У серпні серпи гріють, а вода холодить

ПОРАДИ САДІВНИКАМ-ГОРОДНИКАМ

Навряд чи в когось виникне запитання щодо походження назви останнього літнього місяця. Серп – це знаряддя, з допомогою якого жали колись злакові культури. Про це нагадує і приказка, яку ви бачите в заголовку.


Тож у серпні роботи на городі також будуть пов’язані переважно зі збиранням урожаю. Саме час починати викопувати картоплю, збирати квасолю та спаржу. Після того, як урожай зібраний, на місце, що звільнилося, можна посадити кріп, пекінську капусту або шпинат, садити редьку та зелень на наступний сезон.

5 СЕРПНЯ – сприятливий день для робіт у городі та саду. Можна збирати лікарські рослини для сушіння та обрізати рослини для уповільнення росту молодих пагонів. Доцільно також викопувати цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Приділіть увагу кореневим органічним підживленням, а також поливу та обприскуванням від шкідників і бур’янів.

6 СЕРПНЯ краще працювати з надземною частиною рослин. Можна збирати урожай для тривалого зберігання, а також коренеплоди, цибулинні, бобові, картоплю. У саду прищипуйте, робіть щеплення і перещеплення, висаджуйте та обрізайте дерева, а також прибирайте опале листя. Рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива. Займіться знищенням шкідників і бур’янів. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням та рясний полив.

7 СЕРПНЯ можна зайнятися збиранням коренеплодів, а також заготівлею лікарських рослин. Поливайте та розпушуйте ґрунт, але не в зоні коріння, бо в цей день воно дуже чутливе до пошкоджень. У саду рекомендується обрізати дерева та зробити щеплення. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей період не варто прищипувати та пікірувати рослини. Також бажано утриматися від рясного поливу.

8 СЕРПНЯ – день сприятливий для будь-яких не активних дій у саду та городі. Можна зрізати квіти та викопувати квіткові цибулини та бульби у квітнику на тривале зберігання. Рекомендується обрізання рослин для зниження росту молодих пагонів. Знищуйте бур’яни та шкідників, а також займіться органічним прикореневим підживленням. Можна робити заготівлі на зиму: варити варення з садових ягід та фруктів, консервувати, сушити овочі та фрукти. Полив у цей день має бути нерясним, не прищипуйте та не пікіруйте рослини.

9 СЕРПНЯ рекомендується працювати з надземною частиною рослин. На ділянці можна збирати урожай моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи. У квітнику викопуйте квіткові цибулини. Не забудьте прополювати, обприскувати рослини від шкідників, проріджувати сходи та удобрювати ґрунт. У саду обрізайте дерева, робіть щеплення і перещеплення. У цей день не варто рясно поливати.

10 СЕРПНЯ доцільно працювати з надземною частиною рослин. У саду можна обрізати, щеплювати та перещеплювати дерева. Можна збирати зернові культури, лікарські трави та насіння лікарських рослин, а також викопати цибулини та бульби. Доцільне підживлення та внесення добрив. Приділіть увагу упорядкуванню саду і покосіть газон, щоб трава повільно відростала. У цей день не рекомендується пікіровка та прищипка рослин.

11 та 12 СЕРПНЯ – пасивні дні. У саду та в городі краще не проводити жодних активних дій. Радимо сушити плоди, трави та коріння лікарських рослин, обприскувати культури від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також прищипувати та пікірувати рослини. Утримайтеся від рясного поливу.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.