Революція зв’язку

Старий стандарт CDMA стає історією. Він поступився місцем передовій технології LTE/VoLTE. Схоже, ми стоїмо на порозі нової доби зв’язку. «Интерднестрком» уже забезпечує придністровців могутніми перевагами цієї модифікації.


В офісі підприємства відбулася прес-конференція, присвячена припиненню роботи мережі мобільного зв’язку старого стандарту та презентації сучасної альтернативи. Генеральний директор СЗАТ «Интерднестрком» Олександр Ковальчук вказав на одну з основних причин, яка підштовхнула компанію до цих кардинальних змін.

«Стара техніка зносилася. Перед нами постала гостра проблема, пов’язана з забезпеченням запасними частинами. Вони дуже подорожчали, а деякі взагалі зникли з ринку. Це сталося через те, що Сполучені Штати Америки вимкнули мережу цього типу у 2019 році. Слідом за ними виробники обладнання згорнули масштабне виробництво. З огляду на ці обставини, ми ухвалили низку необхідних рішень», – зазначив Олександр Олександрович.

Нововведення далися нелегко. Наступним етапом подолання труднощів для головного постачальника зв’язку ПМР стала митниця Республіки Молдова, яка тривалий час відкладала видачу дозволу на перевезення обладнання. У результаті все вийшло, але будівництво мереж LTE/VoLTE зайняло більше часу.
«На сьогодні близько 95 % території республіки покрито новим якісним сигналом. Ми приділили особливу увагу малонаселеним пунктам, де раніше були проблеми. Наприклад, села Соколівка, Олександрівка, Михайлівка, Афанасіївка, Нікольське та інші», – наголосив генеральний директор IDC.

Досить складним місцем для прокладання шляху новому виду зв’язку виявилася траса Дубоссари – Рибниця. Стоїть завдання розв’язати цю проблему до кінця року. За попередніми оцінками фахівців, довести відсоток покриття території сигналом до 100 % планується у 2024 році.

Через докорінні зміни в системі зв’язку та необхідність переходу на нові мобільні пристрої для громадян, постали закономірні питання: чому старі апарати не можуть підтримувати новий вид зв’язку? Які покращення очікуються і чи не стане гірше?

Це досить просто пояснити. Вимоги користувачів за чверть століття дуже змінилися. Якщо раніше основними функціями телефонів була передача дзвінків та СМС, то нині споживаний контент став складнішим. Загальна орієнтація на відео, розважальні послуги та сотні програм перевантажували CDMA, траплялися помилки та труднощі в експлуатації.

Нагадаємо кілька цифр. У 1999 році вартість мобільного телефону могла досягати 450 доларів. Підключення в оператора коштувало ще 100, а хвилина зв’язку (розмови) – один долар. Адресна книга давала можливість завести лише 99 контактів. Мелодії на дзвінку були восьмибітні. Сама історія вхідних та пропущених викликів також була досить обмеженою і постійно видалялася.

У наші дні телефон можна придбати набагато дешевше. Послуги стали доступнішими, а функції смартфонів з кожним роком поповнюються та розширюються. Саме тому і знадобився новий тип зв’язку, який забезпечить безперебійну роботу сотень таких пристроїв, а в Придністров’ї кількість абонентів досягає 300 тисяч.

Перше, чим приваблює LTE/VoLTE, – це зниження вартості трафіку. Повний перехід дозволив з 1 серпня зменшити ціни на мобільний інтернет удвічі. Вдалий початок. Докладніше з тарифними планами можна ознайомитися на сайті idc.md.

Друге – це якість звуку. Він став більш природним та глибоким.
Третє – швидкість, що побила усі попередні рекорди. Тепер вона розганяється до сотень мегабіт на секунду. Цінителі відеоконтенту, любителі YouTube і TikTok обов’язково помітять різницю у використанні.
Керівництво «Интерднестрком» повідомляє, що до 1 вересня телефони старого стандарту ще доступні для дзвінків у служби екстреної допомоги (101, 102, 103, 104) та підтримки IDC. У перший день осені відбудеться остаточний перехід і фізичне відключення CDMA.

Крім цього, на прес-конференції не оминули ще одну наболілу проблему населення. Йдеться про якість телевізійної трансляції. Керівництво IDC зазначило, що вся справа у глушенні сигналу сусідніми державами. На жаль, зсередини країни на це вплинути неможливо. Тому абонентам повернули 20 % вартості пакетів. Про подальші рішення буде повідомлено окремо.
Революція зв’язку вже настала. «Интерднестрком» обіцяє нам ще багато нових можливостей, кришталево чистий звук та вражаючу швидкість передачі даних. Готуйтеся до захопливих моментів спілкування. Майбутнє вже настало.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото: benzoix на Freepik.