та майданчики, місця культурного відпочинку. Наш район завжди славився великими дружними сім’ями, міцними подружніми парами, які вміють зберігати та примножувати сімейні цінності. Особливу вдячність у цей день хочу висловити багатодітним сім’ям та батькам, які виховують прийомних дітей».

За умовами організаторів, у параді взяли участь батьки з дітьми віком до 7 років, які мали оформити дитячий візок чи велосипед відповідно до казкової тематики. Всім учасникам параду колясок вручили квіти та грошові премії. Завершила церемонію нагородження пісня у виконанні Єви Переман «Хай живе сім’я!». «Сім’я – це дім. Сім’я – це світ, де панують вірність та відданість. Це радощі й печалі, поділені на всіх. Це фортеця, за стінами якої живуть щастя та любов». Народна мудрість говорить: «Створити сім’ю нескладно, складно її зберегти».

Доброю традицією в Слободзеї стало вшанування сімей-ювілярів. Через 60 років пронесли любов та пошану одне до одного Микола Григорович та Галина Іванівна Битки. П’ятдесятиріччя спільного життя відзначають Олександр Олексійович та Лариса Василівна Захарові, Віктор Олексійович та Наталія Іванівна Фатєєві, Михайло Миколайович і Тамара Олексіївна Скиценки, Степан Герасимович і Тетяна Леонідівна Баркар, Анатолій Олександрович та Валентина Олександрівна Ротенберги, Іван Петрович та Ольга Миколаївна Глод, Михайло Самійлович та Ольга Анатоліївна Фокша, Василь Денисович і Валентина Андріївна Битки.

Усі вони виростили прекрасних дітей, радіють онукам і правнукам. Ювілярам вручили квіти та пам’ятні подарунки. Вони поділилися секретами подружнього довголіття, з їхніх вуст лунали слова «любов», «повага», «розуміння», «мудрість», «довіра», «прощення» тощо. Готових рецептів щастя немає, та ювіляри сподіваються, що добрі сімейні традиції продовжать їхні нащадки.

Святковий концерт прикрасили номери зразкового танцювального ансамблю «Ритмик-данс», студії моди «Миллениум», народного фольклорного колективу «Драгайка», солістів Будинку культури Олексія та Дар’ї Осічевих, Анатолія Константинова, соло на трубі Поліни Силіон тощо. Величним завершальним акордом свята став «Гімн сім’ї», що має символічне значення, його виконали Оксана Єскіна та її діти Олексій і Дар’я.

Під час урочистостей усіх дітей держадміністрація та депутати пригостили морозивом. На площі працювали кіоски з солодощами та дитячими іграшками. Запах попкорну манив навіть дорослих. Музика дискотеки для дітей ще довго лунала в Слободзеї. Головною ідеєю свята була думка: «Нехай у будинках слободзейців завжди буде достаток, панує добробут і ніколи не гасне сімейне вогнище, а радість і добро, щастя та любов живуть у серцях».

На російській частині Слободзеї також відбувся концерт «Сім’я, кохання та вірність». Зі словами привітання та напуття виступив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Григорій Буду. Зі святом мешканців цієї частини міста привітав перший заступник глави держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Микола Ярошевський, який наголосив, що для мешканців міста справжнім прикладом любові та вірності є сім’ї, які прожили десятки років у шлюбі, виростили дітей та вже виховують онуків, роблять усе для того, щоб наша країна зберігала сімейні традиції та віру в майбутнє.

За словами заступника глави, державна та місцева влада багато роблять для підтримки молодих сімей, дітей та молоді в придбанні ними доступного житла, створення сприятливих умов проживання, розвитку та навчання. «Ми сподіваємося, що наші молоді люди повертатимуться на рідну землю, на слободзейщину, що ми відбудуємо гарні вулиці, будинки культури, школи, інфраструктурні споруди», – наголосив посадовець.

Найбільш зворушливою та урочистою частиною святкового заходу стала церемонія вшанування ювілярів сімейного життя. На сцені Будинку культури під бурхливі оплески городян із «рубіновим» весіллям привітали родину Миколи та Світлани Звягінцевих, із «золотим» ювілеєм – Миколу та Віру Іванчених. Їм вручили пам’ятні подарунки та квіти. На верхній одяг «женихів» за традицією прикріпили символічні бутоньєрки, на волосся наречених – фату. Та яке ж весілля без фрази «Гірко!»

Зі сцени ювіляри ділилися секретами свого сімейного благополуччя та приймали привітання від керівників міста, району та найближчих людей. Зазначимо, що члени обох сімей є корінними мешканцями російської частини Слободзеї. Сім’я Звягінцевих виростила двох дітей, які виховують 5 онуків. Вони продовжують працювати на благо рідного міста, а також роблять гідний внесок у розвиток сільськогосподарської галузі району та республіки.

Микола Іванович – директор сільськогосподарської фірми, Світлана Михайлівна – головний бухгалтер. Тут же працюють їхні діти, тому фірму назвали ТОВ «Звягінцеві». Секрет щасливого сімейного життя вбачають у повазі одне до одного та терпінні.

У родині Іванчених троє дітей, 6 онуків та одна правнучка. Микола Петрович та Віра Федорівна теж присвятили все життя сільському господарству, працюючи в колгоспі «XX партз’їзд». На сьогодні вони перебувають на заслуженому відпочинку. У рамках святкової програми з творчими номерами виступили колективи міського Будинку культури: танцювальний колектив «Анастасія», вокальний ансамбль естрадної пісні «Мелодія душі», народний ансамбль «Козацькі серця».

У Будинку культури Ближнього Хутора ведуча Валентина Дворецька, солістка народного ансамблю «Хуторянка», привітала селян зі святом сім’ї, кохання та вірності й надала слово ієрею Олександру, який розповів про походження та значення цього дня. Від імені громадськості привітала односельців Наталія Гейне. Далі відбувся творчий тріумф «Хуторянки».

У залі Будинку культури села Карагаш відбулося свято «Чи може бути щось дорожче за сім’ю…». Розпочався захід ушануванням багатодітних сімей, а продовжила свято концертно-ігрова програма. Мешканців села привітав російський актор театру і кіно, композитор та виконавець Олексій Паламарчук. Він виконав авторські пісні. Цього дня не залишили поза увагою й маленьких глядачів. У фойє БК дітей розважали аніматори, а для молоді ввечері відбулася дискотека.

Первомайськ продовжив низку святкових заходів: «Любить – не любить»… так із давніх часів ромашка буквально вирішувала долю закоханих. І не дивно! Бо ж саме ця життєрадісна польова квітка уособлює чисте та щире кохання. Жителів селища закликали: «Даруйте одне одному ромашки!». Саме під таким девізом і відбувся святковий концерт. На стадіоні організували змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Відзначилися в номінаціях: «Найспортивніша» – родина Оборочан; «Найталановитіша» – родина Зінковичів; «Найдружніша» – родина Родоман та «Найактивніша» – родина Кушнірових. Батьки, мами, дідусі та бабусі разом брали участь у змаганнях, співали, танцювали, розповідали вірші про сім’ю та сплітали вінки з ромашок.

Святкові заходи на високому рівні відбулися в Парканах, Тернівці, Коротному, Незавертайлівці, Ново-Котовську, Володимирівці та інших населених пунктах району.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.