Філософія в кожному її полотні

У Тираспольській картинній галереї відбулося урочисте відкриття персональної виставки Наталії Ямпольської під назвою «Смак життя».


Відмінний працівник культури Наталія живе і працює в м. Бендери, викладає в Бендерському вищому художньому коледжі ім. В. І. Постойкіна. З 2015 року вона – член Спілки художників Придністров’я, а з 2023-го – член Спілки художників Молдови.

Нині художниця – одна з небагатьох придністровських майстрів пензля, що активно залучаються до міжнародної виставкової діяльності. Вона брала участь у понад 70 колективних виставках, була організатором і куратором кількох міжнародних арт-проектів. Картини Наталі Ямпольської з успіхом експонувалися в багатьох країнах Європи.

На відкритті мистецької події були присутні представники творчих спілок, почесні гості, колеги, друзі та цінителі живопису. З вітальним словом до них звернулася голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко. Вона подякувала за надзвичайно колоритні та яскраві полотна, які надихають, викликають різні почуття та емоції, а також побажала наснаги, нових цікавих проектів та задумів.

Справжньою прикрасою вернісажу став виступ Катерини Пошук зі зворушливим танцем. Вона показала неабияку пластичність, артистизм та музикальність. Стиль виконання артистки – суцільна імпровізація зі своїм філософським наповненням. Бурхливими оплесками публіка підтримала юне обдаровання.

Близько 70 творів мистецтва, виконаних у жанрі сучасного пейзажного та абстрактного живопису розмістилося в експозиції, яка складається з трьох тематичних частин: «Історія Єви», «Хвилі життя» і «Місце для радості». Подібно трьом главам історії, вони розповідають про те, як створюється щось нове в життєвому або творчому процесі. «Історія Єви» розташована в першому залі картинної галереї й буквально з перших хвилин знайомства з нею немов перемістила відвідувачів у райський сад, з якого починалася історія людства. Відчути атмосферу глядачам допомагають декоративні елементи, оригамі та інсталяція на тему «Древо пізнання».

До «Хвилі життя» увійшли переважно серії абстрактних робіт автора «Гармонія творення» і «Пролите небо». Ось тут цінителі художнього мистецтва змогли відчути себе капітанами власного життя й пуститися в захопливу подорож.

Завершує експозицію тематична частина «Місце для радості», в якій глядачі знайшли той самий «смак до життя», побувавши в романтичному Парижі або вечірньому Тирасполі, побачили, як цвіте весною олеандр або розкривається після зимової сплячки гранат.

Прикрасили виставку й натуральні панно, виготовлені з вовни. Наталія Ямпольська розповіла, що етапи створення таких шедеврів достатньо складні й тривалі, й навіть кінцевий результат не завжди відповідає задуманому, але водночас кожне полотно особливе, неповторне та оригінальне.

Своїми враженнями від виставки поділився член Спілки художників Придністров’я Павло Китаєв: «Динамізм та легкість виконання вирізняють художницю. Вона – майстер експериментів, перебуває в постійному пошуку нових форм прояву своєї творчості. У своїх роботах порушує важливі теми любові, миру і вічності».

«Смак життя – це здатність повною мірою відчувати всі емоції, вміти долати, справлятися з труднощами й одержувати задоволення від кожного прожитого дня», – зазначила митець. Автор зуміла привернути увагу глядача до теми, яка хвилює її саму, й закликає берегти красу навколишнього світу, його первозданність, вчитися жити в гармонії з природою – найпотужнішим джерелом натхнення і радості.

Публіка дістала чудову можливість помилуватися творами сучасного мистецтва, й естетичне задоволення видалося незабутнім. Художниці дарували квіти, фотографували її полотна та щиро дякували.

Виставка, безсумнівно, зацікавить професійних художників, знавців і шанувальників образотворчого мистецтва. Вона працюватиме до 3 вересня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.