Веселі, життєрадісні та креативні

Хвиля молодіжної енергії охопила Придністров’я. В усіх куточках краю 12 серпня розгорнулися заходи, присвячені Дню молоді.


Міста перетворилися на майданчики креативу та натхнення: вуличні перформанси, концерти, майстер-класи створили неповторну атмосферу свята. Цей день показав, що нове покоління готове впроваджувати позитивні зміни в життя республіки.

Молоді активісти та жителі м. РИБНИЦI відкрили низку заходів дружніми змаганнями. У місцевому молодіжному центрі відбулася товариська зустріч боксерів, а згодом у Палаці культури в поєдинках зійшлися борці. У цей же час у мікрорайоні Вальченка на Дністрі вирували захопливі перегони на байдарках і каное на дистанції 1 000 м. Спортивний дух об’єднав молодь і наповнив енергією серця старшого покоління.

У СЛОБОДЗЕЇ центром подій став яскравий фестиваль, в якому взяло участь понад 150 молодих енергійних мешканців міста і сусідніх населених пунктів. На території місцевого політехнічного технікуму свято зустріли веселою зумбою та ритмічними танцями. Учасники подій змагалися й у подоланні туристичної смуги перешкод, спортивному орієнтуванні, квестах на розвиток командного духу та знання історії.

Багато хто знайшов нових друзів, збагатив свій кругозір і чудово провів час у святковій атмосфері. Окрім розважальної програми, тут організували інформаційні уроки, що охопили важливі теми правової грамотності та профілактики ВІЛ/СНІДу. До речі, в результаті всі охочі змогли безкоштовно пройти експрес-тестування.

Центральна районна бібліотека імені Маріетти Шагінян У ГРИГОРIОПОЛI перетворилася на місце зустрічі книголюбів та літературних мандрівників. Там до Дня молоді вирішили провести акцію книгообміну, щоб відволікти підлітків від телефонів та познайомити їх зі скарбами багатогранного, чарівного і принадного світу літератури.

Знаменитий «Зелений театр» у центральному парку запам’ятався багатьом своєю концертною програмою «Молодіжна планета – світ студентства і літа!», а на площі районного Палацу культури та спорту юнаки та дівчата чудово відпочивали та розважалися на запальній дискотеці.

ДУБОССАРСЬКИЙ ПАРК «Енергетиків» перетворився на справжній калейдоскоп подій у рамках фестивалю «Територія молодості». Там було все: від майстер-класів та фотозон до боді-арту і танцювальної програми. Вікторини, квести та спортивні турніри подарували частку змагального духу й активності. У надвечірній час хвиля яскравих фарб занурила всіх у чари веселкової палітри «Холі-літо».

Неофіційний центр найактивнішої молоді Придністров’я – ДНIСТРОВСЬК. Тут програма заходів не поступилася іншим містам за своєю насиченістю. Організувала і підбадьорила всіх зарядка від «Fitness Mafia» з Оксаною Граненко та Віктором Соколовським. Не зменшуючи темпу, низку заходів продовжили хіп-хоп батли, змагання від федерацій Воркауту, Скейтбордингу та Маунтінбайка Придністров’я. Кожного учасника турнірів заохочували значками та смачним печивом.

Молодіжні рухи «Green house»/ «Зелений будинок», «HONOR»/ «Честь», «Create»/ «Творці», «Wheel Crue»/ «Команда-колесо» представили звіт про виконану роботу за минулий рік главі держадміністрації міста Сергію Карюку. На дискусійних майданчиках під керівництвом членів Молодіжної виборчої комісії (МВК) у форматі дебатів обговорили теми ігрової індустрії (щодо користі та шкоди відеоігор) та рівень допустимого батьківського контролю (перевірка соціальних мереж своїх дітей).

Активістка «Green house», студентка кафедри журналістики Вікторія Циненко про це свято говорить так:
«Молодість – це час дерзання, пошуків і відкриттів, найсміливіших сподівань і висловлювання надій на майбутнє. Вона дає нам шанс реалізувати себе, втілити мрії в реальність. Тому молоді потрібна підтримка та увага від держави. Проголошення 12 серпня Днем молоді в Придністров’ї – це, безперечно, великий і важливий крок до скорочення дистанції між молодими людьми та старшим поколінням».
Засновник дністровської спортивної спільноти «Бігануті» Макс Максимов зазначає:
«Я вважаю, що День молоді – це спосіб проявити себе, спробувати в чомусь новому, дати зрозуміти нашим батькам, що ми не таке втрачене покоління, як вони вважають (зауважує з усмішкою). Ми активні, творчі, спортивні й це робить нас щасливими. Саме цього дня маємо шанс показати всім, які ми є».

КАТЕРИНИНСЬКИЙ ПАРК У ТИРАСПОЛI порадував особливо яскравим, фонтануючим енергією і феєричним фестивалем «PARK FEST». Організаторами цієї натхненної події виступили міське Управління культури, Міністерство просвіти та міська адміністрація, які підтримали ідею масштабного заходу.

Новинками, що вразили, можна вважати експозицію рідкісних автомобілів, гарну інтерактивну фотозону та арт-проект «Мешканці міста в обличчях». Уся територія столичного парку була насичена цікавими розважальними локаціями. Енергійні ігри в мега-твістер, хіп-хоп батли, майстер-клас із графіті, виступи ролерів – у всьому цьому молодь проявила себе сповна.

У БЕНДЕРАХ придністровців дивували інтерактивною локацією з фандомною тематикою «Всесвіт Гаррі Поттера». Один із тунелів Бендерської фортеці перетворили на куточок у стилі знаменитої «Косої вулиці». З розваг пропонували перегони на мітлах, настільні ігри, фотографії з екзотичними тваринами.

Молодіжне експериментально-театральне об’єднання «Е.Т.О.» перетворилося на героїв фільму «Фантастичні тварюки і де вони мешкають». Вони організовували ігри з усіма охочими та підтримували атмосферу чаклунства, де кожен міг відчути себе частиною кіновсесвіту.
Складно поставити крапку в захопливому дайджесті заходів Дня молоді в Придністров’ї, оскільки він запалив не тільки серця молодого покоління, а й надихнув, подарував енергію старшому. Ми переконалися, що 12 серпня дійсно стало найбільш насиченим днем літа.


Марина ДОВЖЕНКО.