Міжнародний день пива

Раз на рік настає день, коли є цілком законний привід зібратися з друзями, щоб пропустити кухоль-другий пінного. Розкажемо, коли відзначають Міжнародне свято пива, чому обрана саме ця дата та як годиться його відзначати.


Історія популярного напою налічує тисячі років, а от свято, присвячене йому, з’явилося зовсім недавно. Якого числа відзначається Міжнародний день пива у 2023 році?

Неформальне свято виробники та шанувальники цього напою почали відзначати у 2012 році. Відтоді урочиста подія відбувається щороку. Святкувати прийнято першої п’ятниці серпня, а отже, 2023 року Міжнародний день пива припав на 4 серпня.

Найдавніші сліди пивоваріння виявлено під час дослідження Вавилону та Месопотамії. Археологи знайшли рецепти пива, написані на глиняних табличках 4300 р. до нашої ери, і керамічний посуд – 3400 р. до нашої ери, в яких зберігався напій. У Стародавньому Єгипті цей продукт був частиною повсякденного раціону: пиво пили фараони, селяни, жерці та навіть діти.
У стародавніх рецептах фігурували незвичні нам інгредієнти, наприклад: фініки та оливкова олія. У середні віки ченці християнських храмів почали варити пиво з використанням хмелю.
У сучасному пивоварінні використовуються ті ж технології, але вони стали більш досконалими, відповідно до нового часу.

Свято має три цілі: зібрати та згуртувати друзів; привітати та сказати спасибі людям, причетним до виробництва та подачі пінного напою; спробувати пиво різних націй та культур.

У Міжнародний день пива організовують різноманітні тематичні вечірки, вікторини та ігри, екскурсії. На заводах, приватних броварнях та в барах відбуваються дегустації. Учасники свята можуть взяти участь у конкурсах: пити пиво за якимись умовами, вгадати сорт напою, придумати найкраще оформлення для пляшки.
Організатори щороку вигадують нові конкурси, ігри та традиції, а питні заклади цього дня працюють до самого ранку.

Про незвичайні пивні фестивалі

Один із найпопулярніших і найстаріших фестивалів – Октоберфест у Німеччині, щоразу збирає понад 6 мільйонів людей із різних країн. Захід проводиться з 1896 року. У вересні до Мюнхена з’їжджаються люди з усього світу, щоб повеселитися в колі однодумців, взяти участь у народних гуляннях, послухати колоритну музику та скуштувати справжнього пива.

За традицією в день відкриття події, рівно опівдні, глава міста відкорковує бочку з пінним напоєм і починається «пивний марафон», який триває близько 16 днів.

Свої свята проводять також інші країни. Наприклад, в Японії пивний фестиваль BeerFest організовують кілька разів на рік у різних містах: Токіо, Окінаві, Осаці, Нагої та Йокогамі. Це своєрідна альтернатива «класичному» німецькому Октоберфесту.

Які ще є свята, присвячені пиву?
• День баварського пива в Німеччині – 23 квітня.
• День чеського пива – 27 вересня.
• День пива в Ісландії – 1 березня.
• У Росії з 2003 року щосуботи червня відзначається День пивовара.
• Міжнародний день жіночого пивоваріння святкують 8 березня.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: pixabay.com