Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники розглянули понад двадцять важливих питань.


Одне з них стосувалося соціальної політики. Члени Уряду затвердили порядок придбання житла для учасників бойових дій – захисників Придністров’я, а саме тих, хто потребує покращення умов проживання.

Йшлося про осіб, які претендують на безкоштовне забезпечення житлом, також додано підбір квартир чи будинків та правила подальшої їх передачі. Слід зазначити, що списки таких громадян були сформовані на підставі рішення громадської організації «Союз захисників Придністров’я».

«Це житло набувається завдяки зміні норм Житлового кодексу, тобто, по суті, тут черговість не ставиться в пріоритет. Воно купується з інших критеріїв, таких як найбільш гостра потреба у житлі», – пояснив в. о. міністра з соціального захисту та праці Сергій Селезньов.

Крім того, придбання житлових приміщень здійснюватиметься незалежно від того, коли та чи інша особа стала на чергу в держадміністрації. Необхідні для цього ліміти були закладені під час формування Республіканського бюджету на поточний рік у розмірі понад 1,8 млн рублів. Джерелом фінансування виступить програма Фонду капітальних вкладень.

Ще одне важливе питання – затвердження Програми держгарантій щодо надання безкоштовної медичної допомоги. Оновлений список містить понад 130 найменувань процедур за такими профілями, як хірургія, гінекологія, урологія, офтальмологія, травматологія тощо.

«Види спеціалізованої медичної допомоги, що вважаються високотехнологічними, надаватимуться пацієнтам лікувально-профілактичних організацій на основі квот, встановлених виконавчим органом державної влади, у віданні якого перебувають питання охорони здоров’я», – доповіла заступник міністра охорони здоров’я Світлана Долганова.
Новий механізм надання безплатної лікарської допомоги в організаціях охорони здоров’я дозволить забезпечити реалізацію конституційних прав громадян. Оплата відповідних послуг здійснюється коштом республіканського бюджету згідно з закладеними лімітами на фінансовий рік.

До обговорення проблеми долучився Голова Уряду Олександр Розенберг, який вважає, що процес надання безкоштовної медичної допомоги має бути комплексним, а диспансеризація – обов’язковою. Якраз вона дозволить простежувати точну статистику пацієнтів для формування головного фінансового документа.

У ході засідання йшлося також про внесення змін до Закону «Про податок на доходи організацій». Проект розпорядження про можливість застосування податкових пільг організаціями-забудовниками спрямований на вдосконалення норм, які регулюють порядок формування будівельними організаціями бази оподаткування у разі безоплатної передачі майна в державну (муніципальну) власність або на баланс організацій, що надають комунальні послуги.

Презентуючи проект, перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник зазначив, що згідно з чинною редакцією закону доходи від реалізації зменшуються на суму вартості майна, що безплатно передається забудовниками після закінчення будівництва житлового об’єкта.

Однак такі правові норми обмежують можливість комерційним організаціям-забудовникам використовувати цю податкову пільгу, оскільки згідно з нормами Цивільного кодексу така безоплатна передача майна визначена як дарування і суперечить правилам взаємодії між комерційними компаніями.

Виникає ситуація, коли податкова пільга доступна лише некомерційним організаціям, що викликає непорозуміння та суперечності в застосуванні законодавства. Для усунення цієї проблеми запропоновано внести зміни, які дозволять також і комерційним організаціям- забудовникам скористатися цією податковою пільгою.
Проект має на меті поширення дії цих змін – поправок – на правовідносини, що виникли з 1 січня 2020 року. Він допоможе розв’язати ситуацію, що склалася, і створити більш зрозумілу і прозору систему оподаткування для організацій-забудовників, а також забезпечить рівні умови для всіх організацій.

Другий проект стосувався Постанови «Про внесення змін до Постанови Уряду від 26 січня 2022 року № 23 «Про затвердження Методики оцінки ефективності управління майном, яке перебуває в державній та муніципальній власності». Документ спрямований на покращення механізму оцінки з метою уникнення помилок під час розрахунку фінансово-господарської діяльності та остаточної оцінки балів.

Проект також передбачає зміну термінів надання інформації для правильного заповнення одного з показників. Організації мають подавати інформацію у відповідності до законодавчих строків виплати відрахувань власнику для державних унітарних підприємств, зокрема казенних, не пізніше 20 квітня року, наступного за звітним, а для акціонерних товариств і товариств з обмеженою відповідальністю, засновником або учасником яких є держава, не пізніше строку, встановленого законом «Про акціонерні товариства».


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.