Вересень не дасть вам зітхнути з полегшенням

Досвідчені садівники-городники знають, що у вересні є ще багато невідкладних справ. Їм належить чимало попрацювати в саду, на городі й у квітнику.


У вересні дозрівають пізні сорти яблук і груш, обривають горобину, збирають осінні сливи й терен. До речі, прибирати урожай потрібно, починаючи з нижніх гілок, поступово переходячи до верхніх. Фрукти пізніх (зимових) сортів зазвичай добре зберігаються, отже, варто заздалегідь подбати й про місце для них.

Великі за розміром рослини та ґрунт під ними виснажилися за сезон, тому запас поживних речовин потрібно терміново поповнювати. Нагадаємо, що восени не вносять азотні добрива, щоб не провокувати зростання листя і пагонів, а роблять упор на калійні та фосфорні.
До того, як листя опаде з дерев і кущів, а комахи сховаються на зимівлю, сад потрібно обробити інсектицидами. Не варто відкладати цю роботу на жовтень – шкідники вже підуть глибоко в землю.

Не слід залишати пристовбурні круги та міжряддя малини, полуниці й інших ягідників не прополотими на зиму. За час, що залишився до холодів, бур’яни встигнуть розростися, розмножитися і ще щільніше захопити відвойовану територію. Позбавтеся від них, підкопайте коріння або обприскайте листя гербіцидом. Після видалення рослинних залишків розпушіть землю і замульчуйте її торфом, перепрілою тирсою, перегноєм або іншим доступним матеріалом.

Після спекотного і сухого літа деревам потрібен рясний полив. Ґрунт під ними повинен промокнути на 1-1,5 м. Молодим деревцям потрібно 40 л води, а дорослим деревам – 50–70 л. Важливо пам’ятати, що такий полив можна здійснювати тільки після того, як з дерев облетіла більша частина листя.

Уважно огляньте кущі, дерева та ягідники й видаліть усі засохлі, хворі, пошкоджені пагони. Після цього можете розпочинати обрізку саду, а можете відкласти її до кінця зими – початку весни, й не забудьте про кущі полуниці – востаннє видаліть вуса та хворі листочки.

Поки в пам’яті свіжі всі цікаві сорти й незвичайні види дерев і чагарників, прикрасьте свій сад новими зразками. На початку осені молоді саджанці продаються в достатній кількості, а якщо ви посадите їх у вересні, то в них якраз буде час укоренитися. Заздалегідь (за два тижні) приготуйте для саджанців ями й поживну ґрунтосуміш, щоб не довелося поспіхом прикопувати їх куди попало.

На початку вересня можна посіяти (наприклад, на місці зібраної картоплі) осінні сидерати. До холодів вони не тільки зійдуть, але і добре підростуть, захистять ґрунт від бур’янів, розпушать його й стануть альтернативою комплексним добривам. Найкраще покажуть себе гірчиця, суріпиця, олійна редька, горох, віка, конюшина, фацелія та інші морозостійкі рослини. З настанням холодів ви можете закрити їх у ґрунт, а можете і залишити до весни.

Вересень ідеально підходить для посадки цибулинних, які розквітають навесні й у першій половині літа. Заздалегідь підготуйте для них ділянки в сонячному місці з пухким й живильним ґрунтом, а потім посадіть цибулини в землю.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: ukr.media